HomeΙΣΤΟΡΙΑ

Χριστόφορος Κολόμβος η άλλη μεριά της ιστορίας του

Χριστόφορος Κολόμβος η άλλη μεριά της ιστορίας του

Ο Χριστόφορος Κολόμβος ήταν Ιταλός θαλασσοπόρος και χαρτογράφος που έγινε διάσημος επειδή ανακάλυψε την Αμερική το 1492.

Πραγματοποίησε τέσσερα ταξίδια σε αμερικανικά εδάφη. Το πρώτο του ξεκίνησε στις 3 Αυγούστου του 1492 από το λιμάνι «Πάλος ντε λα Φροντέρα» και έφτασε στο «Γουαναχάνι» (στις σημερινές Μπαχάμες) στις 12 Οκτωβρίου 1492. Το κράτος Κολομβία στη Ν. Αμερική και ο αστεροειδής 327 Κολομβία που ανακαλύφθηκε το 1892, πήραν το όνομά τους από αυτόν τον διάσημο θαλασσοπόρο.

Τι δεν μάθαμε όμως ποτέ στην ιστορία για αυτόν τον εξερευνητή;

Τον Αύγουστο του 1492 ο Κολόμβος σαλπάρει από την Ισπανία με τρία πλοία με σκοπό να κάνει τον γύρο του κόσμου και να αποδείξει την άποψη που ολοένα και περισσότερο κέρδιζε έδαφος ότι η γη είναι σφαιρική. Τον Οκτώβριο του 1492 αντίκρισε μία λωρίδα στεριάς θεώρησε ότι είχε φτάσει στην Ινδία. Χάρτες δεν υπήρχαν, την απόσταση δεν την γνώριζαν οπότε έχουμε την γνωστή ιστορία με τους κατοίκους που ονόμασε Ινδιάνους. Την εποχή εκείνη, τα νησιά κατοικούνταν από ιθαγενείς τριών φυλών.

Σύμφωνα με το ημερολόγιο του οι κάτοικοι δεν είχαν όπλα και ήταν ευγενικοί. Αμέσως τον βοήθησαν και δούλεψαν αφιλοκερδώς για αυτόν. Όμως εκείνος αποφάσισε να εκμεταλλευτεί την ευγένεια και την εργατικότητα των ανυποψίαστων ιθαγενών με τον πιο φρικτό τρόπο. Πήρε τους άντρες ως σκλάβους και τους έβαλε να δουλεύουν νυχθημερόν στα ανεξερεύνητα αμερικανικά ορυχεία για την εξόρυξη χρυσού.

Οι ινδιάνοι αυτόχθονες όσοι γλίτωναν από τα βασανιστήρια και τις φρικαλεότητες των Ευρωπαίων αποίκων και του Κολόμβου πέθαιναν από την ασιτία και τις κακουχίες. Πολλοί προτίμησαν την αυτοκτονία για να γλιτώσουν. Οι γυναίκες και τα παιδιά δεν γλίτωσαν. Προχώρησε σε παιδομάζωμα και πούλησε τα μικρά κορίτσια στους στρατιώτες του σαν σκλάβες του σεξ. Στο δεύτερο μάλιστα ταξίδι του έφερε και εκπαιδευμένα σκυλιά τα οποία κατασπάραξαν τους κατοίκους και τους έτρωγαν ζωντανούς.

Χαρακτηριστικό της γενοκτονίας που διέπραξε ο Κολόμβος είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με τους ιστορικούς ερευνητές ο πληθυσμός μόνο της Ισπανιόλας όταν έφτασε το 1492 ο Κολόμβος ήταν περίπου 3 εκατομμύρια. Είκοσι χρόνια μετά είχαν απομείνει περίπου 60 χιλιάδες. Μετά από 60 χρόνια είχαν εξολοθρευτεί σχεδόν όλοι.

Το 1499 κυρίως από στρατιώτες που επέστρεφαν έγιναν γνωστά στην Ισπανία τα «κατορθώματα» του και το έγκλημα της γενοκτονίας των αυτοχθόνων πληθυσμών και ο Κολόμβος συνελήφθη και οδηγήθηκε αλυσοδεμένος στην Ισπανία. Σίγουρα η βασιλική οικογένεια της Ισπανίας, όχι μόνο γνώριζαν πολλά χρόνια τα εγκλήματα του Κολόμβου αλλά και τα ενθάρρυναν, αποδεχόμενοι και τα πλούσια κέρδη και τα λάφυρα που τους έφερνε. Λόγω της έκτασης όμως που πήρε το θέμα αναγκάστηκαν να του αφαιρέσουν όλους τους τίτλους που είχε.

Στα βιβλία δεν γράφτηκε ποτέ ο σωστός λόγος, αλλά ότι το έκαναν γιατί φοβήθηκαν την φήμη του. Συνεχίζουν να γράφουν ότι οι ιθαγενείς “εκπολιτίστηκαν”, ότι ο Κολόμβος, σφαγέας και εκμεταλλευτής των ινδιάνων ήταν ένας “μεγάλος εξερευνητής”.