Προβληματισμένος για τη βιωσιμότητα των μελών του Συνεταιρισμού του Τυρνάβου φάνηκε στην Κριτική που άσκησε μέσω του tirnavospress.gr ένας έμπειρος συνεταιριστής για τον Αγροτικό Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Τυρνάβου και τις τιμές των σταφυλιών που ανακοινώθηκαν πριν από μερικές ημέρες.
Συγκεκριμένα αναφέρει:
«Σπάει τα ταμία» !!!! ο συνεταιρισμός. Ο Πρόεδρος έχει δίκιο !!! οι τιμές ανέβηκαν στο μοσχάτο στο ροδίτη στο ασύρτικο και στα άλλα.
Μόνο που με τις συνθήκες που επικρατούν το έτος 2024 οι τιμές είναι πάρα πολύ χαμηλές !!!!
Αν κάνουμε μία αναζήτηση σε όλη την Ελλάδα θα βρούμε τιμές υπερ διπλάσιες από τον Τύρναβο στα sauvignon blanc και το ασύρτικο. Δε το ξέρει αυτό ο Πρόεδρος;
Αγνοεί ότι σε περιοχές όπως η Κρήτη που το Ασύρτικο δεν είναι ΠΟΠ ή ΠΓΕ η τιμή δεν έπεσε κάτω από 0.90 λεπτά του ευρώ; Ε τον ενημερώνω εγώ το μέλος του , ότι την ίδια λογική ακολούθησαν η μαλαγουζιά που κυμάνθηκε από 0,80 εώς 1.20 λεπτά του ευρώ, το sauvignon blanc με 1.00 ευρώ ανά κιλό κ.α
Ο Τύρναβος, ενώ η Ελλάδα κάλπαζε, οριακά άγγιξε τα 0,65 λεπτά του ευρώ για το sauvignon blanc και για το ασύρτικο τα 0,48 λεπτά. Δηλαδή ο Πρόεδρος χαιρόταν ότι σε όλη την Ελλάδα πουλήθηκε από 0.80 μέχρι ένα 1,00 ευρώ το Ασύρτικο ενώ στον Τύρναβο επενέβη και κράτησε τις τιμές στα 0,48 λεπτά.
Η τιμή των σταφυλιών στις άλλες περιοχές διαμορφώθηκαν με βάση την έλλειψη οίνου σε όλη την Ευρώπη, την έλλειψη σταφυλιού που παρουσιάστηκε λόγω των καιρικών συνθηκών ( κλιματική αλλαγή ) και την αύξηση στις τιμές των υποστυλώσεων, των λιπασμάτων, των εργατικών άρδευση και άλλα. Μόνο ο Πρόεδρος του ΑΟΣ Τυρνάβου εξουδετέρωσε τις προκλήσεις και έδωσε την τιμή αυτή στα προϊόντα. Αλλά πρέπει να μας ενημερώσει πως θωράκισε εμάς τα μέλη στις υποχρεώσεις που θα έχουμε τη χρονιά που έρχεται.
Με αυτές τις σκέψεις, θέτω ένα ερώτημα. Πως είναι δυνατό όλη η Ελλάδα να αγοράζει ακριβότερα από τον ΑΟΣ Τυρνάβου ; Πως γίνεται να μην το βλέπει ο Πρόεδρος ; Ακόμα και ο ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου σίγουρα έχει δώσει 0,07 λεπτά του ευρώ περισσότερο όπως ακούγεται.
Όλοι αγοράζουν παραπάνω από τον ΑΟΣ Τυρνάβου.
Μην ξεχνάμε ότι έχουμε από το 2021-2022 και 2023 μεγάλες αυξήσεις στον αγροτικό τομέα οι οποίες άγγιξαν το 50 %- 70% του κόστους παραγωγής των αγροτικών προϊόντων ενώ τα δύο τελευταία χρόνια έχουμε προβλήματα είτε με τον περονόσπορο πέρυσι, είτε με την ακαρπία φέτος.
Ένα βασικό κριτήριο είναι ότι ο Τύρναβος ήταν πάντοτε πρωτοπόρος στις τιμές των σταφυλιών. Αυτό τον έκανε και βιώσιμο και ανταγωνιστικό αλλά και έδινε κύρος έναντι άλλων συνεταιριστικών περιοχών.
