HomeΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δέσμη έξι προτάσεων από Κόκκαλη για να μην ερημοποιηθεί ο Θεσσαλικός κάμπος

Δέσμη έξι προτάσεων από Κόκκαλη για να μην ερημοποιηθεί ο Θεσσαλικός κάμπος

Δέσμη έξι προτάσεων για να μην ερημοποιηθεί ο Θεσσαλικός κάμπος, κατέθεσε ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Βασίλης Κόκκαλης, μιλώντας στην ημερίδα που είχε ως θέμα «Ο κάμπος ερημώνει. Τον ακούμε;» και που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στο ξενοδοχείο Divani στη Λάρισα, με διακεκριμένους ομιλητές και παρουσία πλήθους κόσμου.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τα στοιχεία που καταδεικνύουν τον άμεσο κίνδυνο είναι «αμείλικτα» καθώς η Θεσσαλία συγκαταλέγεται στις περιοχές μεγάλου κινδύνου καθώς από το 2000 έως το 2018 εγκαταλείφθηκαν 1,2 εκατ. στρέμματα ετήσιων καλλιεργειών λόγω της συνεχιζόμενης υποβάθμισης των εδαφών, και μείωσης των αποδόσεων κάτω του ορίου οικονομικής ωφελιμότητας.

Μεταξύ των προτάσεων που κατέθεσε είναι η επικαιροποίηση των εδαφολογικών χαρτών και της εφαρμογής του Σχεδίου Δράσης, η άμεση επίλυση του υδατικού προβλήματος της Θεσσαλίας και βέβαια η άμεση κινητοποίηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Αναλυτικότερα η τοποθέτηση του κ. Κόκκαλη: «Επέλεξα τη διοργάνωση ημερίδας με αυτό το θέμα διότι πιστεύω πως η ερημοποίηση μας αφορά όλους – όχι μόνο αγρότες και κτηνοτρόφους – γιατί αφορά το ίδιο το περιβάλλον που ζούμε. Η ερημοποίηση είναι ήδη εδώ. Θα το επιτρέψουμε;

Ως Βουλευτής εκλεγμένος στο ν. Λάρισας έθεσα το θέμα της ερημοποίησης από τα κυρίαρχα στην κοινοβουλευτική μου δραστηριότητα με αποκλειστικό στόχο και σκοπό να βάλω ένα μικρό λιθαράκι στην μείωση των συνεπειών της ερημοποίησης.

Στα πλαίσια αυτού του στόχου διοργανώνεται και η σημερινή ημερίδα και θα ήθελα να ευχαριστήσω έναν προς έναν τους βασικούς εισηγητές αλλά και τους εκπροσώπους αγροτών και κτηνοτρόφων που θα παρέμβουν. 

Ερημοποίηση είναι η υποβάθμιση των γαιών που προέρχονται από την κλιματική αλλαγή και από ανθρώπινες ενέργειες και οδηγεί στην εγκατάλειψη και καταστροφή της γης. Το φαινόμενο απειλεί να μετατρέψει το 30% της Ελληνικής Επικράτειας σε ερημικά τοπία με υποτυπώδη βλάστηση.

kokkalis 1

Η Θεσσαλία συγκαταλέγεται στις περιοχές μεγάλου κινδύνου καθώς από το 2000 έως το 2018 εγκαταλείφθηκαν 1,2 εκατ. στρέμματα ετήσιων καλλιεργειών λόγω της συνεχιζόμενης υποβάθμισης των εδαφών, και μείωσης των αποδόσεων κάτω του ορίου οικονομικής ωφελιμότητας. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και αποτυπώνουν δυστυχώς την οδυνηρή και σκληρή πραγματικότητα για την Θεσσαλία, την μεγαλύτερη και πιο παραγωγική πεδιάδα της χώρας,  όπου εξαιτίας της υποβάθμισης των εδαφών σε τέτοιο βαθμό, ώστε να χάνουν τη γονιμότητά τους εγκαταλείπεται η γεωργική γη. Το έδαφος «πεθαίνει» και η διαδικασία αυτή οφείλεται όχι μόνο στην κλιματική αλλαγή, αλλά και σε λανθασμένες ανθρώπινες παρεμβάσεις. 

