HomeΤΥΡΝΑΒΟΣ

Ενοίκιο για το σχολείο «Σχοινά» ζητάει απο το Δήμο Τυρνάβου το Υπ. Εθνικής Άμυνας

Ενοίκιο για το σχολείο «Σχοινά» ζητάει απο το Δήμο Τυρνάβου το Υπ. Εθνικής Άμυνας

Αιχμές για τη πρώην Δημοτική Αρχή Τυρνάβου του Γιάννη Κόκουρα από τον νυν Δήμαρχο Στέλιο Τσικριτσή για την σύμβαση με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και την υποχρέωση καταβολής 120.000 ευρώ.

Η νέα Δημοτική Αρχή Τυρνάβου μετά το πέρας του α΄ τριμήνου της θητείας της έγινε ενήμερη ενός σοβαρού θέματος που αφορά το Σχολικό Συγκρότημα Στρατοπέδου «Σχοινά», το οποίο καλύπτει τις στεγαστικές ανάγκες του Δημοτικού Σχολείου της Τοπικής Κοινότητας Δένδρων-Αγίας Σοφίας- Πλατανουλίων.

Είναι γνωστό ότι μετά τον καταστροφικό σεισμό της 3ης Μαρτίου του 2021 στο δήμο μας, μία από τις πολλές και άμεσες ανάγκες που προέκυψαν ήταν και η στέγαση-λειτουργία του παραπάνω σχολείου, λόγω των σοβαρών ζημιών που κατέστησαν τα κτήρια ακατάλληλα για τη συνέχιση της εκπαιδευτικής δραστηριότητας. Στα πλαίσια των υποσχέσεων και των κυβερνητικών μέτρων που ανακοινώθηκαν για την αποκατάσταση των πληγέντων και τα οποία 3 χρόνια μετά αποδεικνύεται ότι έγιναν καπνός, η ΔΕΗ δεσμεύτηκε και ανέλαβε το έργο της ανέγερσης-επισκευής των σχολικών μονάδων στη συγκεκριμένη Τοπική Κοινότητα.
Η προσωρινή-μεταβατική λύση που δόθηκε ήταν η παραχώρηση του Σχολικού Συγκροτήματος  Στρατοπέδου «Σχοινά» για την κάλυψη της συγκεκριμένης ανάγκης, μετά από αίτημα του Δήμου Τυρνάβου στο Υπουργείο Άμυνας. Η δωρεάν παραχώρηση επεκτάθηκε και για το επόμενο σχολικό έτος 2021-2022.

Αυτό που δεν ήταν γνωστό και έγινε μόλις τώρα γνωστό, με τεράστια ευθύνη της προηγούμενης διοίκησης, του κ. Κόκουρα, είναι το γεγονός ότι το Ταμείο Εθνικής Άμυνας(ΤΕΘΑ) σε αλληλογραφία του με το Δήμο Τυρνάβου, ενημέρωνε πως δεν είναι διατεθειμένο και ότι δεν είναι εφικτό από την πλευρά του να ικανοποιήσει το αίτημα του Δήμου για εκ νέου δωρεάν παραχώρηση του συγκεκριμένου συγκροτήματος.

Συγκεκριμένα, μετά τη λήξη στις 31 Ιουλίου 2022 της προηγούμενης σύμβασης, το ΤΕΘΑ απαιτούσε την υπογραφή νέας σύμβασης με εκμίσθωση του ακινήτου και καθόριζε μηνιαίο μίσθωμα 6.923 ευρώ! Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το Υπουργείο Άμυνας να έχει την απαίτηση καταβολής από το Δήμο Τυρνάβου ενός ποσού της τάξης των 120.000 ευρώ και να προκύπτει πρόβλημα με την ανάγκη εύρεσης λύσης για την συνέχιση της ομαλής εκπαιδευτικής διαδικασίας το ερχόμενο σχολικό έτος.  

Ταυτόχρονα μεγάλο ζήτημα προκύπτει και με τους χειρισμούς του κ.Κόκουρα σχετικά με το έργο που ανέλαβε η ΔΕΗ, το οποίο ουσιαστικά μπλόκαρε καθώς δεν είχε καταληχθεί από την πλευρά της προηγουμενης διοίκησης του Δήμου Τυρνάβου που έπρεπε να κατασκευαστούν τα σχολικά κτήρια και δεν προχωρούσαν μια σειρά βασικών ενεργειών ώστε να δοθούν οι κατευθύνσεις στη ΔΕΗ για τη σύνταξη των μελετών και να ακολουθήσουν μετά οι απαραίτητες αδειοδοτήσεις, η δημοπράτηση του έργου και η εγκατάσταση του εργολάβου. Για όλα αυτά η προηγούμενη Δημοτική Αρχή δεν ενημέρωσε ποτέ το Δημοτικό Συμβούλιο και το λαό του δήμου Τυρνάβου, δεν προέβλεψε τα απαιτούμενα κονδύλια σε προηγούμενους προϋπολογισμούς και ούτε καν σκέφτηκε να διεκδικήσει κρατική χρηματοδότηση για την αποπληρωμή του χρέους στο Υπουργείο Άμυνας.

