HomeΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ε. Λιακούλη: «Πολεμάνε το παραδοσιακό τσίπουρο, καταστρέφουν τους αμβυκούχους!»

Ε. Λιακούλη: «Πολεμάνε το παραδοσιακό τσίπουρο, καταστρέφουν τους αμβυκούχους!»

Συνάντηση με κατεπείγοντα χαρακτήρα,  πραγματοποίησε η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής ν. Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, με τα μέλη του Συλλόγου Αμβυκούχων και Αμπελουργών Τυρνάβου, σχετικά με το νομοσχέδιο που έχει τεθεί σε διαβούλευση και έρχεται  τις επόμενες ημέρες στη Βουλή για συζήτηση και το οποίο ουσιαστικά, τους οδηγεί σε αφανισμό. 

Στη συνάντηση, εκ μέρους του Συλλόγου παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος, κ. Αντώνης Τσικριτσής  και τα μέλη, κ.Περιλής Θεόδωρος και κ.Αθανάσιος Κάϊβας.

Συγκεκριμένα, όπως ενημέρωσαν τη Λαρισαία βουλευτή, το πρωταρχικό μέλημά τους είναι η διευθέτηση του ονόματος του προϊόντος, αφού θα απαγορευθεί η παραδοσιακή ονομασία ‘τσίπουρο’ και ‘τσικουδιά’, και στο εξής θα ¨υιοθετηθεί¨ η ονομασία «παραδοσιακό απόσταγμα διημέρων» , γεγονός που υπονομεύει τα συγκεκριμένα προϊόντα, καθώς το όνομά τους,  αποτελεί την ταυτότητά τους, μέσα στο χρόνο . 

Παράλληλα, τα μέλη του Συλλόγου επεσήμαναν ότι το κύμα ακρίβειας και οι σαρωτικές αυξήσεις στο λογαριασμό του ρεύμα, έχουν πλήξει βαθύτατα τον κλάδο, χωρίς να έχει υπάρξει καμία μέριμνα από την Πολιτεία. 

Επιπλέον, αναφέρθηκαν στο πρόβλημα που έχει ανακύψει στην αλυσίδα διακίνησης των προϊόντων τους, ειδικά μετά τη νομοθεσία του ΣΥΡΙΖΑ το 2018,  που δυσχεραίνει  τις αγοραπωλησίες ανάμεσα σε παραγωγούς και διακινητές καταστημάτων κάβας και ζήτησαν την επαναφορά στο πρότερο καθεστώς του ν.2969/2001, αφού σε αντίθετη περίπτωση, κινδυνεύουν να μείνουν αδιάθετες μεγάλες ποσότητες προϊόντων , τα οποία αναμένεται να παραχθούν αυτή τη χρονιά. 

 

Μετά την συνάντηση, η κ Λιακούλη , επεσήμανε τα εξής: 

«Για μια ακόμη φορά, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με επίδοξα κυβερνητικά σχέδια που κατάφωρα καταπατούν και θίγουν τα δικαιώματα των παραδοσιακών αποσταγματοποιών του νομού μας. Μόνος στόχος της Κυβέρνησης είναι η ικανοποίηση των μεγάλων ομίλων της μεταποίησης και της εμπορίας των ποτών, καθώς και η ενίσχυση της κερδοφορίας τους, σε βάρος των μικρών αμπελουργών που αδυνατούν συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους, μέσα στην πανδημική κρίση.Πρόκειται για μια στυγνή κυβερνητική πολιτική που εξαφανίζει τον πρωτογενή τομέα των παραγωγών-μεταποιητών του παραδοσιακού τσίπουρου, αντί «προϊόντων απόσταξης διημέρων».

Όπως έχω αναφέρει και στο παρελθόν, θεωρώ ότι η παραδοσιακή διαδικασία απόσταξης τσίπουρου και τσικουδιάς, αποτελεί άυλη πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας.

Ειδικότερα για τη Λάρισα και τη Θεσσαλία, είναι συνυφασμένη με τη διατήρηση της μικρής αγροτικής οικονομίας, της αμπελουργίας, αλλά και με την ανάπτυξη και διατήρηση του πολιτισμού και της τοπικής κουλτούρας των παραδοσιακών αποσταγματοποιών, με τη γνωστή σε όλους παραδοσιακή διαδικασία απόσταξης, τα γνωστά μας ¨καζαναριά¨

Σε λίγες μέρες το θέμα έρχεται στη βουλή για συζήτηση. Θα είμαστε εκεί, παρόντες , αγωνιστικά και με τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία.   

Οι θέσεις μας ήταν, είναι και θα παραμείνουν αδιαπραγμάτευτες: να εξαιρεθούν τα παραδοσιακά προϊόντα, τσίπουρο και τσικουδιά, από την αλλαγή της ονομασίας τους. Γιατί εκτός από ειδικό στοιχείο προσδιορισμού, αποτελούν κατάθεση ψυχής και παράδοσης , που πρέπει να διασωθεί για τις γενιές που έρχονται και θα αναζητήσουν τις ρίζες τους , προκειμένου να στηριχθούν και να προχωρήσουν …»