Η έλλειψη σχεδιασμού και εφαρμογής των κανόνων χρήσης των γαιών οδηγεί σε λανθασμένες ανθρώπινες παρεμβάσεις και αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές  αιτίες εμφάνισης του φαινομένου της ερημοποίησης. Το υφιστάμενο, ως επί το πλείστον, χαώδες και άναρχο καθεστώς χρήσης γαιών, συντελεί στην κατασπατάληση των εθνικών μας πόρων και προκαλεί ασύμμετρη οικονομική, δημογραφική και χωροταξική οργάνωση στη Χώρα. 

Αυτή άλλωστε είναι και η αιτία  για την «ανταγωνιστική» σχέση, που πλέον έχει αναπτυχθεί μεταξύ της γεωργικής παραγωγής και της παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, η οποία όμως δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, καθώς τα ΦΒΣ συστήματα μπορούν να αναπτυχθούν σε εκτάσεις με χαμηλή ή μηδενική γεωργική αξία, οι οποίες στην Ελλάδα  είναι  πάρα πολλές, αλλά δυστυχώς δεν έχουν χωροθετηθεί ακόμη. 

Η κατηγορία των συμπολιτών μας όμως η οποία θα πληγεί περισσότερο είναι οι νέοι μας. Οι νέοι που ζουν στα χωριά αλλά και οι νέοι στην πόλη, γι’ αυτό και απαιτείται μια γενναία δημογραφική ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού και στοχευμένες παρεμβάσεις μέσω της νέας ΚΑΠ για δημιουργία υποδομών ώστε να ξαναζωντανέψει η ύπαιθρος. Τα χωριά δεν πρέπει να είναι μόνο χώροι επισκέψεων αλλά πυλώνες παραγωγικής δραστηριότητας. Απαιτείται ένα μοντέλο αντίστροφης αστυφιλίας (αστικό – αγροτικό αντιστροφή)

Ο κάμπος μας ερημώνει και η ερημοποίηση του οφείλεται κυρίως σε ανθρωπογενείς παράγοντες. Η  κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη, εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για την καταπολέμησή της. 

Όπως:

  • Επικαιροποίηση εδαφολογικών χαρτών.
  • Επικαιροποίηση και εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης. 
  • Επίλυση του υδατικού προβλήματος της Θεσσαλίας.
  • Άμεση κινητοποίηση του Υπουργείου και τοπικών φορέων.
  • Άμεση εφαρμογή του Χωροταξικού Σχεδίου για τις ΑΠΕ  και των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης.
  • Αξιοποίηση της νέας ΚΑΠ η οποία ρητώς προβλέπει δράσεις για την καταπολέμηση της ερημοποίησης.»

Στην ημερίδα που διοργάνωσε ο κ. Κόκκαλης, βασικοί ομιλητές ήταν οι κ.κ. Δρ. Κώστας Λαγουβάρδος – Μετεωρολόγος, Διευθυντής Ερευνών, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Δρ. Χρίστος Τσαντήλας – Γεωπόνος – Εδαφολόγος, πρ. Διευθυντής Ινστιτούτου Βιομηχανικών & Κτηνοτροφικών Φυτών ΕΛΓΟ «Δήμητρα», Ζήσης Αργυρόπουλος – Χημικός & Περιβαλλοντολόγος, Αλέκος Μπέλεσης – Γεωλόγος, Δρ., Επιτ. Δρ. Δημήτριος – Μπιλάλης Καθηγητής Γεωργίας & Βιολογικής Γεωργίας, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθώς και ως προσκεκλημένος ομιλητής ο κ. Παναγιώτης Πανάγος – Επιστημονικό Στέλεχος (Research Officer) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Παρεμβάσεις πραγματοποίησαν οι κ.κ. Βασιλική (Ματούλα) Αϋφαντή – Πρόεδρος Α.Σ. «Φαρσάλων Γη», Γεώργιος Ζέικος – Πρόεδρος Α.Σ. «Κίσσαβος», Παναγιώτης Καλογιάννης – Μέλος ΔΣ Α.Σ. Λαρισαίων Αγροτών, Επικεφαλής Αγροτικού Τομέα ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Λάρισας, Γεώργιος Καραΐσκος – Μέλος ΔΣ Α.Σ. Λαρισαίων Αγροτών, Μέλος ΔΣ ΔΟΒ και Αργύρης Μπαϊρακτάρης – Πρόεδρος Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου, Ταμίας Προοδευτικής Αγροτικής Κίνησης (ΠΑΚ) Θεσσαλίας.

Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις στο tirnavospress.gr, ακολουθήστε μας στο FacebookInstagramGoogle News, YouTube και Twitter.  Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν: Αναφέρεται ως πηγή το tirnavospress.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά. – Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή – Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.