Εκτόξευση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας

HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκτόξευση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας

Με πανευρωπαϊκό άλμα στις χονδρεμπορικές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας μπήκε ο Μάρτιος, καθώς με εξαίρεση την Πολωνία, καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν κινείται κάτω από τα 215 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

 

Στην περίπτωση της Ελλάδας, η αύξηση είναι ιδιαίτερα αισθητή καθώς αγγίζει το 13%, με συνέπεια η ελληνική αγορά Επόμενης Ημέρας να διαμορφώνεται στα 255,4 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Σημαντική αιτία το υψηλό μερίδιο του φυσικού αερίου στο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής, που ξεπερνά το 49%.

Αισθητά ψηλότερα από τη χώρα μας κινούνται η Ιταλία (271,1 ευρώ/MWh), η Γαλλία (270 ευρώ/MWh) και η Σλοβενία (266 ευρώ/MWh), οι οποίες είναι σήμερα οι τρεις ακριβότερες αγορές στην Ε.Ε. Η εικόνα είναι περισσότερο ανησυχητική για τον Φεβρουάριο, ο οποίος έκλεισε με την ελληνική χονδρεμπορική αγορά ρεύματος να είναι η ακριβότερη στην Ευρώπη, με μέση μηνιαία τιμή στα 213,43 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Σύμφωνα με πηγές του κλάδου, το αρνητικό ρεκόρ οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι αρκετοί ιδιοκτήτες ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων αερίου στη χώρα μας συνεχίζουν να καταναλώνουν μέρος του αερίου που αφορά φορτία, τα οποία έκλεισαν το τελευταίο δίμηνο του 2021, όταν οι διεθνείς τιμές του καυσίμου κινούνταν σε υψηλά επίπεδα.

Πάντως ο Φεβρουάριος κλείνει για την Ελλάδα με ελαφρώς αποκλιμακωμένη τιμή έναντι του Ιανουαρίου, όταν η τιμή στην αγορά Επόμενης Ημέρας είχε διαμορφωθεί στα 227,3 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Επομένως, παρά το γεγονός ότι μειώθηκε η επιδότηση για τον Φεβρουάριο και καθορίστηκε στα 39 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 42 ευρώ που ήταν τον Ιανουάριο, καλύφθηκε το ίδιο περίπου ποσοστό των ανατιμήσεων.

Σχετικές Εικόνες:

Verified by MonsterInsights