HomeΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ε. Λιακούλη: «Άμεσες παρεμβάσεις ΤΩΡΑ, για να αποφύγουμε την επισιτιστική κρίση»

Ε. Λιακούλη: «Άμεσες παρεμβάσεις ΤΩΡΑ, για να αποφύγουμε την επισιτιστική κρίση»

Κοινοβουλευτική παρέμβαση, με κατάθεση Επίκαιρης Επερώτησης προς τους συναρμόδιους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Ανάπτυξης & Επενδύσεων,  σχετικά με την έλλειψη πολιτικού σχεδιασμού και μέτρων στήριξης της παραγωγής τροφίμων που δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους επισιτιστικής κρίσης στη χώρα και πρωτοφανή ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης, πραγματοποίησε η Γραμματέας της Κ.Ο. του -ΠΑΣΟΚ και Βουλευτής ν. Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη,  με σύσσωμη την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος. 

 

Συγκεκριμένα, για το κρίσιμο αυτό ζήτημα, επισημαίνονται τα εξής :

«Η επισιτιστική επάρκεια και η διατροφική ασφάλεια  είναι  βασικές προτεραιότητες  για τη Χώρα και η εξασφάλισή τους αποτελεί προϋπόθεση για την απρόσκοπτη πρόσβαση του πληθυσμού σε τρόφιμα ειδικά των ασθενέστερων και ευάλωτων ομάδων.  Όμως, η απουσία της κυβερνητικής πολιτικής είναι εκκωφαντική. Η Κυβέρνηση επιλέγει να κινείται στο επίπεδο των απροετοίμαστων συσκέψεων και της ρηχής επικοινωνίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η σύσκεψη της 28.3.2022 υπό τον Πρωθυπουργό, κατά τη διάρκεια της οποίας δεν ανακοινώθηκε κανένα αξιόλογο μέτρο. 

Επιπλέον, η πανδημία με τα προβλήματα διακοπών που προκάλεσε στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού, έδειξε με τον πιο καθαρό τρόπο, ότι η διατροφική επάρκεια εξαρτάται σημαντικά πλέον από την τοπική παραγωγή. 

Ταυτόχρονα, η ολιγωρία λήψης αποτελεσματικών μέτρων από την Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της μεγάλης αύξησης του κόστους παραγωγής λόγω της δραματικής αύξησης των τιμών των καυσίμων, της ηλεκτρικής ενέργειας, των λιπασμάτων και των ζωοτροφών, έχει οδηγήσει τον πρωτογενή τομέα και τους αγρότες σε αδιέξοδο.

 

Στο πλαίσιο αυτό, ζητούμε από τους συναρμόδιους Υπουργούς να μας δώσουν απαντήσεις, για: 

1)Τη μη εφαρμογή μέχρι σήμερα αποτελεσματικών μέτρων μείωσης του κόστους παραγωγής, όπως επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου, όριο στην ρήτρα αναπροσαρμογής της ηλεκτρικής ενέργειας και ανάληψη μέρους τους κόστους των ζωοτροφών και των λιπασμάτων, ώστε να ενισχυθεί η τοπική παραγωγή.  

2)Τη μη  καταβολή των αποζημιώσεων και ενισχύσεων και τη λανθασμένη κατανομή του εθνικού αποθέματος σε νέους γεωργούς για να αποκτήσουν πόρους για να παράγουν. 

3)Την κακή προετοιμασία και τις ελλείψεις του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου 2021-27, την μη αξιοποίηση του ταμείου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας για να διευκολυνθούν οι νέοι γεωργοί, να εφαρμοσθούν πολιτικές πρόσβασης στη γεωργική γη, να ευνοηθούν και χρηματοδοτηθούν  οι ενεργειακές κοινότητες, να λειτουργήσουν υποδομές εκπαίδευσης και συμβουλών για τους αγρότες.  

4)Την απουσία  σχεδίου ελέγχου και παρακολούθησης των αποθεμάτων τροφίμων, ώστε όλος ο πληθυσμός να έχει πρόσβαση στα αναγκαία καθημερινά τρόφιμα.

5)Την αδυναμία εξεύρεσης ενναλακτικών πηγών προμήθειας πρώτων υλών για την μεταποίηση τροφίμων και την παραγωγή ζωοτροφών. 

6)Τη μη λήψη μέτρων καταπολέμησης  της αισχροκέρδειας στα τρόφιμα και ειδικά στα είδη πρώτης ανάγκης, όπου οι τιμές είναι εκτός ελέγχου. 

7)Την αδυναμία διαμόρφωσης σύγχρονου, απλού και αποτελεσματικού πλαισίου  για την μείωση της σπατάλης στα τρόφιμα που θα μειώσει το περιβαλλοντικό πρόβλημα από την αποδόμησή τους  και θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση του προβλήματος  εξεύρεσης τροφίμων

8)Την μη λήψη μέτρων για την μείωση του ΦΠΑ των ειδών πρώτης ανάγκης όπως τα τρόφιμα, για να μετριασθούν οι επιπτώσεις στους κοινωνικά ευάλωτους και με ασθενέστερα εισοδήματα συμπολίτες μας» .