HomeΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ε.Λιακούλη: «Θέλουμε δημοσίους υπαλλήλους ελεύθερους και τους άξιους μπροστά!»

Ε.Λιακούλη: «Θέλουμε δημοσίους υπαλλήλους ελεύθερους και τους άξιους μπροστά!»

Στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών για το σύστημα στοχοθεσίας, αξιολόγησης και ανταμοιβής των δημοσίων υπαλλήλων , η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, τοποθετήθηκε, επισημαίνοντας τα εξής :  

 

« Η Κυβέρνηση, αφού πρώτα ‘’έσωσε’’ την οικονομία της χώρας  , στη συνέχεια θέλησε να ‘’λύσει’’ και το δημογραφικό, το οποίο αποφάσισε να το αντιμετωπίσει… με την πιλοτική  επέκταση του ωραρίου των σχολείων μέχρι τις 6 το απόγευμα, όπως προφανώς και με τις εκατό κοινωνικές κατοικίες που περιλαμβάνει στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. 

  Μετά από αυτές τις «επιτυχημένες πολιτικές», λοιπόν, έρχεται με το σημερινό νομοσχέδιο να ‘’σώσει’’ και τους δημοσίους υπαλλήλους.

   Πριν λίγους μήνες, επεξεργαστήκαμε τον νόμο για την ιθαγένεια, ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία απόκτησης ιθαγένειας και πολιτογράφησης. Ωστόσο, τα πρόσφατα στατιστικά στοιχεία αποδεικνύουν ότι η Κυβέρνηση απέτυχε και σε αυτό, αφού 18 υπάλληλοι καλούνται να εξετάσουν 17.509 αιτήσεις! Κι ενώ όλα αυτά συμβαίνουν, μόλις χθες, ακούσαμε τον Πρωθυπουργό να λέει πως “αξίζουν να αποκαλούνται Έλληνες όσοι μετέχουν της ελληνικής παιδείας”.  

Το βασικότερο, όμως , θέμα σχετικά με την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων είναι ποιος αξιολογεί ποιον! Η Κυβέρνηση προτείνει ως αξιολογητές, πρώτον, τους Γενικούς ή Ειδικούς Γραμματείς των Υπουργείων που η αυτή επέλεξε και οι οποίοι δεν υπέγραψαν συμβόλαια απόδοσης και δεν αξιολογήθηκαν σε ετήσιες κρίσεις. Δεύτερον, ορίζει ως αξιολογητές τους μετακλητούς που η ίδια, επίσης, επέλεξε και τοποθέτησε σε θέσεις προϊσταμένων. Τρίτον, ως αξιολογητές ορίζονται οι Γενικοί Διευθυντές, οι Προϊστάμενοι Διευθύνσεων και οι Προϊστάμενοι Τμημάτων, οι οποίοι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, ανέλαβαν τα καθήκοντά τους με ανάθεση,  κι όχι με κρίση από το ΑΣΕΠ. Τέλος, αξιολογητές είναι οι ίδιοι οι Υπουργοί, για τους υπαλλήλους των Αυτοτελών Οργανικών Μονάδων που υπάγονται απευθείας στους Υπουργούς!

Δυστυχώς, η ιστορία της σημερινής Κυβέρνησης έχει γράψει ρεκόρ στην τοποθέτηση προϊσταμένων κατ’ ανάθεση, χωρίς να τηρηθεί καμία προβλεπόμενη διαδικασία. 

Μόνο στα Υπουργεία, υπάρχουν παραπάνω από 300 θέσεις προϊσταμένων, των οποίων έχει λήξει η θητεία, αλλά ακόμα δεν έχει καν εκδοθεί η σχετική προκήρυξη για την ανάδειξη των νέων προϊσταμένων.

Σήμερα, η Κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει με τον ίδιο τρόπο, να επιλέγει τους νέους προϊσταμένους. 

Σήμερα, τα νομοθετήματα της κυβέρνησης βρίθουν από «κατά παρέκκλιση διατάξεις» για την τοποθέτηση μετακλητών σε θέσεις προϊσταμένων

Σήμερα, παρακάμπτονται, ελέω κορωνοϊού, ακόμα, όλες οι νόμιμες διαδικασίες επιλογής προϊσταμένων! 

Σήμερα, η Κυβέρνηση δημιουργεί έναν δημόσιο τομέα δύο ταχυτήτων. Άλλαξε τον νόμο Πεπονή, υποσχόμενη ενιαίο γραπτό διαγωνισμό για 1.500 προσλήψεις προσωπικού στο Δημόσιο τον Σεπτέμβριο. Την ίδια στιγμή, έχει προσλάβει 26.500 παραπάνω συμβασιούχους, από τον αριθμό των συμβασιούχων που υπηρετούσαν στο κράτος, κατά την έναρξη της θητείας της!

Για το ΠΑΣΟΚ -Κίνημα Αλλαγής, οι Άνθρωποί μας είναι οι δύναμή μας και πιστεύουμε στην ανάδειξη των πολλών και αξιόλογων στελεχών του Δημοσίου, με ανάστημα και αξιοπρέπεια, που θα στηρίζουν την επαγγελματική τους πορεία στη γνώση και την εμπειρία τους. Το σύνθημά μας είναι: οι άξιοι μπροστά».

 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την ομιλία, στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.youtube.com/watch?v=BwxZSJ8Ri1Q

 

 [quads id=5]