HomeΛΑΡΙΣΑ

Απαλλοτριώθηκαν τρία ακίνητα στο Οθωμανικό Λουτρό στο κέντρο της πόλης – Ξεκινάνε εργασίες

Απαλλοτριώθηκαν τρία ακίνητα στο Οθωμανικό Λουτρό στο κέντρο της πόλης – Ξεκινάνε εργασίες

Ένα μεγάλο έργο που με το πέρας του θα προσθέσει άλλον έναν σπουδαίο πολιτιστικό χώρο στην πόλη της Λάρισας άρχισε να λαμβάνει πριν από λίγες μέρες σάρκα και οστά. Τρία ακίνητα του Μεγάλου Οθωμανικού Λουτρού που βρίσκεται στο κέντρο της Λάρισας, στη συμβολή των οδών Βενιζέλου και Φιλελλήνων, απαλλοτριώθηκαν και σύντομα θα αρχίσουν οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας.

Το Μεγάλο Οθωμανικό Λουτρό, ένα μνημείο από την περίοδο που η Λάρισα ήταν οθωμανική πόλη που κτίστηκε τον 17ο αιώνα, μάρτυρας της ιστορικής «διαστρωμάτωσης» και διαχρονίας της, όπως αναφέρει η εφημερίδα Ελευθερία, θα αναδειχθεί και σε βάθος χρόνου θα γίνει επισκέψιμο μνημείο. Μάλιστα, η πόλη θα έχει πλέον ορατά αξιόλογα σύνολα από όλες τις εποχές της ιστορίας της! Η απαλλοτρίωση των τριών ακινήτων αφορά σ’ αυτά που στεγάζονται κάτω από τον κυρίως τρούλο και βρίσκονται επί της Βενιζέλου, μήκους 15 περίπου μέτρων και συνολικής έκτασης 250,62 τ.μ.

Η απόφαση για την απαλλοτρίωση είναι η πρώτη που βγαίνει και μέσα στον επόμενο καιρό οι ιδιοκτήτες θα λάβουν τα χρήματά τους.

Στο επόμενο βήμα η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας θα αφαιρέσει ό,τι τοποθετήθηκε κατά τη διάρκεια των χρόνων για να αποκαλυφθεί η αρχική τοιχοδομία. Η αρχή έγινε από τις συγκεκριμένες ιδιοκτησίες γιατί είναι αυτές που είναι ακριβώς κάτω από τον τρούλο. Έτσι, η Εφορεία Αρχαιοτήτων θα έχει τη δυνατότητα να «επέμβει» και να πραγματοποιήσει εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης στον τρούλο που έχει υποστεί φθορές τόσο από τον πανδαμάτορα χρόνο όσο και από τις νεότερες κατασκευές που έκαναν όσοι εκμεταλλεύονταν τα ακίνητα ως εμπορικά καταστήματα ανά τα χρόνια. Ενδεικτικό είναι ότι δεν υπάρχει πρόσβαση στον τρούλο, αφού παντού υπάρχουν γυψοσανίδες που «απαγορεύουν» τις εργασίες. Μάλιστα, σε δεύτερη φάση θα απαλλοτριωθούν και τα υπόλοιπα ακίνητα του Οθωμανικού Λουτρού.

Μιλώντας στην «Ε» η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας κ. Σταυρούλα Σδρόλια για αυτό το σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της απόδοσης στην πόλη ακόμα ενός σπουδαίου πολιτιστικού μνημείου θα σημειώσει ότι: «Πρόσφατα δημοσιεύθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού η απόφαση απαλλοτρίωσης τριών ακινήτων επί της οδού Βενιζέλου με σκοπό την ανάδειξη του Μεγάλου Οθωμανικού Λουτρού. Τα ακίνητα αυτά (συνολικά τέσσερα καταστήματα) στεγάζονται κάτω από τον μεγάλο τρούλο του Λουτρού, όπου βρισκόταν ο χώρος των αποδυτηρίων, δηλαδή ο ψυχρός χώρος. Ως γνωστόν, τα λουτρά είχαν από την αρχαιότητα τριμερή διαίρεση, περιλαμβάνοντας, επίσης, τον χλιαρό και τον θερμό χώρο, που όλοι τους σώζονται στο λουτρό της Λάρισας. Πρόκειται για μεγάλο και αξιόλογο κτίριο, διαστάσεων 34χ15 μ., που χρονολογείται, σύμφωνα με τις πρώτες έρευνες, στον 17ο αιώνα. Από αυτό απαλλοτριώνεται τώρα το μισό ανατολικό του τμήμα, ενώ πρόκειται να ακολουθήσει στο μέλλον και το υπόλοιπο.

Ο χώρος των αποδυτηρίων στο Λουτρό της Λάρισας είχε τετράγωνη κάτοψη με είσοδο από βορρά, στην οδό Βενιζέλου. Ο θόλος είναι οκταγωνικός και στηρίζεται σε τόξα και ημιχώνια, που δεν είναι ορατά σήμερα, καθώς καλύπτονται από νεότερες κατασκευές. Η απομάκρυνσή τους, μετά την ολοκλήρωση της απαλλοτρίωσης, θα επιτρέψει τη λεπτομερή εξέταση του κτιρίου, ώστε να διαπιστωθεί η έκταση διατήρησης και η φθορά που έχει υποστεί στην πάροδο του χρόνου. Η συνολική αποκατάσταση του μνημείου θα αποδώσει στη Λάρισα έναν σπουδαίο πολιτιστικό χώρο, που έρχεται να προστεθεί στα μνημεία του Λόφου του Φρουρίου, που ήδη αναδεικνύονται, αυξάνοντας τη σημασία της πόλης, καθώς θα έχει πλέον ορατά αξιόλογα σύνολα από όλες τις εποχές της ιστορίας της» θα αναφέρει η κ. Σδρόλια.

ΕΤΟΙΜΑ ΓΙΑ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ

Εξάλλου και όσον αφορά στα άμεσα γειτνιάζοντα ακίνητα που βρίσκονται ανατολικά του Αρχαίου Θεάτρου είναι στο τελικό στάδιο για την κατεδάφισή τους. Αυτό που απομένει είναι να βρεθεί το χρηματοδοτικό εργαλείο, οι οικονομικοί πόροι, για να κατεδαφιστούν τα ακίνητα και να αναδειχθεί ο ανατολικός αναλημματικός τοίχος. Παράλληλα θα πραγματοποιείται άλλο ένα μεγάλο έργο: Θα εκπονηθεί μελέτη για τα πρώην στρατιωτικά αρτοποιεία που βρίσκονται ακριβώς πάνω από το Αρχαίο θέατρο, αλλάζοντας εντελώς την εικόνα τους και προσθέτοντας άλλον έναν πολιτιστικό χώρο.

πηγή