HomeΘΕΣΣΑΛΙΑ

Δώδεκα διασώσεις από πνιγμό στη ρηχή θάλασσα του Στομίου!

Δώδεκα διασώσεις από πνιγμό στη ρηχή θάλασσα του Στομίου!

Μέσα σε διάστημα μόλις δυόμισι εβδομάδων, έχει αντιμετωπίσει ναυαγοσώστης που τοποθετήθηκε από τον Δήμο Αγιάς στην πολυσύχναστη ακτή. Στο πλαίσιο εφαρμογής της σχετικής νομοθεσίας για την πρόσληψη ναυαγοσωστών στους παραλιακούς Δήμους, με την τοποθέτηση ναυαγοσωστών σε δύο κεντρικά σημεία του παραλιακού άξονα του Δήμου Αγιάς, σε Στόμιο και Αγιόκαμπο, διαπιστώθηκε ότι τα περισσότερα περιστατικά εμφανίστηκαν στην παραλία Στομίου.
«Πνιγόμαστε στα ρηχά! Τα ρηχά νερά αποτελούν τη μεγαλύτερη παγίδα πνιγμού…» δηλώνει στην «Ε» ο αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Αγιάς Νικ. Ντάγκας και εφιστά την προσοχή στους λουόμενους για να μην υπάρξουν θύματα. «Κυρίως οι ομάδες υψηλού κινδύνου και συγκεκριμένα οι ηλικιωμένοι και όσοι αντιμετωπίζουν ιατρικά προβλήματα, πρέπει να τηρούν τα μέτρα προφύλαξης, να ενημερώνουν πάντα κάποιον όταν πηγαίνουν στην παραλία, να μην πηγαίνουν μεσημεριανές ώρες, να μην έχουν καταναλώσει μεγάλη ποσότητα τροφής πριν το κολύμπι…
Επίσης τα παιδιά θα πρέπει να συνοδεύονται πάντα από ενήλικους στη θάλασσα, διότι δεν έχουν την αίσθηση του κινδύνου».

ΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΤΩΝ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΩΝ ΘΑ ΑΝΑΡΤΗΘΟΥΝ ΣΕ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
Ο Δήμος Αγιάς έχει προσλάβει πέντε ναυαγοσώστες, για δύο θέσεις, όπως προαναφέραμε, οι οποίοι κάνουν βάρδιες καθημερινά, από τις 10 το πρωί ως τις 6 το απόγευμα.
Η θέση των ναυαγοσωστών στην παραλία Στομίου βρίσκεται κοντά στον φάρο και αντίστοιχα η θέση στην παραλία Αγιοκάμπου βρίσκεται στα 200 μέτρα περίπου από την κεντρική είσοδο του οικισμού, προς την κατεύθυνση του λιμανιού.
Είναι εφοδιασμένοι με τον απαραίτητο εξοπλισμό, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα – σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο- αναμένεται και η προμήθεια σκάφους, που είναι αναγκαίο μέσο για το έργο τους.
Προγραμματίζεται μάλιστα να κάνουν περιπολίες καθημερινά με το σκάφος σε επτά ακτές.
Λόγω του ότι ο Δήμος Αγιάς έχει μεγάλου μήκους παραλιακό άξονα και οι πέντε ναυαγοσώστες δεν μπορούν να τον καλύψουν, ο κ. Ντάγκας δήλωσε πως θα κατασκευαστούν ειδικές ενημερωτικές πινακίδες όπου θα αναγράφονται τα τηλέφωνα των ναυαγοσωστών, και θα τοποθετηθούν σε κάθε παραλία του Δήμου, προκειμένου να ειδοποιούνται όταν προκύψει κίνδυνος πνιγμού ατόμου σε κάποια από αυτές.
Οι πινακίδες θα τοποθετηθούν την ερχόμενη εβδομάδα σε εμφανή σημεία.

ΚΑΝΟΝΕΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΠΝΙΓΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΔΥ
Για την αποτροπή του πνιγμού, ο ΕΟΔΥ προτείνει να εφαρμόζονται οι ακόλουθοι κανόνες:
«Παρακολούθησε οργανωμένα μαθήματα κολύμβησης. Κολύμπησε πάντα με παρέα και ιδανικά κάτω από την επίβλεψη ναυαγοσώστη.
Τα παιδιά να επιτηρούνται πάντα από ενήλικο κοντά στο νερό. Κολύμπησε 3 ώρες μετά το φαγητό. Μην μπαίνεις απότομα και μη μένεις αρκετή ώρα σε κρύο νερό. Μην απομακρύνεσαι από τα ρηχά. Κολύμπησε παράλληλα με την ακτή. Μην υπερεκτιμάς και μην κάνεις επίδειξη των δυνάμεών σου στους άλλους. Μην κάνεις επικίνδυνα παιχνίδια που θέτουν την ατομική ή την ασφάλεια άλλων σε κίνδυνο.
Αν κάποιος κινδυνεύει και δεν μπορείς να βοηθήσεις, ειδοποίησε τον ναυαγοσώστη.
Ακολούθησε τα μέτρα ασφαλείας της λουτρικής εγκατάστασης. Αν επισκεφτείς μια λουτρική περιοχή για πρώτη φορά, ενημερώσου για τους κινδύνους της από τους ντόπιους κατοίκους.
Αν παρασύρεσαι στα βαθιά από κάποιο ρεύμα, κολύμπησε παράλληλα με την ακτογραμμή για να απεγκλωβιστείς και μετά κάθετα για να επιστρέψεις στην ακτή».
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία «στη χώρα μας, περισσότεροι από 400 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από πνιγμό ετησίως.
Η αναλογία αντρών – γυναικών που πεθαίνουν από πνιγμό είναι 3 προς 1. Τα περισσότερα θύματα πνίγονται σε απόσταση 10 μέτρων και σπανίως σε απόσταση μεγαλύτερη από 50 μέτρα από τη στεριά. Οι πιο επικίνδυνες ώρες του 24ώρου, είναι οι μεσημεριανές ώρες. Άτομα υψηλού κινδύνου θεωρούνται άτομα ακραίων ηλικιών (δηλαδή 0-5 ετών και ηλικιωμένοι), όσοι πραγματοποιούν ριψοκίνδυνη συμπεριφορά μέσα και γύρω από το νερό, όσοι δεν ξέρουν κολύμπι, όσοι γνωρίζουν κολύμπι και υπερεκτιμούν τις δυνάμεις τους, όσοι καταναλώνουν αλκοόλ/ναρκωτικά».

ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ ΧΩΡΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Να σημειωθεί ότι εξαιτίας των συνθηκών που διαμορφώθηκαν λόγω της πανδημίας, και ανέστειλαν πολλές διά ζώσης δραστηριότητες, η ΚΕΔΕ σε συνεννόηση με το Υπουργείο Ναυτιλίας, επίλυσε το πρόβλημα που παρουσιάστηκε σε πολλούς παραλιακούς Δήμους που δεν βρήκαν ναυαγοσώστες, με μια τροπολογία που προβλέπει ότι οι θέσεις ναυαγοσώστη θα μπορούν να καλυφθούν με πρόσωπα που παρακολούθησαν τα μαθήματα ναυαγοσωστικής, αλλά λόγω covid, δεν έγιναν οι εξετάσεις. Παράλληλα θα ληφθεί μέριμνα για τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν λόγω του ανωτέρω προβλήματος.