Συζητήθηκε στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑ Τυρνάβου, το επιχειρησιακό σχέδιο της επιχείρησης 2024- 2028, μια υποχρέωση της ΔΕΥΑΤ με βάση τόσο την απόφαση 135275/19-5-2017 της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων «Έγκριση γενικών κανόνων κοστολόγησης και τιμολόγησης υπηρεσιών ύδατος. Μέθοδος και διαδικασίες για την ανάκτηση κόστους των υπηρεσιών ύδατος στις διάφορες χρήσεις του» και το άρθρο 15 του ν. Ν.1069/80 (αρ.10 Ν.4483/2017), όσο και τις πρόσφατες νομοθετικές διατάξεις του Ν. 5037/2023, και την με αριθ. ΥΠΕΝ/ΓρΓΓΦΠΥ/103755/2994 Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με την οποία ορίζονται γενικοί κανόνες κοστολόγησης και τιμολόγησης υπηρεσιών ύδατος.
Βάση για τα παραπάνω αποτελεί η οδηγία 2000/60 της Ευρωπαϊκής Ένωσης «για τη θέσπιση πλαισίου κανονιστικής δράσης στον τομέα της πολιτικής υδάτων», σε συνδυασμό με τις γενικότερες εξελίξεις και τα σχέδια που υλοποιεί η κυβέρνηση, που οδηγούν σε παραπέρα εμπορευματοποίηση του νερού.
Σύμφωνα με τις σχετικές προβλέψεις η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), όπως γίνεται και με την τιμολόγηση του ηλεκτρικού ρεύματος, θα ελέγχει και θα καθορίζει την τιμολογιακή πολιτική των ΔΕΥΑ, θα τις πιστοποιεί, θα αξιολογεί τη διαχειριστική τους επάρκεια και θα τους επιβάλλει πρόστιμα αν δε συμμορφώνονται. Από φέτος, η τιμολογιακή πολιτική των ΔΕΥΑ θα πρέπει να είναι 5ετής και θα πρέπει να «καλύπτεται το χρηματοοικονομικό κόστος».
Η δημοτική αρχή Τυρνάβου, έχει ενημερώσει αναλυτικά και έχει καταγγείλει ανοιχτά στο λαό του Δήμου όλες αυτές τις αντιδραστικές εξελίξεις και τα σχέδια της κυβέρνησης.
Πάνω στη βάση αυτή, συντάχθηκε το επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΥΑΤ, με σκοπό να κατατεθεί στα ΡΑΕΕΥ, προκειμένου να αποκτηθεί η διαχειριστική ικανότητα της επιχείρησης.
Από άποψη οικονομοτεχνική, στη λογική του κόστους- οφέλους όπως λειτουργούν οι ΔΕΥΑ, με βάση δηλαδή πλαίσια και σχέδια που υπηρετήσαν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα, για τη βιωσιμότητα του επιχειρησιακού θα έπρεπε να προβλέπεται αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής, με τεράστιες αυξήσεις στα τιμολόγια νερού.
Ένα τέτοιο πλάνο, έστω και αποτυπωμένο σε επιχειρησιακό σχέδιο, μας βρίσκει κάθετα αντίθετους. Όσο η Λαϊκή Συσπείρωση είναι στο τιμόνι του δήμου, οριζόντιες αυξήσεις που θα επιβαρύνουν το λαϊκό εισόδημα δεν θα υπάρξουν.
Γι’ αυτό το σχέδιο που κατατέθηκε στα ΡΑΕΕΥ, για να αποκτηθεί η διαχειριστική επάρκεια της ΔΕΥΑΤ δεν προβλέπει αυξήσεις στα τιμολόγια, και για την κάλυψη των όποιων διαφορών, προβλέφθηκε επιχορήγηση της επιχείρησης από το Δήμο.
Οι διαφορές δε, αυτές, όπως αποτυπώνονται από τα οικονομικά στοιχεία που περιλαμβάνονται στο επιχειρησιακό, οφείλονται κατά βάση στην αύξηση του ενεργειακού κόστους, το οποίο από το 2021 έως σήμερα έχει οδηγήσει τη ΔΕΥΑΤ να οφείλει σε παρόχους ενέργειας ένα ποσό που πλησιάζει τα 3 εκ. ευρώ. Μιας επιχείρησης που κατά τα άλλα δεν έχει δανειακές υποχρεώσεις ή άλλες οφειλές.
Ως δημοτική αρχή, καλούμε τους δημότες σε πανστρατιά. Αυτοί οι σχεδιασμοί πρέπει να ανατραπούν με αγώνες. Η δημοτική αρχή θα βρίσκεται πάντα μπροστά με τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους επαγγελματίες της περιοχής, με τους τοπικούς φορείς, διεκδικώντας:
- Όχι στην παραπέρα εμπορευματοποίηση του νερού.
- Φθηνό, ελεγμένο, ποιοτικό νερό για τον λαό, άμεση μείωση των τιμολογίων και κατάργηση της ανταποδοτικότητας.
- Κατάργηση του ΦΠΑ στην τιμή του νερού.
- Να μην συγχωνευθούν οι ΔΕΥΑ.
- Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και την χρηματοδότησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό.
- Να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση, η οποία θα καλύπτει την οικονομική επιβάρυνση των ΔΕΥΑ από τη αύξηση του ενεργειακού τους κόστους, από τον Σεπτέμβριο του 2021 έως σήμερα. Να καταργηθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής και να ενταχθούν οι Δ.Ε.Υ.Α. στους δικαιούχους μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ, για να αντιμετωπισθεί από τις Δ.Ε.Υ.Α. η αύξηση της τιμής του ρεύματος. Να μην πληρώσει ο λαός τις αυξήσεις αυτές.
- Την κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου εφαρμογής των Οδηγιών της Ε.Ε. για το νερό και της σχετικής επιχειρηματικής δραστηριότητας. Να αποτρέψουμε την εφαρμογή των δύο συγκεκριμένων τελών που θα επιβαρύνουν τους λογαριασμούς του νερού.
- Την αποκλειστικά κρατική ολοκληρωμένη διαχείριση των υδάτινων πόρων, η οποία θα αφορά την έρευνα, την προστασία, τη διασφάλιση της επάρκειας, τον εμπλουτισμό και την αξιοποίηση σε επίπεδο υδατικού διαμερίσματος.
- Τη χρηματοδότηση με ευθύνη του κράτους για την κατασκευή όλων των απαιτούμενων έργων ύδρευσης- άρδευσης- αποχέτευσης, αντιπλημμυρικής προστασίας και την άμεση υλοποίησή τους.