HomeΕΛΛΑΔΑ

Εισαγγελική παρέμβαση για τις κλοπές σε γεωτρήσεις

Ευρεία έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. σε μάνδρες όπου καταλήγει ο κλεμμένος χαλκός

Εισαγγελική παρέμβαση για τις κλοπές σε γεωτρήσεις

Τη διεξαγωγή ευρείας έρευνας σε επιχειρήσεις («μάντρες») που δραστηριοποιούνται στον χώρο

των παλαιών σιδερικών ζητά -μέσω προκαταρκτικής έρευνας- ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Λάρισας, Απ. Τζαμαλής μετά και τη μήνυση που κατέθεσε Φαρσαλινός αγρότης ο οποίος, θίγοντας το θέμα των κλοπών χαλκού κάνει παράλληλα νύξη για εμπλοκή επιχειρήσεων που αγοράζουν παλιά σίδερα και χαλκό με απώτερο σκοπό τη μεταπώληση.
Όπως είναι γνωστό οι συνεχείς κλοπές καλωδίων χαλκού από τα αρδευτικά συγκροτήματα (γεωτρήσεις) έχουν μετατραπεί σε μάστιγα για τους αγρότες, όπως και για τον ΔΕΔΔΗΕ οι αντίστοιχες κλοπές μετασχηματιστών αφού οι δράστες στην προσπάθειά τους να κλέψουν τα καλώδια, αποξηλώνουν στην κυριολεξία τις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις.
Η δράση των κλεφτών έχει ως αποτέλεσμα οι αγρότες να επιβαρύνονται πρόσθετα με το κόστος αποκατάστασης των ζημιών, ενώ οι κλοπές μετασχηματιστών, ειδικά την αρδευτική περίοδο προκαλούν προβλήματα στον ΔΕΔΔΗΕ και ειδικότερα στην εύρυθμη λειτουργία του δικτύου παροχής ηλεκτρικής ενέργειας.
Το θέμα των κλοπών μετέφερε πρόσφατα στη Βουλή και ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ, Βασ. Κόκκαλης με αφορμή την ίδια μηνυτήρια αναφορά του αγρότη των Φαρσάλων.
Καταθέτοντας ερώτηση προς τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη, Μιχ. Χρυσοχοΐδη και Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, ο βουλευτής Λάρισας σημειώνει τον σοβαρό αντίκτυπο στις αγροτικές καλλιέργειες για να υπογραμμίσει ότι οι κλοπές χαλκού αποτελούν τον «πρώτο κρίκο μιας αλυσίδας παράνομης μεταπώλησης και εμπορίας αυτού». Με την εισαγγελική έρευνα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», να εστιάζει στη διάσταση της «νόμιμης αποδοχής» κλεμμένων υλικών από μάντρες.
Υπενθυμίζεται πως, μόλις την περασμένη εβδομάδα αστυνομικοί του Τμήματος Κιλελέρ μετά μάλιστα από καταδίωξη που ξεκίνησε από το Ομορφοχώρι και κατέληξε στη Φαλάνη, συνέλαβε πέντε Ρομά από τον Τύρναβο ηλικίας από 16 έως 29 ετών (σ.σ. ανάμεσά τους και μία 19χρονη) ενώ στο ΙΧ αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν βρέθηκαν 7 κουλούρες χαλκού.
Από την έρευνα του Αστυνομικού Τμήματος Κιλελέρ, προέκυψε ότι οι συλληφθέντες εμπλέκονται σε κλοπές από πομόνες, στον ΤΟΕΒ Μάτι Τυρνάβου, στη Φαλάνη, στο Ελευθέριο, στο Ομορφοχώρι, στον Αμπελώνα, στα Πλατανούλια, στην Αγ. Σοφία και στις Σοφάδες Καρδίτσας, ενώ μέρος των κλεμμένων καλωδίων αναγνωρίσθηκε από τεχνικούς του ΔΕΔΔΗΕ.Μετά την απολογία τους στην Ανακρίτρια, οι τέσσερις συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι σε αντίθεση με τον 29χρονο οδηγό του ΙΧ των δραστών, ο οποίος κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος και προφυλακίσθηκε.«ΚΑΠΟΥ ΠΟΥΛΑΝΕ
ΤΑ ΚΛΕΜΜΕΝΑ»
Με αφορμή τη μήνυση που κατέθεσε ο αγρότης των Φαρσάλων στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασ. Κόκκαλης, κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή σημειώνοντας τη διάσταση αν η κλοπή χαλκού αποτελεί μεμονωμένη πράξη ή πράξη οργανωμένης εγκληματικής αλυσίδας.
«Δεδομένης της έναρξης της καλλιεργητικής και αρδευτικής περιόδου, και δεδομένης της ανεπάρκειας του κολασμού των δραστών της πράξης της κλοπής αυτοτελώς» ο κ. Κόκκαλης ρωτά τους υπουργούς, Μιχ. Χρυσοχοΐδη και Κώστα Τσιάρα αν θα προβούν στη λήψη μέτρων «που θα οδηγήσουν στη ριζική εξάλειψη του φαινομένου, σε επίπεδο θεσμοθέτησης μέτρων αυστηρών ελέγχων όλων των πιθανών πηγών που εμπλέκονται στην αλυσίδα εμπορίας και χρήσης χαλκού και σε ποινικό επίπεδο, με σκοπό τη μεταβολή της ποινικής μεταχείρισης των δραστών της πράξης της κλοπής χαλκού».
Η εισαγγελική έρευνα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», εστιάζει στη διάσταση της «νόμιμης αποδοχής» κλεμμένων υλικών από μάντρες. Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας, η ΕΛ.ΑΣ. Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας, με την υποστήριξη πραγματογνώμονα εφόσον απαιτηθεί, καλείται να εξετάσει την «οργανωμένη δράση» των δραστών (κλοπές κατ’ εξακολούθηση κ.λπ.). Παράλληλα, θα διεξαχθεί «ευρεία έρευνα» σε επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται στον χώρο των παλαιών σιδερικών προκειμένου να εξεταστεί η «νόμιμη αποδοχή υλικών». Να σημειωθεί πως η εισαγγελική έρευνα έχει επείγοντα χαρακτήρα.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Πηγή