Εντυπωσιακή η Αναπαράσταση της Εισόδου του Ελληνικού στρατού στον Τύρναβο

HomeΤΥΡΝΑΒΟΣ

Εντυπωσιακή η Αναπαράσταση της Εισόδου του Ελληνικού στρατού στον Τύρναβο

Εντυπωσιακή και συγκινητική ήταν η Αναπαράσταση της Εισόδου του Ελληνικού στρατού στον Τύρναβο που συνδιοργάνωσε για πρώτη φορά ο Δήμος Τυρνάβου με την ηλεκτρονική εφημερίδα TirnavosPress και τον Εκπαιδευτικό Όμιλο Φίλων Ιστορίας του ΓΕΛ Τυρνάβου. Από την ιστορική Γέφυρα του Τιταρήσιου ξεκίνησε η πομπή σε αναπαράσταση της μεγάλης εκείνης ημέρας για τον Τύρναβο 141 χρόνια πριν όταν ο Ελληνικός στρατός με ιππικό και τμήματα πεζικού εισήλθε στον σκλαβωμένο επί 460 χρόνια Τύρναβο και τον απελευθέρωσε από τον δυσβάσταχτο Τουρκικό ζυγό.

Η Φιλαρμονική του Δήμου Τυρνάβου με συγκλονιστική παρουσία ξεκίνησε παιανίζοντας εμβατήρια νίκης και ακολούθησε τμήμα των Εφέδρων Αξιωματικών Νομού Λάρισας σε διάταξη αγήματος με την Ελληνική σημαία.

Ακολουθούσαν τμήματα των προσκόπων του Αμπελώνα, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πλατανουλίων με παραδοσιακές φορεσιές, ο Σύλλογος Γυναικών Αργυροπουλίου με την ενδυμασία των γυναικών της ημέρας εκείνης το 1881 παιδιά του χορευτικό τμήματος του Πολιτιστικού Συλλόγου Δελερίων και μαθητές των Σχολείων του Τυρνάβου. Το ΕΠΑΛ Τυρνάβου με ομάδα μαθητών συμμετείχε στην εκδήλωση με τη συνοδεία της καθηγήτριας κας Μπεκίρη Μαρίας.

Η πομπή μπήκε στην κεντρική πλατεία περνώντας κάτω από την αψίδα με δάφνες ενώ η Μεικτή Χορωδία του Φιλανθρωπικού και Πολιτιστικού Συλλόγου ”Η Αρωγή” τραγουδούσε τον Θούριο του Ρήγα και ύμνους στην Ελευθερία. Τελέστηκε Επίσημη Δοξολογία με την συνοδεία χορωδίας της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς μητροπόλεως Λαρίσης παράρτημα Τυρνάβου υπό την διεύθυνση του καθηγητή Χριστόφορου Καρυώτη.

Τη Υπέρμαχο Στρατηγό τα νικητήρια γέμισε συγκίνηση όλους τους παρευρισκόμενους αποδεικνύοντας την μεγάλη συμβολή της εκκλησίας στους αγώνες του Έθνους των Ελλήνων.

Την Αναπαράσταση της Εισόδου τίμησαν με την παρουσία τους ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο Αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Πινακάς, οι βουλευτές Λάρισας Χρήστος Κέλλας και Ευαγγελία Λιακούλη, ο Δήμαρχος Τυρνάβου  Ιωάννης Κόκουρας, ο πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Γεώργιος Σακούτσιος, οι Αντιδήμαρχοι Χριστόφορος Κατσαρός, Κωνσταντίνος Χρυσοβέργης. Ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Αστυνόμος Α’ Σεραφίμ Μπίρδας, ο Ανχης (ΜΧ) Παππάς Άγγελος Δκτης του 730 ΕΤΜΧ (ΓΦ) ως εκπρόσωπος του Ανωτάτου Στρατιωτικού Διοικητή Φρουράς Λάρισας, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Τυρνάβου, το Δίκτυο Νέων Λάρισας, ο Ντενισιώτης Ιωάννης εκπρόσωπος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΑΠΟΕΑ, ο Πρόεδρος ΣΕΑΝ Λάρισας Μιχάλης Φωκάς, ο Ιερός Κλήρος του Δήμου Τυρνάβου.

Ο Αρχιερατικός επίτροπος Τυρνάβου Πάτερ Γεώργιος εκπροσωπώντας τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ Ιερώνυμο μίλησε με συγκίνηση για την μεγάλη αυτή μέρα και μετέφερε το μήνυμα του Σεβασμιότατου που ήθελε πολύ να είναι παρών αλλά δεν μπόρεσε λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων. Μπορείτε να βρείτε την ομιλία του εδώ.

Ο κ Αγοραστός στην ομιλία του τόνισε την μεγάλη σημασία της Απελευθέρωσης του Τυρνάβου και συγκινημένος έδωσε συγχαρητήρια στον Δήμο Τυρνάβου για την απόφαση να γιορταστεί η ημέρα αυτή που σηματοδότησε την εκκίνηση της επέκτασης της ελεύθερης Ελλάδας στις σκλαβωμένες περιοχές. Μπορείτε να βρείτε την ομιλία του εδώ.

Ακολούθησαν ομιλίες του Δημάρχου Τυρνάβου μπορείτε να βρείτε την ομιλία του εδώ και των Βουλευτών Λάρισας της κ Λιακούλη μπορείτε να βρείτε την ομιλία της εδώ και του κ. Κέλλα μπορείτε να βρείτε την ομιλία του εδώ.

Την κεντρική ομιλία εκφώνησε η Διευθύντρια του Γενικού Λυκείου Τυρνάβου κ Κωνσταντινια Πατσή εξιστορώντας τα γεγονότα εκείνης της ημέρας την 1η Σεπτεμβρίου του 1881.

Ο υπεύθυνος της ηλεκτρονικής εφημερίδας TirnavosPress και πρόεδρος της Κοιν.ΣΕ.π TirnavosPress.gr κ. Γιώργος Μαλίτας αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία και την ιδέα της 1ης διοργάνωσης για την Αναπαράσταση της Εισόδου του Ελληνικού στρατού στον Τύρναβο και τέλος ευχαρίστησε όσους συμμετείχαν.

Ακολουθήσε κατάθεση στεφάνων στο άγαλμα της Αγρότισσας και ο Εθνικός Ύμνος από την Φιλαρμονική του Δήμου Τυρνάβου σήκωσε όλους στη πλατεία σε στάση προσοχής.

Τέλος ακολούθησε το χορευτικό των παιδιών του Πολιτιστικού Συλλόγου Δελεριών χόρεψε παραδοσιακούς χορούς.

Όλες οι φωτογραφίες είναι χορηγία στο TirnavosPress από τον κ. Κώστα Παπαϊωάννου, τον οποίο ευχαριστούμε θερμά για την άψογη συνεργασία.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις στο tirnavospress.gr, ακολουθήστε μας στο FacebookInstagramYouTubeGoogle News και Twitter.  Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν: Αναφέρεται ως πηγή το tirnavospress.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά. – Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή – Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.