HomeΤΥΡΝΑΒΟΣ

Αποκλειστικό: Ο Δήμαρχος Τυρνάβου μιλάει στο Τirnavospress.gr για όλους και για όλα (μέρος 2ο)

Αποκλειστικό: Ο Δήμαρχος Τυρνάβου μιλάει στο Τirnavospress.gr για όλους και για όλα (μέρος 2ο)

Η συνέχεια της συνέντευξης του Δημάρχου αφορά τα ζητήματα των έργων στον Τύρναβο.

 

 

 

Tirnavospress.gr: Το έργο στην πόλη μας προχωράει αλλά υπάρχουν αντιδράσεις από τους καταστηματάρχες και τους πολίτες για τα πεζοδρόμια

Δήμαρχος: Να ξεκινήσουμε από το έργο της αστικής ανάπλασης. Παραλάβαμε μια μελέτη σε ώριμο στάδιο και πραγματικά εγώ δεν μηδενίζω καταστάσεις, ειλικρινά το λέω, το έχω δηλώσει και πολλές φορές ότι ο Δήμος έχει συνέχεια.
Είχε κατατεθεί μια μελέτη στην περιφέρεια, είχε πάρει έγκριση, υπάρχει χρηματοδότηση, τρέξαμε, κάναμε τον διαγωνισμό και μάλιστα σε δύσκολους καιρούς, με δύσκολες συνθήκες, με κορωνοιό και με σεισμό, που οι μηχανικοί μας  απασχολούνταν από τον σεισμό αλλά δεν αφήσαμε τα έργα πίσω. Γιατί είναι πολύ βασικά αυτά τα πράγματα για μας και πραγματικά υπερβάλαν εαυτό.

Έχει ξεκινήσει η κατασκευή του έργου και να μην ξεχνάμε κάτι, ότι το έργο της αστικής ανάπλασης ναι μεν γίνεται και για τα μαγαζιά σε δεύτερο βαθμό, αλλά ο βασικός οφειλέτης του έργου είναι ο δημότης, ο οποίος θα χρησιμοποιεί τα πεζοδρόμια.
Και το δεύτερο σκεπτικό της μελέτης είναι η αύξηση του πράσινου, γιατί η πόλη μας δεν έχει καθόλου πράσινο, σε αντίθεση με τον Αμπελώνα που έχει πενταπλάσιο πράσινο. Άρα υπήρχε και η πρόβλεψη να αυξηθεί λίγο το πράσινο και οι χώροι που θα πηγαίνουν οι συνδημότες μας.
Η τάση είναι να κατεβαίνουν λιγότερο με το αυτοκίνητο στο κέντρο, να κάνουνε την βόλτα τους και να περπατάνε στα πεζοδρόμια.

Είμαστε μια μικρή πόλη και θα συστήσω σε όλους να κάνουνε υπομονή, να τελειώσει το έργο, το οποίο παρά τα παράπονα, που πάντα θα υπάρχουν όταν κατασκευάζεις κάτι, συμμερίζομαι πραγματικά όλους όσους έχουν τα μαγαζιά που τους δημιουργεί μια ανακατωσούρα στην καθημερινότητα τους και είναι εύλογο να υπάρχει μια μη κανονικότητα όσο αναπτύσσεται το έργο.
Το έργο προχωράει, ξεκίνησε και η ασφαλτόστρωση, οπότε θεωρώ ότι αν μας επιτρέψει και ο καιρός γιατί έχουμε έντονα καιρικά φαινόμενα φέτος ελπίζουμε να τελειώσουμε και να δοθεί ο δρόμος στην κυκλοφορία, τα πεζοδρόμια θα ολοκληρωθούν και θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Μια καλύτερη κανονικότητα από πριν.

Tirnavospres.gr: Το έργο της πλατείας πότε θα ξεκινήσει;

Δήμαρχος: Η πλατεία είναι μεγάλο στοίχημα για εμάς, ευελπιστούμε πριν τα Χριστούγεννα να την ξεκινήσουμε. Βέβαια να ενημερώσω τον κόσμο ότι ξεκινώντας ένα έργο μέσα την πλατεία, το πρώτο που με ρωτάνε είναι πότε θα τελειώσει, για να τελειώσει πρέπει να ξεκινήσει.
Ας δούμε πότε θα ξεκινήσει γιατί υπάρχουν και η περίοδος των ενστάσεων, και άλλες εγκρίσεις που πρέπει να γίνουν για να είμαστε σωστοί με όλες τις διαδικασίες που ορίζει το δημόσιο για τους διαγωνισμούς, και από κει και πέρα θα μπει ο εργολάβος και θα ξεκινήσει το έργο.
Το τέλος εξαρτάται και από τον καιρό γιατί φτιάχνοντας ένα έργο μέσα στο χειμώνα υπάρχουν και μέρες που δεν θα μπορούμε να δουλέψουμε.

Οπότε συστήνουμε υπομονή, μιας που το προηγούμενο έργο κράτησε 35 χρόνια, ας ξανακάνουμε υπομονή μερικούς μήνες για να έχουμε για άλλα 35 χρόνια, μια όμορφη πόλη και να καταλάβουνε οι πολίτες του Τυρνάβου ότι κάτι όμορφο γίνεται, κάτι αισιόδοξο.

