HomeΔΙΕΘΝΗ

Άνοδος ζήτησης τυριών διεθνώς, στάσιμη η παραγωγή γάλακτος

Άνοδος ζήτησης τυριών διεθνώς, στάσιμη η παραγωγή γάλακτος

Η ετήσια έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για τις αγορές αγροτικών προϊόντων αναμένει μια μετριοπαθή αύξηση της γενικότερης ζήτησης για αγροτικά εμπορεύματα που περιορίζεται στο 1,2% μέχρι το 2030, κάνοντας λόγο για κορεσμό σε αρκετές καθοριστικές αγορές, όπως αυτές της Ευρώπης, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας. Μάλιστα στην περίπτωση των δημητριακών αναφέρεται στην έκθεση μια τάση σταθεροποίησης των διεθνών τιμών (ονομαστικών) κοντά στα υφιστάμενα επίπεδα, που ωστόσο γυρνά σε αρνητικό πρόσημο όταν γίνεται αναγωγή σε πραγματικές τιμές, εξαιτίας των πληθωριστικών τάσεων. Τα μεγέθη και οι προοπτικές είναι σε συνάρτηση με τα επίπεδα τιμών που διαμορφώθηκαν κατά τη δεκαετία 2011-2020.

trofima site

 Από την άλλη, το ευρωπαϊκό γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα προορίζονται για ενισχυμένες τιμές με σημαντικά «πριμ» βιωσιμότητας, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, όσο η παραγωγή γάλακτος παραμένει σχετικά σταθερή (+1% στις αποδόσεις, -0.5% στο μέγεθος κοπαδιού) με την κατά κεφαλήν κατανάλωση τυριών να αυξάνεται από 2 έως 4 κιλά τόσο εντός της ευρωπαϊκής κοινότητας, όσο και στις διεθνείς αγορές. Με άλλα λόγια, μια σχετικά σταθερή παραγωγή αγελαδινού και αιγοπρόβειου γάλακτος καλείται να εξυπηρετήσει μια αυξανόμενη καταναλωτική διάθεση.

Την παραπάνω τάση σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα (μέχρι το τέλος του τρέχοντος εξαμήνου) έρχεται να επικυρώσει μια άλλη μελέτη, από την Γενική Γραμματεία Αγροτικών (DG AGRI) της Κομισιόν. Σε αυτήν την ανάλυση, εκτιμάται πως οι τιμές στο αγελαδινό και το πρόβειο γάλα θα ενισχυθούν σημαντικά το προσεχές διάστημα, απορροφώντας το επιπλέον κόστος με το οποίο επιβαρύνονται οι κτηνοτρόφοι λόγω της αύξησης στις τιμές ζωοτροφών έως και 30%. Συγκεκριμένα, η Κομισιόν κάνει λόγο για αύξηση των παραδόσεων γάλακτος κατά 0,8% μόλις, με τις εξαγωγές να ενισχύονται κατά 7% όσο οι τιμή για το βούτυρο (ενδεικτικός δείκτης για τις τιμές γάλακτος) βρίσκονται ήδη στο +5% επί του μέσου όρου 5ετίας.   

 Αν και σε γενικές γραμμές αναμένει μια σταθεροποίηση των τιμών στα βασικά αγροτικά εμπορεύματα -σε αντίθεση με πλήθος αναλύσεων που προδιαγράφουν έναν μίνι ανοδικό υπερκύκλο- επιφυλάσσεται ως προς την περίπτωση των γαλακτοκομικών προϊόντων και του καλαμποκιού, αφού εδώ βλέπει δύο συγκοινωνούντα δοχεία με την ζήτηση για γαλακτοκομικά προϊόντα να υπερχειλίζει τα επόμενα χρόνια. Αυτό συμπαρασέρνει τη ζήτηση για ζωοτροφές και ειδικά για καλαμπόκι, εκτιμούν οι ειδικοί του ΟΟΣΑ.  

 Οι κορυφαίοι καταναλωτές ζωοτροφών (δηλαδή η Κίνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση) θα συνεχίσουν να πλειοδοτούν για το ήμισυ της συνολικής ζήτησης ζωοτροφών έως το 2030. Ωστόσο, πολλές χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος θα σημειώσουν ισχυρότερη αύξηση της ζήτησης ζωοτροφών κατά την επόμενη δεκαετία, καθώς οι τομείς της κτηνοτροφίας τους επεκτείνονται και εντείνονται

 Περίπου το 30% της πρόσθετης ζήτησης για ζωοτροφές θα προέρχεται από την Κίνα, όπου η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί κατά 1% ετησίως κατά την περίοδο προβολής (μέχρι το 2030). Η αύξηση της ζήτησης ζωοτροφών στην Κίνα προβλέπεται να επιβραδυνθεί σε σύγκριση με την τελευταία δεκαετία (3,8% ετησίως) λόγω βραδύτερης ανάπτυξης στην κτηνοτροφία και βελτιωμένων πρακτικών διαχείρισης και της γενετικής των ζώων. Το Outlook υποθέτει ότι η μέση χρήση ζωοτροφών ανά μονάδα ζωικού προϊόντος δεν θα αλλάξει σημαντικά μετά την ανοικοδόμηση του κοπαδιού από την αφρικανική πανώλη των χοίρων (ASF), η οποία ξεκίνησε το 2020. Ενώ η απομάκρυνση από την παραγωγή στην πίσω αυλή στα κινεζικά χωριά, προς μεγαλύτερες, σύγχρονες εγκαταστάσεις παραγωγής θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εντατικοποίηση της χρήσης σύνθετων ζωοτροφών.

Αργή αύξηση της ζήτησης ζωοτροφών προβλέπεται στις Ηνωμένες Πολιτείες (0,6% ετησίως) λόγω της αύξησης της αποδοτικότητας των ζωοτροφών το 2003

στους τομείς του βοείου κρέατος και του χοιρείου κρέατος, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η ζήτηση ζωοτροφών προβλέπεται να μειωθεί ελαφρώς κατά την επόμενη δεκαετία (-3 εκατ. τόνοι μεταξύ 2018-20 και 2030. Για την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ποσοστό αυτό αντικατοπτρίζει τη μείωση των χοίρων και άλλων κοπαδιών ζώων, μαζί με τα οφέλη στην αποτελεσματικότητα της σίτισης. Ωστόσο, η επέκταση του τομέα των πουλερικών θα διατηρήσει τη ζήτηση για ζωοτροφές στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως το 2030 σχετικά αμετάβλητη.