Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 25 χρόνια από την ίδρυση και λειτουργία του Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας φιλοξενεί στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων την ομαδική εικαστική έκθεση του Σωματείου Εικαστικών Καλλιτεχνών Λάρισας «8» με τίτλο «Σπόροι Τέχνης», σε επιμέλεια της Αρχαιολόγου-Ιστορικού Τέχνης Ειρήνης Ρώσσιου.
Η έκθεση αποτελεί σημαντική πρωτοβουλία του Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας και το Σωματείο Εικαστικών Λάρισας «8», συνδυάζοντας την επιστήμη με την τέχνη.
Στην Προϊστορική Θεσσαλία, ήδη από τη νεολιθική εποχή (περίπου 6600-3300 π.Χ.), το σιτάρι αποτελούσε βασικό στοιχείο της διατροφής, μαζί με άλλα δημητριακά, όπως το κριθάρι, το κεχρί και το ρόβι. Οι ανασκαφές και οι επιφανειακές έρευνες στη Θεσσαλική γη αποκαλύπτουν πολύτιμες πληροφορίες για τα σιτηρά από τα προϊστορικά χρόνια. Οι αρχαιολογικές και αρχαιοβοτανικές ενδείξεις λειτουργούν ως ιστορικές μαρτυρίες που υποστηρίζουν το σύγχρονο ερευνητικό έργο του Πανεπιστημιακού Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας. Αρχαιολογικά ευρήματα, μεταξύ των οποίων σπόροι δημητριακών, μυλόπετρες και τριπτήρες που χρησιμοποιούνται από τη νεολιθική εποχή για την άλεση των σιτηρών, αποθηκευτικά αγγεία, πιθάρια και αμφορείς, για την αποθήκευση, τη φύλαξη και τη μεταφορά των σιτηρών, αλλά και τύποι νεολιθικών ειδωλίων με «σταρόσχημα» μάτια, εκτίθενται στις προθήκες του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας και εντάσσονται στο αφηγηματικό πλαίσιο του μουσειολογικού προγράμματός του, φωτίζοντας την ιστορική διάσταση της έκθεσης.
Η έκθεση «Σπόροι Τέχνης» αποτελεί μια γόνιμη συνάντηση της επιστήμης με την καλλιτεχνική έκφραση. Η σύγχρονη έρευνα γύρω από τους σπόρους — τη γενετική ποικιλομορφία, την κλιματική ανθεκτικότητα και την τροφική επάρκεια — γίνεται αφετηρία για εικαστική διερεύνηση. Αναδεικνύεται έτσι το δυναμικό τρίπτυχο της τέχνης, της αρχαιολογίας και της επιστήμης, που συνεργάζονται για να διευρύνουν την ανθρώπινη γνώση και εμπειρία.
Μέσα από τα έργα των δεκαεννέα εικαστικών, οι τρεις αυτοί τομείς αλληλοσυμπληρώνονται προσφέροντας πολύτιμες οπτικές για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του ανθρώπινου πολιτισμού. Η σύνδεσή τους μας βοηθά να κατανοήσουμε σε βάθος τον κόσμο γύρω μας, να εκτιμήσουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά και να εμπνευστούμε για νέες ανακαλύψεις και δημιουργίες.
Συμμετέχουν με αλφαβητική σειρά οι εικαστικοί, μέλη του Σωματείου Εικαστικών Λάρισας «8»:
Γιαλαμά Αναστασία, Διαμαντή Άρτεμις, Ζάζος Αχιλλέας, Κακάβα Στέλλα, Καλούδη Ειρήνη, Κρανιώτου Λιάνα, Κυριαζή Έλλη, Λαγού Μαρία, Λάνταβου Ευτυχία, Μακρής Πάρης, Μάτας Νίκος, Νανούλη Ναπολεάνα, Παναγιώτου Μαρία, Παπατζέλου Αθανασία, Παπατζέλου Μαρία, Ρόπλου Άννα, Σαρλή Ελένη, Σέντζας Βασίλης, Τσάτσαβου Άννα.
Εγκαίνια έκθεσης: Πέμπτη 5 Ιουνίου 2025, ώρα 20.00, στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας.
Διάρκεια έκθεσης έως 30 Σεπτεμβρίου 2025.
Είσοδος ελεύθερη.