HomeΘΕΣΣΑΛΙΑ

Επιστολή της αντιπροσωπείας των ΤΟΕΒ Θεσσαλίας προς τους Υπουργούς

Επιστολή της αντιπροσωπείας των ΤΟΕΒ Θεσσαλίας προς τους Υπουργούς

Επιστολή στους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεοδ. Σκυλακάκη, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ελευθ.  Αυγενάκηκαι τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρ. Τριαντόπουλοαπέστειλαν οι πρόεδροι των ΤΟΕΒ και του ΓΟΕΒ αναφορικά με το ζήτημα των αποκαταστάσεων στο αρδευτικό δίκτυο μετά τις ζημιές που υπέστη από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου.

Αναλυτικά η επιστολή:

Αξιότιμοι κ. Υπουργοί ,

Εν όψει της επερχομενης αρδευτικής περίοδου, κρίνεται επιτακτική η ανάγκη της άμεσης αποκατάστασης των αρδευτικών δικτύων της Θεσσαλικής πεδιάδας. Δεδομένου του περιορισμένου χρόνου που απομένει μέχρι την έναρξη της νέας αρδευτικής περιόδου, αποτελεί μονόδρομο η ανάγκη να πραγματοποιηθεί η άμεση ανάταξη των κατεστραμμένων αρδευτικών δικτύων με διαδικασίες αντίστοιχες με αυτές που υιοθετήθηκαν μετά το πλημμυρικό φαινόμενο του «Ιανού» και αφορούσαν στην αποκατάσταση των προκληθέντων ζημιών απο τους ίδιους τους ΟΕΒ, μέσω της άμεσης επιχορήγησής τους.

Ειδικότερα, αφενός για τους Οργανισμούς που διαθέτουν αποδεδειγμένα τη δυνατότητα, να χορηγηθεί σχετική ενίσχυση, σύμφωνα με το άρθρο 66, παρ. 6δ του Ν.4546/2018 περί Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων και τη σχετική νομοθεσία περί ζητημάτων έργων καί ζημιές από πλημμύρες σε έργα δικαιοδοσίας ΟΕΒ, προκειμένου να προχωρήσουν οι ίδιοι στις απαιτούμενες αποκαταστάσεις με την διαδικασία του κατεπείγοντος, και την τελική έγκριση από τις αρμόδιες αρχές, δεδομένου ότι υπάρχει έλλειψη σε χρόνο, αλλά και σε πόρους (έλλειψη υλικών προμηθειών, αυξημένη ζήτηση  λόγω επέκτασης του φαινομένου σε όλη τη Θεσσαλία), αφετέρου για τους Οργανισμούς  που δεν διαθέτουν την απαιτούμενη επάρκεια (τεχνική /οικονομική /διοικητική), που αποτελούν τους περισσότερους σε αριθμό ΟΕΒ της Θεσσαλίας, προτείνεται οι αντίστοιχες παρεμβάσεις να υλοποιηθούν μέσω της Περιφέρειας.

Με την εφαρμογή της ως άνω διττής λύσης, θα επιτευχθεί εγκαίρως και ταχύτερα η ταυτόχρονη αντιμετώπιση του προβλήματος, καθώς, δεδομένου ότι οι υπάρχουσες ζημιέες είναί τόσες πολλές και εκτεταμένες, θα καταστεί εφικτή η ανάταξη των περισσοτέρων, κατά το δυνατό, δικτύων άρδευσης στη Θεσσαλία. Επιπρόσθετα, με τον τρόπο αυτό, οι συνολικές οικονομικές δαπάνες γία τις αποκαταστάσεις θα ελαττωθούν σημαντικά, καθώς μέρος αυτών θα πραγματοποιηθεί απο τους Οργανισμούς με αυτεπιστασία.

Με την παρούσα, παρουσιάζουμε εκ των προτέρων την πρότασή μας, προκειμένου να συμπεριληφθεί στην ατζέντα της προγραμματισμένης μας συνάντησης την 15η-02-2024 στην Αθάνα. Βρισκόμαστε στην διάθεσή σας για περαιτέρα πληροφορίες καί διευκρινίσεις.

Οι Πρόεδροι

14-02-2024

Αθανάσιος Κορκόβελος, ΓΟΕΒ Θεσσαλίας
Σπυρίδων Γιωτάκος, ΤΟΕΒ Θεσσαλιώτιδος
Γεώργιος Κωστόπουλος, ΤΟΕΒ Σελλάνων
Βασίλειος Γιαννάκος, ΤΟΕΒ Τιτανίου
Αναστάσιος Δραχμάνης, ΤΟΕΒ Ενιπέα Φαρσάλων
Δημήριος Τσιούρης, ΤΟΕΒ Πηνείου
Ιωαννης Σδράλης, ΤΟΕΒ Ζάρκου
Αθανασίος Μαρκίνος, ΤΟΕΒ Ταυρωπού

 

Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις στο tirnavospress.gr, ακολουθήστε μας στο FacebookInstagramGoogle News, YouTube και Twitter.  Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν: Αναφέρεται ως πηγή το tirnavospress.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά. – Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή – Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.