HomeΘΕΣΣΑΛΙΑ

Δράσεις ενημέρωσης για τον ιό του Δυτικού Νείλου

Δράσεις ενημέρωσης για τον ιό του Δυτικού Νείλου

Στο πλαίσιο άσκησης πολιτικών διασφάλισης της υγείας των πολιτών, η Δ/νση Δημόσιας Υγείας και το τμήμα Δημόσιας Υγιεινής της Περιφέρειας Θεσσαλίας, λόγω κρούσματος λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου που καταγράφηκε στην Π.Ε. Λάρισας, εντατικοποίησε τις δράσεις ενημέρωσης του κοινού σχετικά με τα μέτρα ατομικής προστασίας από τα κουνούπια.

Με τις οδηγίες του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Λάρισας Βασίλη Πινακά και της Αντιπεριφερειάρχη Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Λίας Ρογγανάκη, κλιμάκιο της Υπηρεσίας αποτελούμενο από τον Διευθυντή Δημόσιας Υγείας Γεώργιο Ζήγρα, την Ιατρό Δημόσιας Υγείας- Κοινωνικής Ιατρικής Μπεκιάρη Θεοδώρα και την Ιατρό Δημόσιας Υγείας – ΠΕ Οδοντίατρο Μαρία Παπαγιάννη-Δούμα πραγματοποίησε ενημερωτική επίσκεψη στην ευρύτερη περιοχή της Γιάννουλης. 

Οι δράσεις ενημέρωσης του κοινού περιλάμβαναν διανομή έντυπου ενημερωτικού φυλλαδίου που εκτύπωσε η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ενημερωτικές συναντήσεις για τα ενδεικνυόμενα μέτρα προστασίας από τα κουνούπια και πραγματοποιήθηκαν σε δημόσιους χώρους, όπως στις υπηρεσίες Δημοτικής Κοινότητας Γιάννουλης, Τ.Ο.Μ.Υ. Γιάννουλης, Κ.Ε.Π., φαρμακεία, ΚΑΠΗ, εκκλησίες, ιατρεία, καφενεία, κ.α. Ιδιαίτερη μέριμνα δόθηκε στις ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση, όπως είναι οι ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα.  

Παράλληλα στα πλαίσια της Εντομολογικής Επιτήρησης από την ανάδοχο Εταιρία πραγματοποιήθηκαν οι παρακάτω δράσεις: τοποθέτηση παγίδων σύλληψης ακμαίων κουνουπιών, ψεκασμοί προνυμφοκτονίας και υπολειμματικής ακμαιοκτονίας σε όλα τα φρεάτια όμβριων υδάτων και λοιπές εστίες, εφαρμογές υπολειμματικής ακμαιοκτονίας σε όλες τις επιφάνειες που αποτελούν εν δυνάμει χώροι ανάπαυσης ακμαίων κουνουπιών σε μια ακτίνα 200-300 μέτρων από το κρούσμα κυρίως σε κοινόχρηστους αλλά και σε κάποιους ιδιωτικούς χώρους όπως πυλωτές, εγκαταλειμμένα κτίρια κλπ.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Η βασική δεξαμενή του ιού στη φύση είναι κυρίως τα άγρια πτηνά, από όπου μολύνονται τα κουνούπια, ενώ οι άνθρωποι δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια. Η πλειονότητα των ανθρώπων που μολύνονται με τον ιό είναι ασυμπτωματικοί, περίπου 20% εμφανίζουν ήπια συμπτώματα ιογενούς συνδρομής και λιγότεροι από 1% παρουσιάζουν σοβαρότερες εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα, κυρίως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση. Οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις εμφανίζονται συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς και γενικά άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα. 

 

 

Συμβουλές ατομικής προστασίας από τα κουνούπια

Καθώς οι περιοχές κυκλοφορίας του ιού δεν μπορούν να προβλεφθούν, καλούνται οι πολίτες να τηρούν σχολαστικά τα παρακάτω ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια: 

Χρήση εντομοαπωθητικών στο ακάλυπτο δέρμα και πάνω από τα ρούχα. Προσοχή κατά τις σημαντικότερες ώρες έκθεσης στα τσιμπήματα. Τα περισσότερα είδη κουνουπιών που μεταφέρουν τον ιό τσιμπούν από το σούρουπο μέχρι το χάραμα. Χρήση κατάλληλων ενδυμάτων. Ρούχα που καλύπτουν όσο περισσότερο γίνεται το σώμα (μακριά μανίκια και παντελόνια). Πιο αποτελεσματικά είναι τα ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα.  

