Ε.Λιακούλη : «Χωρίς ενεργειακή επάρκεια, δεν μπορούν να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις»

HomeΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ε.Λιακούλη : «Χωρίς ενεργειακή επάρκεια, δεν μπορούν να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις»

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης κοπής πίτας του Επιμελητηρίου Λάρισας, παρευρέθηκε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, επισήμανε στο χαιρετισμό της τα εξής:

 

 

«Το νέο έτος ξεκινά με τις επιχειρήσεις σε οριακή κατάσταση επιβίωσης. Λουκέτα, χρέη, μη προσβασιμότητα στις τράπεζες, απώλειες επιχειρηματικής και προσωπικής στέγης. 

Η πρόσφατη επίσκεψή μου στη ΔΕΗ – ΔΕΔΗΕ, με γέμισε με απογοήτευση, όταν ενημερώθηκα ότι τριανταμία επιχειρήσεις της Βιομηχανικής Περιοχής του Νομού μας, έκαναν αίτηση για να συνδεθούν με ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας), αλλά δυστυχώς οι αιτήσεις τους απορρίφθηκαν, γιατί το δίκτυο δεν μπορεί να τις σηκώσει.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) ανήρτησε σε δημόσια διαβούλευση το Σχέδιο Ανάπτυξης του Δικτύου της περιόδου 2022-2026, που της υπέβαλε ο Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ). Από αυτό προκύπτει, πως τα χρήματα που προβλέπονται να δοθούν για τον εκσυγχρονισμό των δικτύων είναι λιγότερα από 200 εκατ. το χρόνο, όταν μόνο οι επιδοτήσεις στις ενεργειακές εταιρίες για το ρεύμα, σε ένα χρόνο, έχουν ξεπεράσει τα 8 δις ευρώ. Ναρκοθετείται, δηλαδή, το ΕΣΕΚ (Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα) από τον ΔΕΔΔΗΕ, καθώς το ΕΣΕΚ έχει στόχο τον διπλασιασμό των ΑΠΕ μέχρι το 2030. Με απλά λόγια, δεν δίνεται καμία προοπτική στο κόστος παραγωγής που πρέπει να μειωθεί άμεσα, στην πρόσβαση στην ενέργεια που πρέπει οπωσδήποτε να αποκτηθεί, στην αλλαγή του μείγματος για τις επιχειρήσεις, με προοπτική και ευοίωνους όρους.

Στο ΠΑΣΟΚ πιστεύουμε ότι το “επιχειρείν” αποτελεί εθνικό ζήτημα ύψιστης σημασίας. Ολόκληρο το δημοκρατικό πολιτικό σύστημα, όλοι μας, έχουμε χρέος να ομονοήσουμε στα σπουδαία, στα μεγάλα, στα απαραίτητα, όπως ασφαλιστικές εισφορές, δόσεις στις Τράπεζες και στην Εφορία/ΕΦΚΑ, αναστολή κατασχέσεων βάσει διαφανών κριτηρίων, πρόσβαση στην ενέργεια, κόστος παραγωγής, εργατικό δυναμικό, κίνητρα για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, σύνδεση των επιχειρήσεων και των νέων επιχειρηματιών με την εκπαίδευση, όπως γίνεται στην Ευρώπη με άριστα αποτελέσματα στην παραγωγή και στην εξωστρέφεια.

Καλωσορίζω στον κόσμο της δικής μας προοδευτικής, ρεαλιστικής σοσιαλδημοκρατικής σκέψης, όλους τους επιχειρηματίες και τους καλώ το 2023 να αγωνιστούμε μαζί για έναν κόσμο αξιοπρέπειας, όπου οι επιχειρήσεις μας θα είναι ακμαίες και ισχυρές, θα δίνουν το στίγμα της ποιοτικής τους παραγωγής, με τους άξιους δυνατούς επιχειρηματίες, που κάνουν περήφανο τον Τόπο μας και πιστεύω σ’ αυτούς.»

Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις στο tirnavospress.gr, ακολουθήστε μας στο FacebookInstagramGoogle News, YouTube και Twitter.  Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν: Αναφέρεται ως πηγή το tirnavospress.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά. – Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή – Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.