Αυτοψία του ΕΛΓΑ σε Περαχώρα και Πλατανούλια μετά το καταστροφικό χαλάζι

HomeΤΟΠΙΚΑ

Αυτοψία του ΕΛΓΑ σε Περαχώρα και Πλατανούλια μετά το καταστροφικό χαλάζι

Σπύρος Σπυρόπουλος: Χάθηκε ολοκληρωτικά η παραγωγή

σαμερ εκλογες τυρναβοσ

Αυτοψία κλιμακίου του ΕΛΓΑ σε Περαχώρα και Πλατανούλια μετά το καταστροφικό χαλάζι μαζί με τους αγρότες παραγωγούς στις πληγείσες περιοχές με καλλιέργειες κεράσια, βερίκοκα, αχλάδια, ροδάκινα, αμπέλια και σιτηρά.

 

Επικεφαλής του κλιμακίου ο Προϊστάμενος ΕΛΓΑ Ν Λάρισας Σπύρος Σπυρόπουλος μαζί με γεωπόνους επόπτες ζημιάς.

Τους συνόδευαν ο Δήμαρχος Τυρνάβου κ Ιωάννης Κόκουρας, ο Αντιδήμαρχος Πρωτογενούς Τομέα κ Γεώργιος Σακούτσιος, ο Πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου κ Δημήτρης Ρίζος, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Φρουτοπηγή κ Κώστας Μαλάκος, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατανουλίων κ Αθανάσιος Κατσής και πολλοί αγρότες παραγωγοί που έδειξαν στο κλιμάκιο την έκταση των ζημιών.

Σε μια πρώτη εκτίμηση ο κ Σπυρόπουλος είδε μέχρι και 100% ζημιά στα κεράσια, τα βερίκοκα που σε λίγες ημέρες θα γινόταν η συγκομιδή τους οπότε η καταστροφή στην παραγωγή είναι ολοκληρωτική.

Η αυτοψία συνεχίστηκε σε ποικιλίες αχλαδιών σε εκτάσεις με ροδάκινα και αμπέλια ενώ η περιοδεία συνεχίζεται ώστε να εκτιμηθεί η έκταση της περιοχής όπου κτύπησε το χθεσινό χαλάζι μέχρι Λάρισα.

Οι παραγωγοί απογοητευμένοι βλέπουν τα φρούτα τους κατεστραμμένα λίγες μόνο μέρες πριν την ωρίμανση.

Σήμερα κιόλας θα γίνει η αναγγελία ζημιάς από τον Δήμο Τυρνάβου και οι πληγέντες παραγωγοί θα κάνουν τις ατομικές τους δηλώσεις ζημιάς. Επιπλέον προβλήματα προκαλεί η χαλαζόπτωση αφού πρέπει άμεσα οι παραγωγοί να προβούν σε απολυμαντικούς ψεκασμούς για να αποφύγουν μολύνσεις και ζημιές ακόμη και στο φυτικό κεφάλαιο.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο την καταστροφή αλλά και τις δηλώσεις τους:

  

Ο Προϊστάμενος του ΕΛΓΑ δήλωσε: ” Επισκεφτήκαμε σήμερα την ευρύτερη περιοχή του Τυρνάβου και κυρίως το Δ Δ Τυρνάβου και Δέντρων για να έχουμε μια πρώτη εικόνα για τις ζημιές της χθεσινής χαλαζόπτωσης. Οι ζημιές στην περιοχή είναι σημαντικές και αφορούν δενδρώδεις καλλιέργειες που είναι κοστοβόρες και πολλοί παραγωγοί σε λίγες μέρες θα μάζευαν την παραγωγή τους. Δυστυχώς όμως την έχουν χάσει ολοκληρωτικά. Από κει και πέρα θα πρέπει όλοι οι παραγωγοί να επισκεφθούν τα χωράφια τους να δούνε τις ζημιές που έχουν και να προχωρήσουν στις αντίστοιχες δηλώσεις του ΕΛΓΑ. Με το κλείσιμο των αναγγελιών θα ξεκινήσει η διαδικασία των εκτιμήσεων κατά σειρά προτεραιότητας. Δεν μπορούμε ακόμη να πούμε την έκταση που έχει πληγεί. 

Στην δήλωση του ο Δήμαρχος Τυρνάβου τόνισε: ”Η κατάσταση είναι δύσκολη και αυτό έχει να κάνει με την κλιματική αλλαγή. Χτες ήταν μια περίεργη μέρα. Ξεκινήσαμε με βροχή, στην συνέχεια είχαμε ήλιο, το μεσημέρι έριξε χαλάζι σε αρκετές περιοχές του Δήμου μας, το απόγευμα έβγαλε ήλιο και μετά ξανά βροχή. Είναι τόσο γρήγορη η εναλλαγή του καιρού, λες και κάποιος πάτησε το fast forward στο κανάλι και άρχισε να τρέχει γρήγορα ο καιρός και είχαμε τέτοια τρελά φαινόμενα. Συνέχεια μας εκπλήσσει ο καιρός με τις εναλλαγές και τα περίεργα φαινόμενα που βλέπουμε το τελευταίο χρονικό διάστημα στον Δήμο μας αλλά ο ΕΛΓΑ είναι εδώ, ξεκινήσαμε σήμερα θα ανοίξουμε και εμείς τις αναγγελίες ως Δήμος Τυρνάβου για να μπορέσουν να τις δηλώσουνε, πραγματικά είναι πολύ μεγάλες οι ζημιές, γι’ αυτό είμαστε εδώ πέρα μαζί με τον ΕΛΓΑ για να γίνουν οι απαραίτητες εκτιμήσεις και να αποζημιωθεί ο κόσμος. Πρέπει να αποζημιωθεί για να μείνουν οι αγρότες στην επαρχία. ”

Στην κάμερα του TirnavosPress μίλησε ο Γρηγόρης Νασίκας μπροστά στα κατεστραμμένα βερίκοκα που σε 20 ημέρες θα είχε συγκομιδή:

”Η χθεσινή χαλαζόπτωση ήταν έντονη, είχαν προηγηθεί άλλες δύο πιο μικρές και η τρίτη ήταν καταστροφική. Υπάρχουν τεράστιες ζημιές σε πολλές ποικιλίες σε βερίκοκα, νεκταρίνια, ροδάκινα, μήλα, οι οποίες είναι ανυπολόγιστες. Έχουμε μεγάλες ζημιές. Περιμένουμε τον κρατικό οργανισμό του ΕΛΓΑ να πράξει τα δέοντα. Σε 20 μέρες θα είχαμε συγκομιδή.”

Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις στο tirnavospress.gr, ακολουθήστε μας στο FacebookInstagramGoogle News, YouTube και Twitter.  Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν: Αναφέρεται ως πηγή το tirnavospress.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά. – Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή – Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.