HomeΛΟΙΠΑ ΘΕΜΑΤΑ

Έρχοννται τα win 11, η νέα έκδοση του δημοφιλέστερου λειτουργικού της Microsoft

Πότε και πώς θα κάνατε την «αναβάθμιση»

Έρχοννται τα win 11, η νέα έκδοση του δημοφιλέστερου λειτουργικού της Microsoft

H νέα έκδοση του δημοφιλέστερου λειτουργικού της Microsoft για προσωπικούς υπολογιστές, και σταδιακά μέσα στους επόμενους μήνες οι χρήστες των υπολογιστών με Windows 10 θα ενημερώνονται -μέσα από το Windows Update- για τη διαθεσιμότητα του νέου OS.

Αν και η συντριπτική πλειοψηφία των προσωπικών υπολογιστών που αποκτήθηκαν την τελευταία πενταετία δεν θα έχουν πρόβλημα να αναβαθμιστούν, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις που ενδεχομένως να υπάρχει πρόβλημα.

Και ο λόγος δεν είναι οι βασικές προδιαγραφές που απαιτούν τα Windows 11 αλλά το γεγονός ότι η Microsoft απαιτεί την ύπαρξη του TPM 2.0 (Trusted Platform Module ή Μονάδα Αξιόπιστης Πλατφόρμας) ενός χαρακτηριστικού που προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια σε επίπεδο hardware.

Για να δείτε αν είναι διαθέσιμη για τον υπολογιστή σας η αναβάθμιση στα Windows 11 μπορείτε μέσα από τις ρυθμίσεις του PC να πάτε στο Windows Update και να ελέγξτε τις διαθέσιμες ενημερώσεις.

 

Αν θέλετε να ελέγξετε αν ο υπολογιστής σας «επιτρέπεται» να αναβαθμιστεί τότε μπορείτε να «κατεβάσετε» τη σχετική εφαρμογή της Microsoft και να την «τρέξετε». Σε περίπτωση πάντως που το TPM 2.0 δεν είναι ενεργοποιημένο, υπάρχει τρόπος να το ενεργοποιήσετε ακολουθώντας τις σχετικές οδηγίες της Microsoft.

Αυτό πάντως που πρέπει να σημειωθεί είναι πως οι ελάχιστες απαιτήσεις των Windows 11 είναι λίγο πιο υψηλές από εκείνες των Windows 10. Η νέα έκδοση των Windows απαιτεί τουλάχιστον επεξεργαστή που να «τρέχει» στο 1 GHz και να είναι διπύρηνος, 4 GB μνήμη, 64 GΒ αποθηκευτικό χώρο, μητρική με υποστήριξη με δυνατότητα ασφαλούς εκκίνησης, κάρτα γραφικών με υποστήριξη DX12 και οθόνη που να υποστηρίζει ανάλυση 720p. Χαρακτηριστικά που συναντά κανείς ακόμη σε χαμηλού κόστους προσωπικούς υπολογιστές αυτή τη στιγμή.

Σε περίπτωση πάντως που θέλετε οπωσδήποτε να «κατεβάσετε» άμεσα τα Windows 11 μπορείτε να επισκεφθείτε τη διεύθυνση που είναι άμεσα διαθέσιμα και από εκεί να επιλέξετε τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσετε στην αναβάθμιση. Αυτό που συνιστάται πάντως είναι να διαβάσετε τις οδηγίες που υπάρχουν εκεί προκειμένου να μη βρεθείτε προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

Τι προσφέρουν τα Windows 11

Όσον αφορά στις αλλαγές που φέρνουν τα νέα Windows, οι περισσότερες αφορούν τον σχεδιασμό και το περισσότερο εύχρηστο περιβάλλον.

Η πιο βασική δεν είναι άλλη από το ότι το Start (Έναρξη) βρίσκεται πλέον στο κέντρο και μέσω του cloud και του Microsoft 365 o χρήστης έχει πρόσβαση στα πρόσφατα αρχεία του ανεξάρτητα από την πλατφόρμα ή τη συσκευή ακόμα κι αν είναι σε συσκευή Android ή iOS. Γενικότερα, υπάρχουν αρκετές σχεδιαστικές αλλαγές ώστε το σύστημα να είναι πιο εύχρηστο και πολλές προσθήκες νέων εργαλείων.

Επιπλέον, όμως, η Microsoft υποστηρίζει ότι τα Windows 11 θα βελτιώσουν την εμπειρία των χρηστών και σε άλλους τομείς όπως είναι η καλύτερη διαχείριση της επεξεργαστικής ισχύς και της μνήμης.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι σε σχέση με τα Windows 10 ένας υπολογιστής θα μπορεί να λειτουργεί καλύτερα ακόμη και όταν ο χρήστης «τρέχει» ταυτόχρονα πολλές εφαρμογές και «παράθυρα» στον browser του, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα -συνήθως- η μνήμη να μην είναι επαρκής.

Στα νέα Windows 11, η Microsoft παρουσιάζει τα Snap LayoutsSnap Groups και Desktops για να παρέχει στον χρήστη έναν ακόμα πιο ισχυρό τρόπο να εκτελεί πολλές εργασίες και να παρακολουθεί αυτό που πρέπει να κάνει.

Πρόκειται για νέες δυνατότητες που έχουν σχεδιαστεί για να οργανώνει ο χρήστης τα παράθυρά του και να βελτιστοποιεί το περιεχόμενο της οθόνης, ώστε να μπορεί να βλέπει τι χρειάζεται ακριβώς όπως θέλει σε μια διάταξη που είναι οπτικά καθαρή. Επίσης, με τα desktops ο χρήστης μπορεί να δημιουργεί ξεχωριστούς «χώρους» για κάθε μέρος της καθημερινότητας του και να τους προσαρμόσει σύμφωνα με τις προτιμήσεις του.

Μία πολύ ενδιαφέρουσα αλλαγή σχετίζεται με το Teams, το οποίο εμφανίζεται απευθείας στη γραμμή εργασιών. Σύμφωνα με τη Microsoft, αυτό επιτρέπει στον χρήστη να συνδεθεί άμεσα μέσω κειμένου, συνομιλίας, φωνής ή βίντεο με οποιονδήποτε, οπουδήποτε, ανεξάρτητα από την πλατφόρμα ή τη συσκευή στην οποία βρίσκεται, σε Windows, Android ή iOS. Εάν το άτομο με το οποίο συνδέεται ο χρήστης στο άλλο άκρο δεν έχει πραγματοποιήσει λήψη της εφαρμογής Teams, μπορεί να συνδεθεί μαζί του μέσω SMS.

Τα Windows 11 βελτιώνουν επίσης την ενσωμάτωση με τις δυνατότητες παραγωγικότητας του Teams, επιτρέποντάς να αρχίσει κανείς να παρουσιάζει ή να κάνει σίγαση απευθείας από τη γραμμή εργασιών.

Ακόμη, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στον τομέα του gaming. Στην πράξη λανσάρεται το DirectX 12 Ultimate, το οποίο μπορεί να επιτρέψει συναρπαστικά, συναρπαστικά γραφικά σε υψηλές ταχύτητες καρέ, το DirectStorage για ταχύτερους χρόνους φόρτωσης και πιο λεπτομερείς κόσμους παιχνιδιών και το Auto HDR για ένα ευρύτερο, πιο ζωντανό φάσμα χρωμάτων για μια πραγματικά μαγευτική οπτική εμπειρία.

Τέλος, τα Windows 11 έρχονται με ταχύτερα widgets, μια νέα εξατομικευμένη ροή που αξιοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη. Όταν ανοίγει κάποιος χρήστης την εξατομικευμένη ροή, γλιστράει στην οθόνη του σαν φύλλο γυαλιού, ώστε να μην διαταράξει αυτό που κάνει. Για δημιουργούς και εκδότες, το widget ανοίγει επίσης μια νέα ακίνητη εφαρμογή στα Windows για να παρέχει εξατομικευμένο περιεχόμενο.