Συχνά λουτρά καθαριότητας για την απομάκρυνση του ιδρώτα. 

Αντικατάσταση νερού σε μεγάλα ανθοδοχεία ή άλλες παρόμοιες διακοσμητικές κατασκευές τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα. 

Καλό κούρεμα γρασιδιών, θάμνων, φυλλωσιών (σημεία που βρίσκουν καταφύγιο τα ενήλικα κουνούπια). Πότισμα κατά προτίμηση τις πρωινές ώρες. Τα πιατάκια από τις γλάστρες να αδειάζουν σε τακτά χρονικά διαστήματα (λιγότερο από εβδομάδα). Μικρές ή μεγάλες λακκούβες στο χλοοτάπητα ή σε άλλα σημεία του κήπου που μπορούν να συγκρατήσουν νερό περισσότερο από μία εβδομάδα θα πρέπει να παραγεμιστούν με χώμα ή να αποστραγγίζουν καλά. 

Τα λούκια και οι υδρορροές στη σκεπή πρέπει να διατηρούνται καθαρά καθώς εύκολα φράζουν από φύλλα ή κλαδάκια δένδρων και συγκρατούν το νερό της βροχής. 

Βρύσες που στάζουν, αυτόματα ποτίσματα ή άλλες υδραυλικές εγκαταστάσεις με διαρροές μπορούν εύκολα να δημιουργήσουν μικρές εστίες ανάπτυξης κουνουπιών και πρέπει να διορθώνονται άμεσα. 

Παιδικές πισίνες, κουβαδάκια ή άλλα παιχνίδια που συνήθως αφήνονται μόνιμα στην αυλή ή στον κήπο θα πρέπει να τοποθετούνται σε κατάλληλα σημεία ώστε να μην μαζεύουν το νερό της βροχής. Τα κουνούπια συχνά επιλέγουν να γεννήσουν τα αβγά τους στο νερό που συγκεντρώνεται σε δοχεία, βαρέλια, παλιά λάστιχα αυτοκινήτων ή ακόμη και σε μικρά τενεκεδένια κουτιά που πολλές φορές υπάρχουν ξεχασμένα σε κάποια γωνία του κήπου. Για όσα από αυτά δεν μπορούν να απομακρυνθούν θα πρέπει να φροντίσουμε ώστε να μην παραμένει στάσιμο νερό στο εσωτερικό τους ανοίγοντας τρύπες στον πυθμένα τους ή σκεπάζοντάς τα. 

Λήψη μέτρων αποτροπής εισόδου κουνουπιών στους εσωτερικούς χώρους κατοικιών, με την τοποθέτηση αντικουνουπικών πλεγμάτων και σιτών στα παράθυρα, στις πόρτες και στους φεγγίτες και κουνουπιέρων στους χώρους κατάκλισης και ύπνου, ειδικά για τα βρέφη κα τους ηλικιωμένους. 

Χρήση ειδικών απωθητικών συσκευών ρεύματος για τα εσωτερικό των κατοικιών ή καύσης (σπιράλ) για τους εξωτερικούς χώρους και απωθητικών λοσιόν με αυστηρή τήρηση των οδηγιών του κατασκευαστή, ειδικά όταν χρησιμοποιούνται σε βρέφη ή ηλικιωμένους. 

Χρήση κλιματισμού στους εσωτερικούς χώρους, καθώς ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών και χρήση ανεμιστήρων, καθώς το ρεύμα αέρα δυσχεραίνει τη δράση τους.

Τέλος επισημαίνεται ότι τα κουνούπια δεν θα σταματήσουν να υπάρχουν και να τσιμπούν το πληθυσμό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όλα μεταδίδουν ασθένειες.                                                                                         

Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις στο tirnavospress.gr, ακολουθήστε μας στο FacebookInstagramGoogle News, YouTube και Twitter.  Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν: Αναφέρεται ως πηγή το tirnavospress.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά. – Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή – Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.