Στην επιστήμη της μετεωρολογίας δεν μπορούμε να δίνουμε συγκεκριμένες ημερομηνίες για το τι καιρός θα επικρατήσει μετά από μία, δυο, τρεις βδομάδες στη χώρα μας. Σκοπός είναι να προσπαθήσουμε να αποκρυπτογραφήσουμε το γενικό μοτίβο κυκλοφορίας σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο και τις πιθανές επιρροές που θα έχει αυτή στη χώρα μας. Επικαιροποιημένες αναλύσεις θα δοθούν σίγουρα το επόμενο διάστημα αφού ο καιρός είναι ένας ζωντανός οργανισμός με αποκλίσεις όσο προχωράμε πιο μακριά προγνωστικά.Το weather group.gr σέβεται τη νοημοσύνη σας και τις αρχές της φυσικής και των μαθηματικών που διέπουν την μετεωρολογία.
Για την περίοδο 8 έως 15 Ιανουαρίου 2023 φαίνεται ότι το ψύχος θα διατηρηθεί στη βορειοανατολική Ευρώπη και τμήματα της Σκανδιναβίας ενώ κάποια ρηχή κατάβαση θα υπάρξει και προς περιοχές της ανατολικής Ευρώπης της Ελλάδας και της Τουρκίας. Για την Ελλάδα είναι αρκετά πιθανό η δημιουργία βαρομετρικών χαμηλών από τα δυτικά με μαλακό καιρό χιονοπτώσεις μόνο στα βουνά και βροχοπτώσεις στα πεδινά.
Για την περίοδο 15 έως 22 Ιανουαρίου φαίνεται ότι το ψύχος στα βορειοανατολικά θα ενισχυθεί και θα κινείται κατά περιόδους προς την ανατολική Ευρώπη τα Βαλκάνια την Ελλάδα τη Μαύρη θάλασσα και την Τουρκία κατά κύριο λόγο. Αυτή τη στιγμή δεν φαίνονται πολύ έντονες ψυχρές καταβάσεις προς τη Μεσόγειο. Υπάρχουν όμως κάποιες πιθανότητες αρκετά μικρότερες κάποιο από το ψύχος να κινηθεί προς την κεντρική Ευρώπη και την Ιταλία. Η γενική διάταξη ευνοεί την ανάπτυξη βαρομετρικών χαμηλών στα δυτικά της Ελλάδας με αποτέλεσμα αυτή τη βδομάδα να έχουμε περισσότερα φαινόμενα υπό την μορφή βροχής και χιονιού στη χώρα μας. Η πιθανότητα χιονοπτώσεων σε χαμηλά ή πεδινά τμήματα είναι μικρή και έγκειται κυρίως για τη βόρεια Ελλάδα.
Για την περίοδο 22 έως 29 Ιανουαρίου 2023 φαίνεται ότι θα υπάρξει σημαντική μεταφορά ψύχους στην ανατολική Ευρώπη και στη δυτική Ρωσία με αποτέλεσμα αρκετές ψυχρές εισβολές να έχουν την δυναμική να κινηθούν προς την κεντρική και ανατολική Μεσόγειο. Το μοτίβο 1 είναι το πιο πιθανό σε αυτή τη βδομάδα δηλαδή το ψύχος να παραμένει όχι μόνο στα βορειοανατολικά της ηπείρου μας αλλά να κατεβαίνει και σε χώρες της ανατολικής και νοτιοανατολικής Ευρώπης. Αυξημένες πιθανότητες ανάπτυξης βαρομετρικού χαμηλού στα δυτικά της Ελλάδας με αποτέλεσμα αξιόλογες βροχές και καταιγίδες στα νησιωτικά τμήματα ενώ χιονοπτώσεις φρονώ ότι έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να κατέβουν και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα της κεντρικής ανατολικής και βόρειας Ελλάδας. Το μοτίβο 2 δηλαδή η κίνηση των ψυχρών αέριων μαζών προς την κεντρική Ευρώπη και την Ιταλία δίνουν λίγο μεγαλύτερες πιθανότητες από ότι την προηγούμενη εβδομάδα για αυτό και τονίζω ότι είναι πιο μεγάλες πιθανότητες αξιόλογων φαινομένων στην ευρύτερη λεκάνη της κέντρο ανατολικής Μεσογείου.
Για την περίοδο 29 Ιανουαρίου έως 5 Φεβρουαρίου δεν φαίνεται να αλλάζει το γενικό μοτίβο του καιρού με το ψύχος να παραμένει σε όλη την ανατολική Ευρώπη. Υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες (μοτίβο 1) και πάλι αξιόλογα ποσά κρύο να κατέβουν προς την περιοχή της Ιταλίας των Βαλκανίων της Ελλάδας με αποτέλεσμα δημιουργία βαρομετρικών χαμηλών δυτικά της χώρας μας. Αυξημένες και πάλι πιθανότητες αξιόλογων βροχών και χιονοπτώσεων σε τμήματα της Ιταλίας και των Βαλκανίων αλλά και στη χώρα μας ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα. Φαίνεται ότι κάποιες από τις ψυχρές αέριες μάζες κατά περιόδους πιθανόν να κινηθούν και στα δυτικά τμήματα της Σκανδιναβίας αλλά και στην κεντρική Ευρώπη όπως δείχνει και στο μοτίβο 2.
ΥΓ: Με τους σκούρους μπλε χρωματισμούς οι περιοχές που τα έχουν το εντονότερο κρύο/ ψύχος ενώ όσο πιο ανοιχτό το χρώμα οι περιοχές οι οποίες θα δεχτούν ρηχες ψυχρές εισβολές.
Βασίλειος Πανάκογλου – Λάρισα
Γεωπόνος και Πιστοποιημένος με ΑΡΙΣΤΑ προγνώστης καιρού!!
e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr