HomeΘΕΣΣΑΛΙΑ

Η ανομβρία ανησυχεί τους επιστήμονες – Ένα μήνα έχει να βρέξει στη Λάρισα

Η ανομβρία ανησυχεί τους επιστήμονες – Ένα μήνα έχει να βρέξει στη Λάρισα

Τη μεγαλύτερη περίοδο χειμερινής ανομβρίας περνά εδώ και περισσότερο από ένα μήνα η Γαλλία, με τον φετινό Φεβρουάριο να έχει αναδειχθεί ως έναν από τους ξηρότερους μήνες των τελευταίων 64 ετών για τη χώρα.

Ξηρός, όμως, είναι ο Φεβρουάριος και σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας, σύμφωνα με στοιχεία μετεωρολογικών σταθμών του Αστεροσκοπείου Αθηνών, καθώς σε Θεσσαλονίκη και Λάρισα έχουν να σημειωθούν βροχοπτώσεις εδώ και σχεδόν 30 μέρες. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με στοιχεία των τελευταίων 10-15 ετών, δεν παρατηρείται μείωση των βροχοπτώσεων αλλά ελαφρά αυξητική τάση.

Ωστόσο, όπως αναφέρει ο διευθυντής ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Κώστας Λαγουβάρδος, αυτό που ανησυχεί τους επιστήμονες είναι ότι οι κλιματικές προβολές για το άμεσο μέλλον, δηλαδή τα επόμενα 30 χρόνια, δείχνουν ότι θα υπάρξει μείωση των βροχοπτώσεων.

Αν και ο Ιανουάριος ήταν αρκετά βροχερός αυτό δεν συνεχίστηκε και τον επόμενο μήνα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Λαγουβάρδο και στοιχεία του Αστεροσκοπείου Αθηνών, σε Θεσσαλονίκη και Λάρισα έχει να σημειωθεί βροχόπτωση από τις 26 Ιανουαρίου, ενώ στα Ιωάννινα από τις 3 Φεβρουαρίου. Ταυτόχρονα, ο κ. Λαγουβάρδος εκτιμά ότι ο φετινός χειμώνας θα αποτελέσει έναν από τους χειμώνες ρεκόρ σε ημέρες όπου καταγράφηκαν υψηλές θερμοκρασίες.

«Τον Ιανουάριο είχαμε αρκετά ύψη βροχής, έριξε σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, αλλά είχαμε πολύ λίγα τον Φεβρουάριο. Η κακοκαιρία που μας επηρέασε έριξε και βροχές και χιόνια στο ανατολικό τμήμα της χώρας αλλά είχε αφήσει απέξω ένα μεγάλο μέρος της χώρας με αποτέλεσμα να έχει αρχίσει να υπάρχει πρόβλημα με κάποιες καλλιέργειες. Το καλό είναι ότι από 1η Μαρτίου θα έχουμε αρκετές βροχές στη χώρα», επισημαίνει ο κ. Λαγουβάρδος.

Θετικό, επίσης, για την Ελλάδα είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με στοιχεία των τελευταίων 10-15 ετών διαφαίνεται ότι δεν έχει σημειωθεί μείωση των βροχοπτώσεων. Αντιθέτως, καταγράφεται μία ελαφρά αυξητική τάση. Την ίδια ώρα οι ημέρες βροχής είναι λιγότερες αλλά πιο ραγδαίες.

«Παρόλα αυτά, οι κλιματικές προβολές για το άμεσο μέλλον, δηλαδή τα επόμενα 30 χρόνια δείχνουν ότι θα ξεκινήσει και σε εμάς η μείωση των βροχοπτώσεων. Αυτό μας ανησυχεί παρόλο που στη χώρα μας βλέπουμε ότι έχουμε σχετικά καλές βροχοπτώσεις», σημειώνει ο κ. Λαγουβάρδος και προσθέτει ότι τα ύψη βροχής που πέφτουν είναι αρκετά ικανοποιητικά αλλά αυτό που έχει σημασία είναι να αναλυθεί πώς απλώνεται αυτή η βροχή μέσα στο χρόνο.

Για τον δασολόγο-υδρολόγο, καθηγητή του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος, διευθυντή εργαστηρίου ASSIST και κάτοχο Πανεπιστημιακής Έδρας UNESCO, Δημήτρη Εμμανουλούδη, πιο πιθανό είναι η Ελλάδα να βρεθεί στο φάσμα της λειψυδρίας τα επόμενα χρόνια αν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.

«Η χώρα μας διέπεται από ξηρά και θερμά καλοκαίρια. Ταυτόχρονα, την περίοδο του καλοκαιριού η Ελλάδα διπλασιάζει τον πληθυσμό της λόγω της άφιξης των τουριστών. Ο τριπλασιασμός του πληθυσμού λόγω του τουριστικού ρεύματος και η αύξηση της ζήτησης του νερού σε συνδυασμό με την αδιάκοπη λειτουργία της βιομηχανίας εκείνους τους μήνες δημιουργεί μία εκρηκτική τάση ζήτησης νερού, λαμβάνοντας υπόψιν μάλιστα ότι δεν σημειώνονται βροχοπτώσεις.

Όλο αυτό προκαλεί ένα μεγάλο ογκοθερμικό κενό», σημειώνει  ο κ. Εμμανουλούδης. Για να αντιμετωπιστεί αυτό το κενό, όπως εξηγεί ο κ. Εμμανουλούδης, χρειάζεται να δημιουργηθούν υδατοαποθέματα κατά τους χειμερινούς μήνες όταν και όπου σημειώνονται βροχοπτώσεις. «Αυτό μπορεί να γίνει με ταμιευτήρες, ποικίλων ειδών και τρόπων. Ένας δεύτερος τρόπος είναι η μείωση των απωλειών καθώς υπάρχουν μεγάλες απώλειες νερού και πόσιμου και άρδευσης. Στην κατεύθυνση αυτή είναι απολύτως απαραίτητο να γνωρίσουμε το υδατικό αποτύπωμα της κάθε κοινότητας, του κάθε νησιού, του κάθε γεωγραφικού διαμερίσματος», τονίζει.

Στο μικροσκόπιο των επιστημόνων τίθεται η διαχείριση του νερού σε συνάρτηση και με την αγροτική παραγωγή ειδικά σε σημεία της χώρας όπου σημειώνονται λιγότερες βροχοπτώσεις. «Σε σημεία που έχει λίγο νερό, περιορισμένη περίοδο βροχοπτώσεων και αυξημένη πίεση από τον τουρισμό, όπως στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, αν χάσεις κάποιους από τους μήνες τους βροχερούς έχεις πρόβλημα μετά», εξηγεί ο κ. Λαγουβάρδος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