Tirnavospress.gr: Δεδομένου ότι και οι καιρικές συνθήκες εδώ στη πόλη τυχαίνει να είναι ακραίες μερικές φορές, και το σχέδιο της πλατείας είναι μια ανοιχτή πλατεία…

Δήμαρχος: Δεν είναι μια ανοιχτή πλατεία. Τα στέγαστρα που βάλαμε στην μελέτη είναι ηλεκτροκίνητα ανοιγόμενα πάνω, οπότε θα είναι στην ευχέρεια των καταστηματαρχών για να τα ανοίγουν και να τα κλείνουν. Όσο αναφορά το γύρω γύρω θα δούμε.

Tirnavospress.gr: Αν κάποιος στην συνέχεια θέλει να τοποθετήσει κάτι επιπλέον; Κάποιο τζάμι ίσως στο πλάι;

Δήμαρχος: Όλα θα γίνονται με βάση τους κανονισμούς που ορίζει η πλατεία, δεν κανονίζει κάτι διαφορετικό ο δήμαρχος. Οπότε θα δούμε τι θα μπορούνε να κάνουν επιπρόσθετα, ανάλογα με το τι ορίζει ο κανονισμός.
Αν χρειαστεί κάτι άλλο θα το φέρουμε προς ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο. Αλλά από κει και πέρα κανείς δεν θα κάνει ότι θέλει. Ότι ορίζει ο κανονισμός της πλατείας ότι μπορούνε να κάνουνε, πόσο διαθέσιμο χώρο θα έχουν ανάλογα την πρόσοψη του μαγαζιού. Όλα με βάση τους κανονισμούς.

Tirnavospress.gr: Υπάρχει διαφορετικός κανονισμός στην πλατεία και άλλος κανονισμός στον πεζόδρομο; Έχουν δηλαδή τους ίδιους κανονισμούς όλα τα μαγαζιά της πλατείας γύρω γύρω;

Δήμαρχος: Εγώ γνωρίζω μέχρι στιγμής ότι υπάρχει ο κανονισμός της πλατείας, ο οποίος περιλαμβάνει όλο το χώρο της μέχρι και κάτω από το δημαρχείο και θα είναι ένας ενιαίος χώρος, μια μεγάλη πλατεία στο ίδιο επίπεδο, για να έχει εύκολη πρόσβαση για όλους.

Tirnavospress.gr: Βλέπουμε στην περιοχή της πλατείας τον τελευταίο καιρό πολλά παρκαρισμένα αυτοκίνητα, μηχανάκια. Τι συμβαίνει με αυτό το θέμα;

Δήμαρχος: Αυτό δεν είναι αρμοδιότητα του Δήμου, αλλά της αστυνομίας. Το μόνο που μπορεί να κάνει ο Δήμος είναι μια απλή σύσταση. Παραπέρα είναι δουλειά της αστυνομίας.

Tirnavospress.gr: Κύριε Δήμαρχε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο αναφέρατε για ζημιές που υπέστη το Χαμάμ από τον πρόσφατο σεισμό που έπληξε την περιοχή μας. Αναφέρατε πως θα γίνουν κάποιες εργασίες αποκατάστασης. Πείτε δυο λόγια για αυτό. 

Δήμαρχος: Είχα μια συνάντηση με την διευθύντρια της εφορίας Λάρισας με την οποία πήγαμε και είδαμε το κτήριο που βρίσκεται στην είσοδο του Τυρνάβου. Το Χαμάμ έχει υποστεί ζημιές και από τον σεισμό, είχανε αναλάβει να κάνουν μια μελέτη για να δούμε το εύρος της αποκατάστασης. Ευελπιστώ πως βρίσκεται στο τέλος της και περιμένουμε εμείς να βάλουμε κάποια λεφτά ώστε να επισκευαστεί τόσο το Χαμάμ, όσο και το κατάστημα που βρίσκεται πίσω που έχει επίσης ζημιές.

Έχω πει και στο δημοτικό συμβούλιο και στην φιλαρμονική ότι τους δίνουμε ένα ημιώροφο και μια μεγάλη αίθουσα στη μπολερό και τους δίνουμε και τον χώρο στο Χαμάμ που βρίσκεται εξωτερικά ώστε να λειτουργήσουν όπως θέλουνε.

Θέλουμε να τελειώσει ο χώρος του Χαμάμ και να λειτουργήσει ή ως ένας χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων ή και για την φιλαρμονική μιας και θα βρίσκεται ήδη στην περιοχή του και έχει φοβερή ακουστική, όπως με έχουν ενημερώσει άνθρωποι που γνωρίζουν το αντικείμενο.

Μπορούνε να χρησιμοποιήσουν τον χώρο στο Χαμάμ οι μεγάλοι ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος να περνάνε την γέφυρα ενώ τα παιδιά και οι μικροί της φιλαρμονικής να μείνουν στο μπολερό.

 

Το πρώτο μέρος μπορείτε να το βρείτε Εδώ