Οι εστίες της γρίπης των πτηνών, συγκεκριμένα του στελέχους H5N1, εξακολουθούν να προκαλούν ανησυχία στην περιοχή του Δυρραχίου. Σύμφωνα με τις τελευταίες αναφορές από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες, έχουν εντοπιστεί ενεργές εστίες μόλυνσης σε δύο μεγάλες πτηνοτροφικές μονάδες.
Οι εγκαταστάσεις που έχουν πληγεί ανήκουν στις εταιρείες “Rea’s” και “AIBA”, με τη δεύτερη να ανήκει στον επιχειρηματία Αρμάντ Ντούκα. Το Υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε ότι μέχρι στιγμής έχουν θανατωθεί σχεδόν 498.000 πτηνά. Η καταστροφή τους πραγματοποιήθηκε μέσω καύσης, χωρίς να δοθούν λεπτομέρειες για το πού ακριβώς έγινε η διαδικασία.
Οι εξελίξεις αυτές έχουν ήδη αντίκτυπο στην αγορά, καθώς η τιμή των αυγών σημείωσε σημαντική αύξηση. Σε ορισμένα σημεία, η τιμή για ένα αυγό έχει φτάσει ακόμα και τα 35 λεκ, γεγονός που επηρεάζει άμεσα τη δυνατότητα των καταναλωτών να αγοράζουν βασικά προϊόντα διατροφής.
Η πρώτη επίσημη αναφορά κρούσματος έγινε στις 3 Μαρτίου στη φάρμα της “Rea’s” στο Ρrassbull, ενώ η δεύτερη εστία εντοπίστηκε στις 13 Μαρτίου στη φάρμα της “AIBA” στην περιοχή Ξαφζοτάι.
ΦΡΑΟΥΛΕΣ ΜΕ ΕΠΙΚΊΝΔΥΝΑ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ
Ταυτόχρονα ένα ακόμη περιστατικό που προκαλεί σοβαρές ανησυχίες για τη δημόσια υγεία καταγράφεται στην Αλβανία, καθώς μετά τα πρόσφατα κρούσματα με μολυσμένο κρέας τώρα εντοπίστηκαν φράουλες επιβαρυμένες με επικίνδυνα φυτοφάρμακα.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα Ταχείας Ειδοποίησης για Τρόφιμα (RASFF), τρεις παρτίδες φράουλες που εισήχθησαν από την Ελλάδα παρουσίασαν σοβαρές υπερβάσεις στα επίπεδα επικίνδυνων χημικών ουσιών. Η πρώτη παρτίδα έφτασε στην Αλβανία την 1η Απριλίου και, έπειτα από ελέγχους της Εθνικής Αρχής Τροφίμων (AKU),
διαπιστώθηκε πως περιείχε υπολείμματα του φυτοφαρμάκου Clofentezine – ουσία που θεωρείται επιβλαβής για την ανθρώπινη υγεία.
Η δεύτερη παρτίδα, που είχε εισαχθεί στις 17 Μαρτίου, εντοπίστηκε με τρεις διαφορετικές δραστικές ουσίες: Cyprodinil, Avermectin B1a και Fludioxonil – όλες με γνωστές τοξικές επιδράσεις.
Η τρίτη περίπτωση αφορά φορτίο που κατασχέθηκε στις 5 Μαρτίου και βρέθηκε να περιέχει Hexythiazox, ένα ακόμη φυτοφάρμακο που χαρακτηρίζεται επικίνδυνο για τον άνθρωπο.
Παρά την ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού ειδοποίησης, οι αλβανικές αρχές δεν κατάφεραν να αποτρέψουν τη διανομή αυτών των προϊόντων στην αγορά. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της AKU, οι επιχειρήσεις που είχαν παραλάβει τις φράουλες ενημερώθηκαν να τις επιστρέψουν, εφόσον τις είχαν ακόμα στην κατοχή τους. Ωστόσο, δεν υπάρχουν σαφείς πληροφορίες για το πόση ποσότητα διατέθηκε στην αγορά και πόση ενδέχεται να έχει ήδη καταναλωθεί από τους πολίτες.