HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Επίδομα θέρμανσης και για το ρεύμα – Αρχές Νοεμβρίου η πλατφόρμα για αιτήσεις

Επίδομα θέρμανσης και για το ρεύμα – Αρχές Νοεμβρίου η πλατφόρμα για αιτήσεις

Αντίστροφη μέτρηση για την χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης. Εντός της εβδομάδος αναμένονται οι λεπτομέρειες από τον υπουργό Ενέργειας Θ. Σκυλακάκη, με το ηλεκτρικό ρεύμα να περιλαμβάνεται στην σχετική λίστα των καυσίμων θέρμανσης.

 

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό μέσα στις πρώτες 15 ημέρες του Νοεμβρίου θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των σχετικών αιτήσεων για το επίδομα και οι πρώτες πληρωμές θα γίνουν πριν από τα Χριστούγεννα.

Σε σχέση με πέρυσι οι προϋποθέσεις για την χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης έχουν διαφοροποιηθεί σημαντικά. Κατ’ αρχήν δεν διπλασιάζεται το επίδομα για όσους χρησιμοποιούν φυσικό αέριο και αυτό διότι η τιμή του φυσικού αερίου δεν είναι πλέον στα 350 ευρώ η μεγαβατώρα, αλλά στα 50 ευρώ και ως εκ τούτου δεν συντρέχει κανένας απολύτως λόγος ώστε να επαναληφθεί το ίδιο εγχείρημα.

Παράλληλα ωφελημένοι θα είναι εφέτος όλοι εκείνοι που έχουν παιδιά, αφού αυξάνεται το εισοδηματικό κριτήριο και έτσι ανοίγει περισσότερο η περίμετρος.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές αυτές είναι στις περισσότερες περιπτώσεις ιδιαίτερα υψηλές και υπάρχει ο φόβος η κατάσταση να γίνει χειρότερη στην περίπτωση που επιδεινωθεί η κατάσταση στη Μ. Ανατολή. Πιο συγκεκριμένα, η τιμή για το φυσικό αέριο κυμαίνεται στη περιοχή των 50 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ πριν το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης ήταν πέριξ των 15 ευρώ. Η διεθνής τιμή του πετρελαίου είναι στην περιοχή των 90 δολαρίων το βαρέλι, περίπου 10 δολάρια πιο ψηλά από τα επίπεδα που ήταν προ της 7ης Οκτωβρίου, όταν και ξέσπασε η κρίση στη Μ. Ανατολή.

Η τιμή για το πετρέλαιο θέρμανσης είναι πάνω από το 1,4 ευρώ το λίτρο, αρκετά δηλαδή πιο πάνω από την τιμή που έκλεισε πέρυσι η περίοδος, ενώ και για το ηλεκτρικό ρεύμα οι τιμές στην λιανική πριν την επιδότηση από το κράτος είναι στο 0,16 ευρώ η KWh, ενώ προ της κρίσης δεν ξεπερνούσε τα 0,12 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι επίδομα θέρμανσης λαμβάνουν και όσοι καταναλώνουν ξύλα ή πέλλετ με τις τιμές σε αυτά τα προϊόντα να είναι λίγο χαμηλότερα από πέρυσι.

Μέσα σε αυτό περιβάλλον με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, ο υπουργός Ενέργειας Θ. Σκυλακάκης αναμένεται να ανακοινώσει τις επόμενες ημέρες την επέκταση χορήγησης επιδόματος θέρμανσης και σε όσους καίνε ρεύμα για να ζεσταθούν. Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα είναι ενιαία και μάλιστα προσαυξημένα (στο εισόδημα) για οικογένειες με παιδιά.

Εφέτος αναμένεται να λάβουν το επίδομα περίπου 2,5 εκατομμύρια νοικοκυριά με το ύψος του επιδόματος να διαμορφωθεί κοντά στα 400 εκατ. ευρώ. Από αυτά, περισσότερα από 1 εκατ. νοικοκυριά θα λάβουν το κλασικό επίδομα θέρμανσης με πόρους 237 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό και επιπλέον 1 με 1,5 εκατ. νοικοκυριά θα μοιραστούν κονδύλια της τάξεως των 150-200 εκατ. ευρώ από πόρους του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης.