Όταν αγόραζε το Οινοποιείο από τους αγρότες και τους παραγωγούς με 0,33 με 0,34 λεπτά ροδίτη, δεν λέμε τώρα τις ποικιλίες που είναι 100 τόνους όπως το sauvignon blanc, οι άλλες περιοχές αγόραζαν με τιμές χαμηλότερες κατά 40% έως 90%.
Σε περιοχές που οι αμπελώνες απαρτίζονταν από ποικιλίες ευρείας καλλιέργειας, όπως ο ροδίτης, το μοσχάτο ,το μακαμπέο και άλλα λευκά με μεγάλους όγκους ανά ποικιλία, η τιμή άγγιζε στα ανώτερα όρια τα 0,17 λεπτά του ευρώ. Χαρακτηριστικότερα παραδείγματα είναι η Ασωπία που πουλούσε 0,24 λεπτά του ευρώ και η Πάτρα που παραδοσιακά ήταν στο 0,17. Ο ΑΟΣ Τυρνάβου προστάτευε μια ζωή τους παραγωγούς και όταν στους μεγάλους αμπελώνες της Ελλάδας έπεφταν οι τιμές ο Τύρναβος ήταν στα 0,33 λεπτά σταθερά.
Αναρωτιέμαι λοιπόν. Πως σπάστηκαν τα ταμία ; Ποια είναι η κατάσταση σήμερα του Συνεταιρισμού για να έχει αυτή την εντύπωση ο Πρόεδρος ; Γιατί δεν κατάφερε να δώσει 0,07-0,10 λεπτά παραπάνω; Ενώ γνώριζε ότι η προμήθεια εφοδίων μόνο έχει αυξηθεί ανάλογα ;
Πέρυσι στον ισολογισμό του Μαΐου καταγράφηκαν έσοδα 580.000€ , από τα οποία τα 230.000€ ήταν από την αποζημίωση από το σεισμό και τα κέρδη από την χρήση του 2023 ήταν 350.000€. Το Οινοποιείο παρέλαβε από τους συνεταίρους τα 8.500.000 εκατομμύρια κιλά.
Τα κέρδη ήταν 350.000€. Αν έδινε 3 -4 λεπτά στο 8,5 εκατομμύρια δηλαδή στα 0,46 ο ισολογισμός θα ήταν μηδέν. Αν έδινε 0,50 όπως ο ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου ο οποίος πρωτοπορεί τα τελευταία χρόνια έχει πάντοτε καλύτερες τιμές από τον ΑΟΣ, θα ήταν αρνητικός ο ισολογισμός μείον 300.000€. Η αγορά έξω κυμαίνεται πάνω από το οινοποιείο και πάνω από τον ΑΣΕΠΟΠ τα τελευταία δύο χρόνια.
Όταν ο Συνεταιρισμός έχει τρεις κλάδους, τους εργαζόμενους, τις προμήθειες και τους αγρότες, δεν μπορεί να αφυδατώνεται ο ένας από τους τρεις. Οι αγρότες φεύγουνε.
Τα δύο τελευταία χρόνια ο ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου δίνει 0.05 με 0,08 λεπτά πάνω από το Οινοποιείο ενώ έχει το 1/5 της δύναμης του Οινοποιητικού. Εδώ και 40 χρόνια ο Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου είχε τις πιο καλές τιμές στην Ελλάδα και πλέον έχει τον πιο φθηνό ροδίτη στην Ελλάδα…
Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα οι τιμές στην Πάτρα είναι 0,40 λεπτά το ελάχιστο με 9-10 βαθμούς Baume στην Θήβα- Ασωπία 0,42 λεπτά , στην Κάρυστο 0,42 λεπτά. Στην Καρδίτσα αγοράστηκαν 0,42 λεπτά , και όσο περνά ο καιρός παίρνουν την ανιούσα.
Και οι ποικιλίες που οδεύουν παράνομα στα οινοποιεία ξεκίνησαν από τα 0,22 λεπτά και έχουν φτάσει 0,40. Δεν υπάρχει λευκή ποικιλία στην Ελλάδα λευκό σταφύλι στην τιμή που πληρώνει ο ΑΟΣ Τυρνάβου.
Τελικά σπάσανε ταμία ή είμαστε οι τελευταίοι της αγοράς από ‘κει που ήμασταν επί 40 χρόνια οι πρώτοι. »