Τώρα η νέα Δημοτική Αρχή της Λαϊκής Συσπείρωσης αναγκάζεται από την αρχή να ξεκινήσει τις διαδικασίες για τη συμφωνία με τη ΔΕΗ, πράγμα το οποίο έχει ήδη δρομολογήσει, ανοίγοντας έτσι το δρόμο υλοποίησης του έργου για ένα 6Θέσιο Δημοτικό Σχολείο και ένα 2Θέσιο Νηπιαγωγείο στα χωριά των Πλατανουλίων και των Δένδρων, με δύο πολυχώρους εκδηλώσεων, έναν σε κάθε σχολείο.  

Με τα δεδομένα αυτά η Δημοτική Αρχή Τυρνάβου θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες και θα ασκήσει τη μέγιστη δυνατή πίεση ώστε να διασφαλιστεί η λειτουργία του σχολείου στην Τοπική Κοινότητα των Δένδρων-Αγίας Σοφίας- Πλατανουλίων. Παρόλο που υπάρχει η σύμβαση- συμφωνία του Δήμου με το Υπουργείο Άμυνας, θεωρούμε απαράδεκτη την απαίτηση του Υπουργείου.

-Δεν αποδεχόμαστε καμία οικονομική επιβάρυνση του Δήμου Τυρνάβου για το θέμα που έχει προκύψει.

– Ζητάμε να αναληφθεί πλήρως η κρατική ευθύνη για την εξόφληση των οφειλών ή την παραγραφή τους.  

– Προτείνουμε την παράταση της υφιστάμενης κατάστασης και τη δωρεάν παραχώρηση του σχολικού συγκροτήματος για όσο χρειαστεί να το χρησιμοποιούμε.

-Σε ενδεχόμενη εναλλακτική πρόταση να εξασφαλιστεί η απαραίτητη επιπλέον χρηματοδότηση για τα κόστη μεταφοράς των μαθητών, συντήρησης των κτηρίων για όσο διαρκεί αυτή η κατάσταση.

-Η κυβέρνηση να διευθετήσει το θέμα του χρέους του ΓΕΕΘΑ από το Στρατηγείο του ΝΑΤΟ προς τη ΔΕΥΑ Τυρνάβου, ποσό της τάξης των 80.000 ευρώ.

Δεν μπορούμε να ανεχτούμε να ζητάνε τα υπουργεία, η κεντρικη εξουσία , χρήματα από τους δημότες για να νοικιάσουν σχολείο σε σεισμοπαθείς. Δεν μπορούμε να ανεχτούμε να πληρώνει ο δήμος ενοίκιο με δεδομένη τη σημερινή χρηματοδότηση που δεν φτάνει για τη λειτουργία των σχολείων και να σπρώχνεται έτσι στην εύρεση ιδίων πόρων από τα χρήματα των δημοτών μέσω  χαρατσιών και ανταποδοτικών τελών.

Κι όλα αυτά την ώρα που παίρνουν από την τσέπη του λαού 3,2 δις. πρωτογενές πλεόνασμα για το πρώτο τετράμηνο του έτους, την ώρα που ξοδεύονται τεράστια κονδύλια για τους εξοπλισμούς, τη φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα που κοστίζει 500.000 ευρώ την ημέρα στον ελληνικό λαό, τη συμμετοχή της χώρας μας στο ΝΑΤΟ, στους πολέμους και στη σφαγή άλλων λαών.

Η Δημοτική Αρχή άμεσα θα φέρει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και θα ζητήσει συναντήσεις με την περιφέρεια και τα αρμόδια υπουργεία. Θα μπει μπροστά μαζί με τους κατοίκους και τους γονείς των μαθητών στη διεκδίκηση των αιτημάτων τους.

Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις στο tirnavospress.gr, ακολουθήστε μας στο FacebookInstagramGoogle News, YouTube και Twitter.  Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν: Αναφέρεται ως πηγή το tirnavospress.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά. – Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή – Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.