Η πρώτη δόση του επιδόματος θέρμανσης αναμένεται να καταβληθεί τον Δεκέμβριο και η πλατφόρμα MyΘέρμανση αναμένεται να ανοίξει για υποβολή αιτήσεων μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου.

Όσοι δικαιούνται επιδότηση λόγω χρήσης πετρελαίου, φυσικού αερίου, ξύλων ή πέλλετ θα λάβουν την επιδότηση με την υποβολή των σχετικών παραστατικών ενώ για όσους καίνε ρεύμα, υπάρχουν δύο σχολές σκέψης για την καταβολή του. Είτε να εμφανίζονται αυξημένοι λογαριασμοί ηλεκτρικής ενέργειας το χειμώνα, υποδεικνύοντας χρήση ρεύματος για θέρμανση με κλιματιστικά , ηλεκτρικά καλοριφέρ ή αντλίες θερμότητας ή εναλλακτικά να δοθεί απλώς στα υπόλοιπα νοικοκυριά που δεν λαμβάνουν επίδομα πετρελαίου , με το σκεπτικό ότι αφού πληρούν τα κριτήρια, με κάποιο τρόπο ζεσταίνονται το χειμώνα…

Οι πληρωμές

Το επίδομα θέρμανσης κυμαίνεται από 100 έως και 800 ευρώ ανάλογα με την περιοχή και τη σύνθεση του νοικοκυριού και θα αφορά όλους όσοι πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Η πληρωμή του επιδόματος σχεδιάζεται να γίνει σε τρεις δόσεις.

1. Έως τα τέλη Δεκεμβρίου 2023 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και τις 15 Δεκεμβρίου 2023.

2. Έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Φεβρουαρίου 2024.

3. Έως τις 28 Απριλίου 2023 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Μαρτίου 2024 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 14η Απριλίου 2024.

Κριτήρια

Στο μέτωπο των κριτηρίων οι αλλαγές είναι δύο: η αύξηση του εισοδηματικού ορίου για οικογένειες και η καθιέρωση κόφτη τζίρου ( έως 80.000 ευρώ) για φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα.

Έτσι λοιπόν δικαιούχοι επιδόματος είναι φυσικά πρόσωπα των οποίων το συνολικό οικογενειακό εισόδημα, πραγματικό ή τεκμαρτό, δεν υπερβαίνει τα 16.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και 24.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση ή τους έγγαμους που υποβάλλουν φορολογική δήλωση ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα.
Τα ποσά αυτά αυξάνονται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Για μονογονεϊκή οικογένεια το εισόδημα δεν θα πρέπει να υπερβαίνει 27.000 ευρώ, με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο. Παράλληλα η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ για τους άγαμους και τα 300.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Η βάση υπολογισμού του επιδόματος θέρμανσης καθορίζεται στα 350 ευρώ για όλους τους δικαιούχους, το οποίο θα πολλαπλασιάζεται με έναν συντελεστή επιδότησης, ονομαζόμενο «συντελεστή βαθμοημέρας» και κλιμακούμενο από 0,12 έως 1,62 ανάλογα με το κρύο που επικρατεί σε κάθε περιοχή της χώρας, προκειμένου να προκύψει το ποσό επιδόματος που δικαιούται ο κάθε ενδιαφερόμενος. Επιπλέον, το ποσό του επιδόματος, όπως διαμορφώνεται μετά τον πολλαπλασιασμό της βάσης υπολογισμού με τον συντελεστή επιδότησης, θα προσαυξάνεται για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου κατά 20%. Για όσους δικαιούχους διαμένουν σε περιοχές όπου οι κλιματικές συνθήκες χαρακτηρίζονται τον χειμώνα από δριμύ ψύχος και ο συντελεστής επιδότησης είναι ίσος με το 1 ή μεγαλύτερος από το 1, τα ποσά του επιδόματος θα είναι προσαυξημένα περαιτέρω κατά 25%, με το μέγιστο ποσό να φτάνει μέχρι τα 1.000 ευρώ (αντί τα 800 ευρώ).

Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις στο tirnavospress.gr, ακολουθήστε μας στο FacebookInstagramGoogle News, YouTube και Twitter.

πηγή