Χωρίς ικανοποιητικά αποτελέσματα, με αρκετά ανοιχτά ενδεχόμενα και όχι σαφείς απαντήσεις ολοκληρώθηκε σύμφωνα με αγρότες η συνάντηση των εκπροσώπων των αγροτικών μπλόκων με την κυβέρνηση, στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ).
Είκοσι ένας αγρότες, προερχόμενοι από τα μπλόκα, έφτασαν λίγο πριν τη μία το μεσημέρι στο υπουργείο, προκειμένου να θέσουν, για μία ακόμη φορά, επί τάπητος τα αιτήματά τους, με φόντο τις ασφυκτικές οικονομικές πιέσεις που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας.
Ο Δήμαρχος Τυρνάβου, κ. Στέλιος Τσικριτσής, συμμετείχε στη συνάντηση ως γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Νομού Λάρισας και μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, κατέθεσε υπόμνημα που συνέταξε ο ίδιος, το οποίο υποστηρίχθηκε από διάφορες περιοχές. Το υπόμνημα περιλάμβανε προτάσεις και τεκμηριωμένα στοιχεία σχετικά με τις δενδρώδεις καλλιέργειες, όπως η αχλαδοκαλλιέργεια, τα πυρηνόκαρπα (ροδάκινα, βερίκοκα), η αμυγδαλοπαραγωγή και η αμπελοκαλλιέργεια. Παρουσιάστηκαν στοιχεία που αποδεικνύουν τις ζημιές και τη μείωση του εισοδήματος, με αίτημα την αναπλήρωσή του, ειδικά για τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από τις δυσμενείς συνθήκες.
Αν και αναγνωρίστηκε ότι ολόκληρη η Ελλάδα έχει υποστεί ζημιές, επισημάνθηκε πως συγκεκριμένες περιοχές έχουν πληγεί περισσότερο. Παράλληλα, τέθηκε το ενδεχόμενο αναπλήρωσης του χαμένου εισοδήματος, όχι μόνο για τις δενδρώδεις και αμπελοκαλλιέργειες, αλλά και για αροτριαίες καλλιέργειες, εφόσον διαπιστωθεί μείωση άνω του 30%. Ωστόσο, δεν δόθηκε σαφές χρονοδιάγραμμα ούτε εξειδικεύτηκαν τα αγροτικά προϊόντα που θα ενταχθούν στην αναπλήρωση, όπως και οι σχετικές τιμές.
Για το αφορολόγητο πετρέλαιο στην αντλία, δεν υπήρξε θετική πρόοδος, αν και εκφράστηκε η δυνατότητα να αυξηθεί το σχετικό κονδύλι από 100 σε 200 εκατομμύρια ευρώ. Ο κ. Τσικριτσής χαρακτήρισε ανεπαρκή την επιστροφή φόρου πετρελαίου σε όλα τα προιόντα με χαρακτηριστικό παράδειγμα την αμπελοκαλλιέργεια που ανέρχεται μόλις σε 1,5 ευρώ ανά στρέμμα, και ζήτησε την αναπροσαρμογή της. Παράλληλα, συζητήθηκε η αναθεώρηση των δεικτών τιμών σε καλλιέργειες που έχουν υποστεί αδικίες, ενώ για τη χρέωση του ρεύματος, εξετάζεται το ενδεχόμενο οι αγρότες να πληρώνουν δύο φορές τον χρόνο αντί για μηνιαία, ώστε να μειωθούν τα τέλη.
Όσον αφορά τα έργα υποδομών στη Θεσσαλία, οι εξαγγελίες του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κρίθηκαν μη ικανοποιητικές, καθώς δεν συνοδεύονταν από χρονοδιαγράμματα. Επιπλέον, ο Υπουργός έριξε την ευθύνη στις Περιφέρειες για τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση των έργων, παρά το γεγονός ότι έχουν δοθεί χρηματοδοτήσεις. Σε ό,τι αφορά τον ΕΛΓΑ, οι προτάσεις που έγιναν για την αναδιάρθρωσή του προκάλεσαν προβληματισμό, καθώς κινδυνεύει να μετατραπεί σε μια περισσότερο ανταποδοτική, σχεδόν ιδιωτική, ασφάλεια.
Ο κ. Τσικριτσής επισήμανε ότι τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα είναι προϊόν πίεσης του οργανωμένου αγροτικού κινήματος. Τόνισε πως αν υπήρχαν περισσότερα τρακτέρ στους δρόμους, οι αγρότες θα είχαν πετύχει μεγαλύτερες ελαφρύνσεις. Όπως υπογράμμισε, ο αγώνας συνεχίζεται, με σκοπό την υλοποίηση των εξαγγελιών και την προώθηση των αιτημάτων. Το επόμενο διάστημα, οι αγρότες θα επιστρέψουν στα μπλόκα, θα συζητήσουν με τους συναδέλφους τους και θα κλιμακώσουν τις πιέσεις προς την κυβέρνηση.
Τέθηκαν επίσης τα ζητήματα που αφορούν τις αροτριαίες καλλιέργειες, ενώ υπήρξε και μια δέσμευση για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις, με στόχο να υπάρξει σύγκλιση και να μην εξαιρεθούν από τις ενισχύσεις. Παράλληλα, κάλεσε τους συναδέλφους αγρότες να ενισχύσουν τα μπλόκα, καθώς το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν πρωτότυπες δράσεις, ενισχύοντας έτσι τον αγώνα για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.
Ο Δήμαρχος Τυρνάβου, Στέλιος Τσικριτσής, έθεσε το ζήτημα των πλημμυροπαθών αγροτών που επλήγησαν από τον Daniel και παραμένουν χωρίς αποζημίωση, ζητώντας άμεσες λύσεις, με την κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι δεν πρόλαβε να καταβάλλει την αρωγή σε όλους όμως θα ανταποκριθεί σύντομα.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, καθώς και οι Υφυπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χρήστος Δήμας και Θάνος Πετραλιάς. Παρευρέθηκαν, επίσης, εκπρόσωποι από την Πανελλαδική Επιτροπή των αγροτών.