HomeΛάρισα

Δήμος Λαρισαίων: Ξεκινά η αποκατάσταση του Βιολογικού Καθαρισμού Λάρισας – Υπεγράφη η σύμβαση μεταξύ της ΔΕΥΑΛ και της αναδόχου κοινοπραξίας

Δήμος Λαρισαίων: Ξεκινά η αποκατάσταση του Βιολογικού Καθαρισμού Λάρισας – Υπεγράφη η σύμβαση μεταξύ της ΔΕΥΑΛ και της αναδόχου κοινοπραξίας

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει το έργο για την αποκατάσταση της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) Λάρισας, η οποία είχε υποστεί εξαιρετικά σημαντικές ζημιές από τη θεομηνία Daniel. Το «πράσινο φως» δόθηκε την Παρασκευή το μεσημέρι, από τον Δήμαρχο Λαρισαίων και πρόεδρο της ΔΕΥΑΛ, κ.Θανάση Μαμάκο, με την υπογραφή σχετικής σύμβασης, ύψους 9,5 εκατ. ευρώ.

 

«Με συντονισμένες ενέργειες, μία από τις μεγαλύτερες πληγές σε υποδομές στη Λάρισα που προκάλεσε η θεομηνία Daniel αρχίζει να επουλώνεται. Οι παρεμβάσεις μας είναι διαρκείς και επίμονες, προκειμένου η πόλη να ανακτήσει πλήρως τον κατεστραμμένο δημόσιο χώρο της, αλλά και να προχωρήσει κι ένα βήμα παραπέρα, να δημιουργήσει συνθήκες ανθεκτικότητας, απέναντι σε μελλοντικά αντίστοιχα φαινόμενα, όπως με την εγκατάσταση και λειτουργία νέων, σύγχρονων θυροφραγμάτων σε Γιάννουλη και Άγιο Θωμά», σημειώνει ο κ.Μαμάκος, με αφορμή την υπογραφή της σύμβασης.

 

Τη σύμβαση για το έργο «Αποκατάσταση της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Λάρισας μετά την κακοκαιρία Daniel με λειτουργία και συντήρηση» υπέγραψαν εκ μέρους της ΔΕΥΑΛ ο Δήμαρχος Λαρισαίων και πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης-Αποχέτευσης Λάρισας, κ.Θανάσης Μαμάκος και ο εκπρόσωπος της κοινοπραξίας «Καρκανιάς – Tedra – Daniel», πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Tedra, κ.Ιωάννης Τόλιος, παρουσία του Αντιπροέδρου της ΔΕΥΑΛ, κ.Κωνσταντίνου Αργυρόπουλου, του Γενικού Διευθυντή, κ.Δημήτρη Σαββοργινάκη και του προέδρου της «Καρκανιάς Τεχνολογίες Περιβάλλοντος», κ.Γιώργου Καρκανιά. 

 

Το έργο της αποκατάστασης είναι εξαιρετικά σημαντικό για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της πόλης, καθώς στην ΕΕΛ Λάρισας οδηγούνται το σύνολο των λυμάτων βοθρολυμάτων της Λάρισας, καθώς και τα υγρά απόβλητα βιοτεχνικών μονάδων/ βιομηχανιών της περιοχής που είναι ομοειδή ως προς τη σύστασή τους με τα αστικά λύματα. Ο κύριος όγκος των προς επεξεργασία υγρών αποβλήτων είναι τα αστικά λύματα, τα οποία προέρχονται από το αποχετευτικό δίκτυο που είναι κυρίως χωριστικό, ενώ υπάρχει σύνδεση και με μικρού τμήματος παντορροϊκό δίκτυο. 

 

Αντικείμενο του έργου

 

Αντικείμενο του έργου είναι η αποκατάσταση της λειτουργίας της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων της Λάρισας, λόγω των εκτεταμένων ζημιών που προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας Daniel. Διευκρινίζεται ότι οι εργασίες θα εκτελούνται με την ΕΕΛ να παραμένει σε λειτουργία. Η αποκατάσταση περιλαμβάνει την απομάκρυνση του υφιστάμενου πλημμυρισμένου Η/Μ εξοπλισμού που έχει υποστεί βλάβη και την εγκατάσταση νέου Η/Μ εξοπλισμού, καθώς και την αντικατάσταση του κατεστραμμένου λόγω της πλημμύρας με νέο αυτοματισμό για τη 

λειτουργία και τον έλεγχο του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού της ΕΕΛ. Παράλληλα, περιλαμβάνονται οι οικοδομικές εργασίες αποκατάστασης των φθορών που υπέστη το υφιστάμενο κτίριο Διοίκησης, εξαιτίας των ακραίων πλημμυρικών φαινομένων. 

 

Οι κατασκευαστικές εργασίες για την αποκατάσταση λειτουργίας της ΕΕΛ Λάρισας έχουν διάρκεια 18 μήνες, ενώ άλλους έξι μήνες περιλαμβάνει η δοκιμαστική λειτουργία της μονάδας. Παράλληλα, στο πλαίσιο της σύμβασης προβλέπεται η κανονική λειτουργία και συντήρηση της ΕΕΛ Λάρισας (διάρκειας 36 μηνών). Η συμβατική δαπάνη του έργου ανέρχεται, σύμφωνα με την προσφορά του αναδόχου, στο ποσό των περίπου 9,55 εκατ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ). Το έργο, σύμφωνα με τη σύμβαση, θα χρηματοδοτηθεί από ίδιους πόρους και από το «Ειδικό Πρόγραμμα Φυσικών Καταστροφών Α) Υποδομών ΟΤΑ» του Υπουργείου Εσωτερικών, καθώς και από άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα.

Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις στο tirnavospress.gr, ακολουθήστε μας στα social media: FacebookInstagramGoogle News, YouTube,  X  και  TikTok. Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν: Αναφέρεται ως πηγή το tirnavospress.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά. – Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή – Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.