HomeΤΥΡΝΑΒΟΣ

Δημοτικό Συμβούλιο Δ. Τυρνάβου: Ένταση για τους αγρότες, το τεχνικό έργο και τον Προυπολογισμό

Δημοτικό Συμβούλιο Δ. Τυρνάβου: Ένταση για τους αγρότες, το τεχνικό έργο και τον Προυπολογισμό

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τυρνάβου.

Στην έναρξη του συμβουλίου συζητήθηκαν εκτός από τα θέματα ημερησίας διάταξης και την ψήφιση του προϋπολογισμού, δύο επιπλέον ζητήματα. Το ψήφισμα για τα αιτήματα των αγροτών και για το συλλαλητήριο των σεισμόπληκτων της περιοχής.

Με την ανακοίνωση των θεμάτων από τον πρόεδρο κ. Αλέκο Χατζηκρανιώτη, οι δύο παρατάξεις ”Η πόλη που Θέλουμε” και ”Νέα Δημοτική κίνηση Τυρνάβου” έκαναν κάποιες ενστάσεις αναφορικά με το ποιος φέρνει προς ψήφιση τα επιπλέον δύο θέματα καθώς και τα αιτήματα των αγροτών αφού όπως επισήμαναν δεν καλύπτουν όλα τα κενά. Μάλιστα ο κ. Κόκουρας σχολίασε πως πρέπει το ψήφισμα να είναι ειδικά για τον Τύρναβο και τους αγρότες του Δήμου Τυρνάβου και όχι για τα ζητήματα όλων των αγροτών πανελλαδικά. Η ένταση ανέβηκε κατά την διάρκεια της συζήτησης με τον νυν και τον πρώην δήμαρχο να διασταυρώνουν τα ξίφη τους.

Ο Δήμαρχος με την σειρά του τόνισε πως είναι έμπρακτα δίπλα στους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και πως στην επόμενη συνεδρίαση θα φέρει νέο ψήφισμα με αναλυτική τοποθέτηση πάνω στα θέματα των αγροτών του τόπου. Τελικά το θέμα υπερψηφίστηκε.

Στο θέμα των σεισμόπληκτων ο Δήμαρχος Τυρνάβου διάβασε το ψήφισμα που όπως αναφέρει πρόκειται για ένα συλλαλητήριο για την συμπλήρωση των 3 ετών στις 2 Μαρτίου με την απόλυτη στήριξη του Δήμου σε μια προσπάθεια να βρεθούν άμεσες λύσεις και οι άνθρωποι να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Ο κ. Αμάρι δήλωσε πως συμφωνεί και πως θα συμμετέχει στο συλλαλητήριο ενώ ο κ. Κόκουρας με την σειρά τους αφού συμφώνησε, έκανε μια αναφορά στις κινήσεις της προηγούμενης δημοτικής αρχής μετά τον καταστροφικό σεισμό.

Στην συνέχεια ψηφίστηκαν τα θέματα της ημερήσιας διάταξης

1. Επιχορήγηση 20.000 ευρώ στο Δελήχειο Ίδρυμα «Αντωνίου και Ευαγγελίας Δεληχά», οικονομικού έτους 2024 – Ψηφίστηκε ομόφωνα

2. Έγκριση Κανονισμού Οργάνωσης και Λειτουργίας Ετήσιας Εμποροπανήγυρης της Δημοτικής Κοινότητας Τυρνάβου – Ψηφίστηκε ομόφωνα 

3. Αναπροσαρμογή ή μη μισθωμάτων δημοτικών ακινήτων. – Ψηφίστηκε ομόφωνα να παραμείνουν όπως έχουν

4. Ορισμός υπεύθυνου διαχείρισης λογαριασμού ειδικού σκοπού για την πληρωμή δαπανών ενταλμάτων προπληρωμής. Ο κ. Πετρούλης ορίστηκε ομόφωνα – Παρόν η παράταξη του κ. Κόκουρα

5. Ορισμός τακτικού και αναπληρωματικού μέλους της Επιτροπής του άρθρου 3 παρ. 2 του ν.2734/1999. – Τακτικό μέλος Αρβανίτης Νίκος Ανπληρωματικό Παλητζήκας Χρήστος – Ψηφίστηκε ομόφωνα

6. Ορισμός ορκωτού λογιστή για την υποβοήθηση του έργου της Επιτροπής Καταγραφής και Απογραφής των περιουσιακών στοιχείων της Κ.Ε.ΔΗ.Τ. – Ψηφίστηκε ομόφωνα ο ορισμός λογιστή

7. Έγκριση συνδιοργάνωσης εκδηλώσεων «Καρναβάλι-Μπουρανί 2024». – Ψηφίστηκε ομόφωνα

8. Καθορισμός οικονομικού τιμήματος για την προσκύρωση τμημάτων δημοτικής έκτασης εντός του Ο. Τ. 33 του ρυμοτομικού σχεδίου Αμπελώνα. – Ψηφίστηκε ομόφωνα

9. Επί ενστάσεως σχετικά με πρόταση τροποποίησης του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου Αμπελώνα μεταξύ των ΟΤ27 και ΟΤ 28. – η Δημοτική αρχή, Η Πόλη που Θέλουμε και η Νέα Δημοτική Κίνηση Τυρνάβου διαφώνησαν ομόφωνα στην ένσταση. 

DSC 0755

10. Έγκριση τεχνικού προγράμματος Έργων Δήμου Τυρνάβου, οικονομικού έτους 2024. – Ο κ. Αρβανίτης ανέφερε το πρόγραμμα των έργων που εμπεριέχει όπως η κατασκευή νέου κοιμητηρίου, οι επισκευές αθλητικών χώρων και παιδικών χαρών, η συντήρηση οδικού δικτύου και μεταξύ άλλων σχολίασε πως το τεχνικό πρόγραμμα ανταποκρίνεται στις προεκλογικές δεσμεύσεις της νέας δημοτικής αρχής και πριν εκλεγεί. Τα ποσά είναι πάνω από 8 εκ.

Ο κ Αμάρι σχολίασε πως είναι ένα τεχνικό πρόγραμμα που είδαμε και τις προηγούμενες χρονιές. ”Χωρίς να θέλω να προσβάλω την αρχή.” Είναι δύσκολο όπως ανέφερε ενώ τρέχουν κάποια θέματα να αλλάξει το πρόγραμμα. Ρώτησε επίσης αν από ολιγωρία της προηγούμενης αρχής χάθηκαν κάποια προγράμματα αλλά και γιατί ο κ. Κόκουρας ψήφισε παρόν ”σε δικά του έργα”.

Ο κ. Κόκουρας απαντώντας στον κ. Αμάρι δήλωσε πως δεν συντάχθηκε προϋπολογισμός νωρίτερα γιατί δεν ήθελε να χρειαστούν πολλές αναμορφώσεις αλλά και να καταθέσει έναν προϋπολογισμό απλά για να υπάρχει, που όμως θα εξυπηρετούνταν από την επόμενη δημοτική αρχή δημιουργώντας έτσι καθυστερήσεις. Στην συνέχεια αναφερόμενος στο τεχνικό έργο επισήμανε πως είναι ίδιο με της προηγούμενης αρχής και αυτό τους επιβεβαιώνει. Όπως ανέφερε ψήφισε παρόν γιατί υπάρχουν ανακολουθίες και δεν αναφέρει πουθενά την Τούμπα.

Ο κ. Τσικριτσής απαντώντας, είπε, πως η προηγούμενη αρχή προκάλεσε διακοπή εργασιών λόγω μη καταβολής των πληρωμών ζητώντας να εξηγήσει ο κ. Κόκουρας για ποιο λόγο δεν υπέγραφε τα έργα.

”Απορώ για το θράσος σας” σχολίασε ο κ. Τσικριτσής προς τον κ. Κόκουρα μιλώντας για το θέμα των αναθέσεων. ”Εμείς υπερασπιζόμαστε τους διαγωνισμούς και διεκδικούμε να προχωρήσει το θέμα της γραφειοκρατίας για να μην χρειάζονται οι αναθέσεις.” Τέλος τόνισε πως στην διάρκεια της θητείας του όταν θα προχωρά σε αναθέσεις θα υπάρχει πάντα ενημέρωση του λαού για τις τιμές και τις προσφορές που θα ζητάει πριν αποφασίσει σε ποιον θα αναθέσει το έργο. ”Δεν είμαστε σαν τα μούτρα σας και δεν θα γίνουμε”, σχολίασε ο Δήμαρχος.

Το θέμα ψηφίστηκε υπέρ από την Δημοτική αρχή, κατά από την Πόλη που Θέλουμε και παρόν από την παράταξη Κόκουρα.

Στην συνέχεια εγκρίθηκε από το δημοτικού συμβούλιο του Δήμου Τυρνάβου ο προϋπολογισμός για το 2024.

«Μακάρι να είχαμε βρει στα ταμεία του Δήμου 3.000.000 ευρώ όπως ισχυρίζονται ώστε να μπορέσουμε να ενισχύσουμε τις καθαρίστριες με πλήρες ωράριο για όλες , την κοινωνική πολιτική όπως το πρόγραμμα « Βοήθεια στο Σπίτι» και το σύνολο των υποδομών του Δήμου που είναι σε πλήρη αποσύνθεση.

Αντ’ αυτού βρήκαμε και έχουμε να διαχειριστούμε τιμολογημένες απλήρωτες δαπάνες προηγούμενων ετών ύψους 1.359.461,65 ευρώ.»
ανέφερε μεταξύ άλλων η Αντιδήμαρχος Οικονομικών κα Διαμαντώ Μπάσμα στην τοποθέτηση της.

«Ανεξόφλητα τα εμφανίζεται ως ληξιπρόθεσμα. Εμφανίζεται χρέη ενώ δεν υπάρχουν» αντέδρασε αμέσως ο πρώην δήμαρχος. Η κα Μπάμπα απάντησε πως δεν αναφέρθηκε σε χρέη αλλά σε ένα ποσό ανεξόφλητο που θα χρεωθεί στην νέα δημοτική αρχή.

Απαντώντας στον κ. Αμάρι για το τι αφορά το ποσό που ανέφερε νωρίτερα η Αντιδήμαρχος εκείνη δήλωσε: ”Είναι 300 χιλιάδες για δικαστικές αποφάσεις που συνεχώς προστίθενται. ” Υπέρ ψήφισε η δημοτική αρχή και κατά οι άλλες δύο παρατάξεις.

DSC 0746

DSC 0755

kokoyr

amari

DSC 0727

DSC 0744

Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις στο tirnavospress.gr, ακολουθήστε μας στο FacebookInstagramGoogle News, YouTube και Twitter.  Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν: Αναφέρεται ως πηγή το tirnavospress.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά. – Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή – Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.