HomeΑΠΟΨΕΙΣ

Εκτός από τον κορονοϊό υπάρχει και το Μεταναστευτικό

Εκτός από τον κορονοϊό υπάρχει και το Μεταναστευτικό

Μέσα στη ζοφερότητα και τον αποκλεισμό που επιβάλει ο covid, έχει απορροφήσει εξ ολοκλήρου την επικαιρότητα, με αποτέλεσμα τα υπόλοιπα να παρέλκουν. Θα μας απασχολήσουν όμως στο μέλλον, αφότου σε λίγους μήνες, με τη ροή των εμβολίων, η ζωή θα προσεγγίζει στις πρωτινές της ράγες.

Προχθές στην κεντρική πλατεία της Ορεστιάδας, οι κάτοικοι υποδέχτηκαν τον υπουργό Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη με αυγά, πέτρες, καφέδες και κροτίδες, και με υπόκρουση τον εθνικό ύμνο.

Δεδομένου ότι αυτός ο κόσμος της απόμακρης επαρχίας των συνόρων, είναι συνήθως ευγενικός, καθώς δεν έχει συχνή επαφή και τριβή με υψηλούς αξιωματούχους της κεντρικής εξουσίας (ούτε έχει προϊστορία σε αυτό που στην πολυφορεμένη γλώσσα των μεγαλουπόλεων ονομάζεται «αγωνιστικές κινητοποιήσεις»), για να φερθεί έτσι εικάζουμε ότι το πρόβλημα που βιώνει είναι σοβαρό. Η το εκλαμβάνει ως τέτοιο.

Και το πρόβλημα δεν είναι άλλο από την πρόθεση της κυβέρνησης να αυξήσει την χωρητικότητα του κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης μεταναστών (ΚΥΤ) και το προαναχωρησιακό κέντρο κράτησης αλλοδαπών (ΠΡΟΚΕΚΑ).

Όπως μεταδίδει το ρεπορτάζ, ο κ. Μηταράκης περικυκλωμένος από αστυνομικές δυνάμεις, μπήκε στο αυτοκίνητο προκειμένου να μεταφερθεί στο Φυλάκιο του Έβρου. Προγραμματισμένη ήταν η επίσκεψη, όχι διαφυγή. Αλλά ακριβώς επειδή ήταν προγραμματισμένη είχαν συγκεντρωθεί και εκεί εκατοντάδες κάτοικοι με αποτέλεσμα να υπάρξει ένταση.

Ο υπουργός συναντήθηκε στο φυλάκιο Ορεστιάδας με την Ένωση Επαγγελματιών και Βιοτεχνών της περιοχής. Υπεραμύνθηκε της απόφασής του για τη δημιουργία της νέας δομής, υποστηρίζοντας ότι η επέκταση βοηθάει στην εδραίωση της ασφάλειας της περιοχής σε περίπτωση που υπάρξουν αυξημένες ροές!

Βέβαια παρότι δεν παραγνωρίζεται το δύσκολον της απώθησης, γιατί να υπάρξουν αυξημένες ροές; Εκεί δεν δόθηκε σχεδόν ένα χρόνο πριν η επιτυχής μάχη του Εβρου; Εκεί δεν επεκτάθηκε ο φράκτης για να αναχαιτίσει τις ροές;

Δεν αναφέρουμε ως επιχείρημα ότι η τοπική κοινωνία είναι αντίθετη. Παρότι είναι δικαίωμά της, δεν μπορεί να αποτελεί επιχείρημα, αφού όλες οι τοπικές κοινωνίες είναι αντίθετες στη δημιουργία δομών στην περιοχή τους. Ούτε μας ενδιαφέρουν οι εύκολες κατηγορίες ότι είναι ξενοφοβικοί.

Το ουσιαστικό είναι το πρόβλημα που ανέδειξαν, ότι δεν εμπιστεύονται τα περί κλειστής δομής. Και αυτό γιατί η ΕΕ δεν χρηματοδοτεί κλειστές δομές. Χρηματοδοτεί μόνο ανοιχτές στο πλαίσιο του προγράμματος ενσωμάτωσης.

kati allo baggeta

Αυτό γίνεται πρόβλημα για όλη τη χώρα. Μπορεί η υφυπουργός Μετανάστευσης Σοφία Βούλτεψη να δήλωσε χθες ότι αφού οι πολίτες του Έβρου αντιδρούν στο θέμα του ΚΥΤ Φυλακίου, το θέμα θα επανεξετασθεί. Η ίδια άλλωστε παραδέχτηκε επίσης ότι ο Έβρος είναι μια ευαίσθητη περιοχή, και υπενθύμισε τη δέσμευση του Πρωθυπουργού ότι δεν θα υπάρξει δομή όπου θα μένουν μόνιμα μετανάστες.

Πιστεύουμε στις προθέσεις, αλλά άλλαι αι βουλαί της κυβέρνησης άλλη η δυναμική των πραγμάτων. Δυναμική που δεν δημιουργείται μόνο εξαιτίας των πολιτικών της ΕΕ, αλλά και εξαιτίας νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τις δονήσεις της οποίας ζούμε και θα ζούμε.

Ένα μήνα πριν χάσει τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε τον νέο Ποινικό Κώδικα. 70 χρόνια είχε ο προηγούμενος, έπρεπε να αλλάξει, αλλά η αγωνιώδης βιασύνη να ψηφιστεί 40 ημέρες πριν τις εκλογές, δημιούργησε πλείστες υποψίες για σκοπιμότητα.

Παρότι δεν ήταν άμεσο πολιτικό θέμα, και μέτρο που απαιτούσε συναίνεση, ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου (νυν δ/ντης γραφείου Τσίπρα) επέλεξε να τον προωθήσει. Δεν καταδέχτηκε καν να ασχοληθεί με καταγγελίες ότι ο νέος Κώδικας «κουβαλά ρουσφέτια», και παρότι μέλη της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων υποστήριζαν ότι οι νέες διατάξεις είναι «καύσιμο για την ανομία».

Ο νέος Κώδικας μερίμνησε για την απαγόρευση απελάσεων μεταναστών! Συγκεκριμένα το άρθρο 74, καταργεί την απέλαση αλλοδαπού. Η σύμφωνα με τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπο Βουρλιώτη, μετά από ερώτημα του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας (Διεύθυνση Αλλοδαπών), δικαστική απόφαση της απέλασης δεν μπορεί να εκτελεστεί καθώς καταργήθηκε η πρόβλεψή της.

Ως εκ τούτου αρχειοθετήθηκαν όλες οι δικαστικές αποφάσεις που διέτασσαν την απέλαση αλλοδαπών.

Τα κοινωνικά προβλήματα που δημιουργεί η ανωτέρω απόφαση είναι προφανή και προεικάζει ότι οι δομές δεν θα είναι προσωρινές, αν δεν αλλάξει το συγκεκριμένο άρθρο.

Ο κορoνοϊός με την πληθώρα εμβολίων που έρχονται, θα τελειώσει κάποια στιγμή, αφήνοντας φυσικά οικονομικά προβλήματα, για τα οποία θα υπάρχει ευχή και ελπίδα να επουλωθούν.

Το μεταναστευτικό όμως θα διαιωνίζεται, πέραν των άλλων αιτιών, και εξαιτίας του άρθρου 74 του Π.Κ. που μας άφησε κληρονομιά ο ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση θα πρέπει να μεριμνήσει επ’ αυτού.

Άρθρο του Γιάννη Σιδέρη

Πηγή