HomeΕΛΛΑΔΑ

Eispraxis: Η περιουσία των οφειλετών στην… οθόνη της εφορίας

Eispraxis: Η περιουσία των οφειλετών στην… οθόνη της εφορίας

Σε όλες τις εφορίες της χώρας θα εγκατασταθεί έως τα μέσα Οκτωβρίου το Eispraxis.

 

Υπενθυμίζεται ότι το Eispraxis είναι η νέα ηλεκτρονική εφαρμογή που ήδη έχει ενεργοποιηθεί στα ελεγκτικά και εισπρακτικά κέντρα. Στο νέο σύστημα έχουν συμπεριληφθεί περίπου 4 εκατομμύρια οφειλέτες του Δημοσίου. Aυτό αφορά όχι μόνο σε όσους έχουν χρέη προς το Δημόσιο, αλλά και τα εισοδήματα  και των υπόλοιπα περιουσιακά τους στοιχεία.

Όπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη στην εφημερίδα “Καθημερινή” oι υπάλληλοι εκπαιδεύονται στο νέο σύστημα το οποίο αντλεί ταυτόχρονα στοιχεία από όλα τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ δηλαδή το Taxis, το Icisnet, το Elenxis καθώς και από τρίτους (κτηματολόγιο, πιστωτικά ιδρύματα, συμβολαιογράφοι, Χρηματιστήριο, «Εργάνη», ΓΕΜΗ κ.ά.), ενώ θα ανταλλάσσει στοιχεία και πληροφορίες με κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Αν και ακόμη δεν έχει γίνει η πλήρης διασύνδεση με όλους τους φορείς, η διαλειτουργικότητα των συστημάτων θα ξεκινήσει σταδιακά. Για παράδειγμα, αυτό το διάστημα πραγματοποιείται διασύνδεση με πιστωτικά ιδρύματα, συμβολαιογράφους, ενώ στο τέλος του έτους θα «μπει» και το ΓΕΜΗ στο νέο σύστημα.

Οι χειριστές του συστήματος

Οι χειριστές του συστήματος δεν θα ελέγχουν μόνο τα στοιχεία των οφειλετών, αλλά θα παρακολουθούνται όλοι όσοι εμπλέκονται σε κάθε υπόθεση οφειλής, όπως συνυπόχρεοι, εγγυητές, νόμιμοι εκπρόσωποι (με αποτύπωση της περιόδου εκπροσώπησης), συσχετιζόμενες επιχειρήσεις (όμιλοι, απορροφήσεις, συγχωνεύσεις).

Με βάση τα παραπάνω θα αξιολογείται η οικονομική δυνατότητα του οφειλέτη για την αποπληρωμή του χρέους και θα αποστέλλονται ηλεκτρονικά μηνύματα τακτοποίησης της εκκρεμότητας, προειδοποιήσεις για λήψη αναγκαστικών μέτρων κυρίως στους ασυνεπείς έχοντες και κατέχοντες, ενώ στις επιστροφές φόρων θα διενεργείται αυτόματος συμψηφισμός τους με τα χρέη.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των οφειλετών η φορολογική διοίκηση θα προχωράει σε κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, εισοδημάτων, κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων και σε δεύτερη φάση σε πλειστηριασμούς.

Το νέο πληροφοριακό σύστημα Eispraxis

Με το νέο πληροφοριακό σύστημα Eispraxis:

• Θα επιλέγονται υποθέσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών μέσω κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου με σκοπό την προτεραιοποίηση των πλέον εισπράξιμων ληξιπρόθεσμων οφειλών της φορολογικής διοίκησης.

• Θα παρακολουθείται η πορεία και το είδος των οφειλών καθώς και οι ενέργειες για την είσπραξή τους.

• Θα δημιουργηθεί βάση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο για την εικόνα του οφειλέτη και των οφειλών και λοιπών συνδεδεμένων στοιχείων ώστε να είναι δυνατή η υλοποίηση συμψηφισμών και ρυθμίσεων, η αποστολή ορθών ειδοποιήσεων και η λήψη κατάλληλων μέτρων.

• Θα υπάρξει αυτοματοποιημένη διαδικασία επιστροφών και συμψηφισμών από διάφορες πηγές (φορολογικά χρέη, ασφαλιστικά χρέη, τελωνεία, παρακράτηση μέσω φορολογικής ενημερότητας και βεβαίωσης οφειλής) και σύνδεση όλων των τρόπων εξόφλησης στον ίδιο τίτλο πληρωμής.

• Θα παρακολουθούνται οι ρυθμίσεις των οφειλών φορολογουμένων.

• Θα ενημερώνονται αυτόματα οι φορολογούμενοι για τις βεβαιωμένες οφειλές τους, την τήρηση ή μη των ρυθμίσεών τους καθώς και για τις ηλεκτρονικές επιδόσεις και κοινοποιήσεις μέτρων αναγκαστικής είσπραξης.

• Θα ταξινομούνται οι υποθέσεις οφειλής βάσει συνόλου ιδιοτήτων (ονοματεπώνυμο οφειλέτη, ποσό οφειλής, χρονικό διάστημα καθυστέρησης υπόθεσης, ημερομηνία τελευταίας ενέργειας κ.λπ.).

• Θα εφαρμόζονται κριτήρια ανάλυσης κινδύνου και θα λαμβάνονται μέτρα αναγκαστικής είσπραξης με βάση τη συμπεριφορά του οφειλέτη και τις ειδοποιήσεις και υπενθυμίσεις για τα προτεινόμενα μέτρα.

• Θα παρακολουθούνται η απόδοση των μέτρων είσπραξης και η διαδικασία χαρακτηρισμού των οφειλών ως ανεπίδεκτων είσπραξης.

[quads id=4]