HomeΘεσσαλίαΠεριβάλλον

Ενημερώθηκαν τα κόμματα για το υδατικό της Θεσσαλίας από τους Δ.Γελαλή, Θ.Γέμτο, Α.Μπαρμπούτη και Χ.Τσαντήλα

Ενημερώθηκαν τα κόμματα για το υδατικό της Θεσσαλίας από τους Δ.Γελαλή, Θ.Γέμτο, Α.Μπαρμπούτη και Χ.Τσαντήλα

Το περασμένο διάστημα περίπου εκατό γνωστοί παράγοντες του χώρου της επιστήμης, της πολιτικής, της αυτοδιοίκησης και των κοινωνικών οργανώσεων  συνυπέγραψαν μια ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ (όλη η ανακοίνωση στο https://www.ypethe.gr/archive/koini-anakoinosi-gia-ydatiko-thessalias) σχετικά με την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας, και την ανάγκη τερματισμού της στασιμότητας και λήψης οριστικών αποφάσεων για την διαχείριση των υδάτων και την υλοποίηση των αναγκαίων επεμβάσεων, με στόχο την προστασία από τις πλημμύρες, και την αντιμετώπιση της λειψυδρίας και αποκατάστασης των υπό κατάρρευση υπόγειων υδροφορέων.

 

 

Η ανακοίνωση αυτή κοινοποιήθηκε (μεταξύ άλλων) στα κοινοβουλευτικά κόμματα και ήδη έχει αναληφθεί πρωτοβουλία ενημέρωσης τους στα παραπάνω ζητήματα. Στο πλαίσιο αυτό την Δευτέρα 11 Μαρτίου μια επιτροπή από τους Φ. Αλεξάκο, Θ. Γέμτο και Χ. Τσαντήλα, αποτελούμενη από τον οικονομολόγο πρ.βουλευτή Δ.Γελαλή, τον ομ.καθηγητή του ΠΘ Θ.Γέμτο, το μέλος Δ.Σ. της ΕΘΕΜ Α.Μπαρμπούτη και τον ερευνητή Δρ.Εδαφολογίας Χ.Τσαντήλα, επισκέφθηκε στη Βουλή τις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων ΝΙΚH (Πρόεδρος κ.Νατσιός και βουλευτές κ.κ.Ρούντας και Βορύλλας), ΚΚΕ (βουλευτές κ.κ.Παφίλης, Γ.Λαμπρούλης, Μεταξάς και μέλος ΚΕ κ.Ραλλάτος) και ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ (βουλευτής Σ.Φωτόπουλος και Διευθυντής γραφείου Προέδρου κ.Χασαπης). Θα ακολουθήσει ύστερα από συνεννόηση ανάλογη ενημέρωση και των υπολοίπων κομμάτων, της Νέας Δημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής και της Νέας Αριστεράς.

Στις συναντήσεις αυτές τα μέλη της επιτροπής ανέλυσαν το σκοπό της πρωτοβουλίας, όπως περιγράφεται στην ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ και διατύπωσαν την έντονη ανησυχία τους για την μεγάλη καθυστέρηση σε σοβαρότατες αναγκαίες επιλογές σχετικά με την ΑΣΦΑΛΕΙΑ των κατοίκων και ιδιαίτερα των αγροτών στη Θεσσαλία, καθώς επίσης την ανεπίτρεπτη στασιμότητα στη λήψη απόφασης για την τύχη των ημιτελών έργων του Αχελώου και την καταστροφική και επικίνδυνη εγκατάλειψη τους, με αποτέλεσμα από την μια να μην προσφέρεται στη Θεσσαλία η δυνατότητα δημιουργίας των αναγκαίων αποθεμάτων νερού και από την άλλη να μην είναι δυνατή η «απελευθέρωση» του για πολλά χρόνια κομμένου στα δύο  του ποταμού Αχελώου, ο οποίος έτσι βιώνει μια παρατεταμένη οικολογική υποβάθμιση.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των τριών κομμάτων υποσχέθηκαν την στήριξη του αιτήματος της επιτροπής για είσοδο του ζητήματος στη Βουλή για λήψη ΑΜΕΣΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ και δεσμεύτηκαν για τη ανάληψη σχετικών πρωτοβουλιών.

Οι προσπάθειες ενημέρωσης εκτός των πολιτικών κομμάτων και αυτοδιοικητικών παραγόντων θα συνεχιστούν έως ότου δοθεί ληφθούν οριστικές αποφάσεις για τη λύση στο μείζον υδατικό της Θεσσαλίας.

Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις στο tirnavospress.gr, ακολουθήστε μας στο FacebookInstagramGoogle News, YouTube και Twitter.  Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν: Αναφέρεται ως πηγή το tirnavospress.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά. – Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή – Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.