HomeΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ε. Λιακούλη: « Προτεραιότητα η προστασία της 1ης κατοικίας και της αγροτικής γης»

Ε. Λιακούλη: « Προτεραιότητα η προστασία της 1ης κατοικίας και της αγροτικής γης»

Με αφορμή τη δημόσια συζήτηση για τα “κόκκινα δάνεια” και τα “κροκοδείλια δάκρυα” ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ για την προστασία της πρώτης κατοικίας – όπως η ίδια χαρακτηρίζει, η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη δήλωσε τα εξής:

«Πριν λίγες ημέρες, κατέθεσα Τροπολογία στη Βουλή, υπογεγραμμένη από σύσσωμη την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, με την οποία γινόταν άμεσα πράξη μια στοχευμένη δέσμη παρεμβάσεων υπέρ των συνανθρώπων μας που είναι σε αδιέξοδο. Συγκεκριμένα, καταθέσαμε  διατάξεις για:

– Την προστασία της πρώτης κατοικίας, αναστέλλοντας τους πλειστηριασμούς για τα φτωχά και πληττόμενα νοικοκυριά, με ρεαλιστικά κριτήρια χαμηλού εισοδήματος και αξίας κατοικίας, βάσει του ν 3869/2010.

– Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι να διατηρούν ως μέσο διαβίωσης, ποσοστό της αγροτικής γης που έχει κατασχεθεί.

– Τη δυνατότητα του οφειλέτη, υπό προϋποθέσεις και με αξιοκρατικά και διαφανή κριτήρια, πριν πωληθεί το δάνειό του σε funds, να κάνει προσφορά.

Η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη απέρριψε την Τροπολογία. 

Ανερυθρίαστα, χωρίς αιδώ, έχοντας πάρει προ πολλού “διαζύγιο” με τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας, η Ν.Δ. αρνήθηκε να δώσει “χείρα βοηθείας” σε όσους βρίσκονται στο “χείλος του γκρεμού”. 

Δεν περιμέναμε βεβαίως τίποτα περισσότερο από την Παράταξη της Δεξιάς, στους κόλπους της οποίας ανθίζουν φαινόμενα απάνθρωπης κερδοσκοπίας τύπου “Πάτση”.

Τις τελευταίες ημέρες όμως, συνεχίζεται δημόσια το κρεσέντο υποκρισίας, με τους δήθεν μονομάχους του τεχνητού δικομματισμού, να χύνουν “κροκοδείλια δάκρυα” πάνω από τα “κουφάρια” των ανθρώπινων ονείρων. Οι πολίτες, όμως, θυμούνται καλά πως ο  ΣΥΡΙΖΑ “άνοιξε την πόρτα” στα funds και η Ν.Δ κατήργησε οριστικά το Νόμο του ΠΑΣΟΚ για την προστασία της Πρώτης Κατοικίας.

Ο εμπαιγμός της Ν.Δ. είναι εκτός ορίων, καθώς τώρα διαρρέει πως αναζητά λύσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ενώ θα αρκούσε να υπερψηφίσει την Tροπολογία μας, για να δώσει υπό προϋποθέσεις μια δεύτερη ευκαιρία αξιοπρέπειας σε ιδιώτες και επιχειρηματίες, που είναι σε δυσχερή θέση, ιδίως όσοι είχαν εγγυήσεις στα δάνειά τους.

Σήμερα στην Ελλάδα, το χάσμα επιτοκίων καταθέσεων και μέσου όρου επιτοκίου των στεγαστικών δανείων είναι το μεγαλύτερο πανευρωπαϊκά. Ο Υπουργός Οικονομικών “νίπτει τας χείρας του”, τη στιγμή που, για παράδειγμα, η Ισπανία έχει προχωρήσει ήδη σε μια δέσμη δραστικών παρεμβάσεων που ανακουφίζουν μικρομεσαία νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Προς αυτή την κατεύθυνση, εμείς στο ΠΑΣΟΚ, επιπλέον της Τροπολογίας,  επεξεργαστήκαμε και προτείνουμε:

1) Ρύθμιση 120 δόσεων για χρέη σε Εφορία – ΕΦΚΑ, με κίνητρα για όσους τηρούν τη ρύθμιση (30% μείωση του συνολικού χρέους).

2) Tο Ταμείο Ανάκαμψης να γίνει εργαλείο με κίνητρα για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, εστιασμένο στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και όχι ένα ταμείο φτηνής χρηματοδότησης λίγων μόνο επιχειρήσεων που έχουν ούτως ή άλλως πρόσβαση σε φτηνό δανεισμό. 

3) Βελτίωση των προτεινόμενων όρων αμοιβαίου διακανονισμού μεταξύ Τράπεζας και οφειλέτη με το μεγαλύτερο δυνατό αριθμό δόσεων

Απέναντι στον αυταρχικό ελιτισμό και το λαϊκισμό, συνεχίζουμε με τεκμηριωμένες ρεαλιστικές λύσεις άμεσης στήριξης των συνανθρώπων μας. Η εξασφάλιση ενός αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης για όλους, είναι ταυτοτικό θέμα για τη Σοσιαλδημοκρατία και ύψιστη προτεραιότητα για όσους –μια ζωή- αγωνιζόμαστε με “σημαία” τις ανθρώπινες αξίες του ΠΑΣΟΚ.»

Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις στο tirnavospress.gr, ακολουθήστε μας στο FacebookInstagramGoogle News, YouTube και Twitter.  Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν: Αναφέρεται ως πηγή το tirnavospress.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά. – Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή – Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.