Στους νομούς Φθιώτιδας, αλλά και στην Ελασσόνα συγκεντρώνεται πλέον ο μεγαλύτερος όγκος της παραγωγής στο καρύδι. Ακολουθούν περιοχές της Μακεδονίας, όπως οι Σέρρες, όπου οι εκτάσεις πληθαίνουν, γεγονός που σε μια πενταετία από σήμερα, θα φέρει και πολύ μεγαλύτερα τονάζ, από τα σημερινά.
Για φέτος, σύμφωνα με όσα ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο κ. Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, από την εταιρεία Βιογεκάτ, που εμπορεύεται μηχανήματα σε όλη τη χώρα, μειωμένη παραγωγή αναμένεται σε Φθιώτιδα, Θεσσαλία και στις ζώνες της Μακεδονίας, με εξαίρεση τις Σέρρες, όπου δεν καταγράφονται ζημιές. Η μείωση της παραγωγής για φέτος αναμένεται στο 40-50%, ενώ φόβοι για πρόσθετες απώλειες σε ποσότητα και ποιότητα υπάρχουν και λόγω καύσωνα, ιδίως στην Φθιώτιδα. Η συγκομιδή ξεκίνησε όσον αφορά μόνον στις πρώιμες ποικιλίες.
Τα ακριβά ναύλα ευνοούν το ντόπιο προϊόν
Η ζήτηση λόγω της άρσης των περιορισμών για τον covid έχει επανέλθει δυναμικά και μια τιμή γύρω στα 4 ευρώ το κιλό στην χονδρική για το κόκκαλο (άσπαστο) φαίνεται κάτι παραπάνω απο ορατή και εφικτή για τον παραγωγό. Η τιμή αυτή για πώληση από χέρι σε χέρι ή σε μαγαζιά με ξηρούς καρπούς, αυξάνει έτι περαιτέρω για τον παραγωγό. Το τοπίο σε σχέση με την τιμή δεν έχει ξακαθαρίσει ακόμα. Στην διαμόρφωση αυτής, μετά τις 15 Οκτωβρίου θα παίξει καθοριστικό ρόλο, η ποσότητα καρυδιών που θα εισαχθούν από χώρες, όπως η Μολδαβία, η Ουκρανία κ.λπ. σε ψίχα, όπως και η ποιότητα αυτών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έγινε μια εισαγωγή καρυδιού από Χιλή ήδη από χονδρέμπορους στην τιμή των 3-3,20 ευρώ το κιλό, όμως πλέον με τα ναύλα στα… ύψη, οι εισαγωγές είναι απαγορευτικές, γεγονός που θα ωφελήσει το ντόπιο προϊόν.
Μειωμένη 30% η παραγωγή στην Αριδαία, καλή η ποιότητα
Ο κ. Κώστας Γκόνος καλλιεργεί στους Νερόμυλους Αριδαίας Πέλλας 180 στρέμματα με καρυδιές διαφόρων ποικιλιών κι έχει αρχίσει σιγά-σιγά το μάζεμα και για φέτος, μια όψιμη γενικά χρονιά, λόγω της ζέστης και με κάμψη στην παραγωγή. Σύμφωνα με τον ίδιο, φέτος δεν υπήρχαν καθόλου προβλήματα από ασθένειες, βακτήρια ή το σκουλήκι και όλα αυτά είναι ελεγχόμενα με τις κατάλληλες όμως φροντίδες. Ο καύσωνας του Ιουλίου ωστόσο απέβη καταστροφικός για καρύδια πάνω στο δέντρο που ήταν εκτεθειμένα όλη μέρα στον ήλιο. Αυτά, προσθέτει ο κ. Γκόνος, υπέστησαν εγκαύματα και μετέπειτα ή και τώρα έπεσαν στο έδαφος, όντας μαυρισμένα και ακατάλληλα. Ο ίδιος εκτιμά πως η παραγωγή φέτος θα είναι μειωμένη σίγουρα 30% από πέρσι, όμως η ποιότητα είναι εξαιρετική.
Στα 11 ευρώ η ψίχα πεταλούδα
Ζήτηση μας λέει ο κ. Γκόνος ότι υπάρχει μεγάλη από παλιούς και νέους πελάτες, ενώ και οι τιμές ανεβαίνουν. Φέτος η ψίχα πεταλούδα (το μισό καρύδι δηλαδή χωρίς το κέλυφος) αντί για τα περσινά 10 ευρώ το κιλό, πιάνει ήδη 11 ευρώ, ενώ και όλες οι υπόλοιπες κατηγορίες στο σπασμένο καρύδι παίρνουν 1 ευρώ πάνω. Σημειωτέον ότι για να βγει η ψίχα, υπάρχουν εργατικά κόστη, για τον σπαστήρα, την ενέργεια, τις συσκευασίες κ.λπ.
Οι παραγωγοί ευελπιστούν για ακόμα μεγαλύτερη ζήτηση το επόμενο διάστημα, καθώς όσο κρυώνει ο καιρός, τόσο ο καταναλωτής ζητά προϊόντα όπως το καρύδι.