Άγριες σκηνές στην Αλβανία: Έλληνας τραυματίστηκε στις διαμαρτυρίες για τις περιουσίες του Ελληνισμού

Σε παράσταση προς την κυβέρνηση της Αλβανίας για τα επεισόδια που σημειώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου στην πόλη Ζβέρνετς, αποτέλεσμα των οποίων ήταν να τραυματιστεί Ελληνας πολίτης, προέβη το υπουργείο Εξωτερικών.

Τα επεισόδια σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας κατοίκων για τα περιουσιακά τους δικαιώματα.

Η Αθήνα ζητά, μεταξύ άλλων, να γίνουν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για τη διαλεύκανση της υπόθεσης και να αποδοθούν ευθύνες.

«Το Υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τα επεισόδια που σημειώθηκαν χθες, 30 Μαΐου 2026, στο Zvërnec της Αλβανίας, κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας κατοίκων για τα περιουσιακά τους δικαιώματα, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και ένας Ελληνας πολίτης που τραυματίστηκε. Η Πρεσβεία της Ελλάδος στα Τίρανα προέβη άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να του παρασχεθεί κάθε αναγκαία προξενική και ιατρική συνδρομή», αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ και συνεχίζει: 

«Η Πρεσβεία της Ελλάδος στα Τίρανα προβαίνει παράλληλα στις αναγκαίες παραστάσεις προς την αλβανική πλευρά ζητώντας την πλήρη διαλεύκανση του επεισοδίου και την απόδοση ευθυνών. Καταγράφουμε στο πλαίσιο αυτό την πρώτη ανταπόκριση των αλβανικών Αρχών.

Υπογραμμίζουμε την ανάγκη πλήρους τήρησης του κράτους δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας των δικαιωμάτων και των περιουσιών των μελών της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, καθώς και τη σημασία αποτελεσματικής προστασίας προστατευόμενων περιβαλλοντικών περιοχών, στο πλαίσιο ευθυγράμμισης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, η συμμόρφωση προς το οποίο αποτελεί προϋπόθεση για την πρόοδο της ενταξιακής διαδικασίας».

Συγκεκριμένα είπε ότι δεν γνώριζε ότι στην περιοχή κατοικούν Έλληνες ομογενείς, σημειώνοντας ότι άκουσε για πρώτη φορά σχετικές αναφορές μετά τα πρόσφατα γεγονότα.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός άσκησε επίσης κριτική στην αντίδραση της Ελλάδας και πιο συγκεκριμένα στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο εξέφραζε την ανησυχία του μετά τον τραυματισμό του Έλληνα ομογενούς.

Ο Έντι Ράμα εμφανίστηκε επικριτικός απέναντι στην προσπάθεια, όπως υποστήριξε, να δοθεί εθνοτική διάσταση στην υπόθεση, εκφράζοντας την άποψη ότι τέτοιες προσεγγίσεις δεν συμβάλλουν στη βελτίωση των ελληνοαλβανικών σχέσεων.

Αναφορικά με το επίμαχο επενδυτικό σχέδιο στη συγκεκριμένη έκταση όπου σημειώθηκαν τα επεισόδια, ο Ράμα υποστήριξε ότι η περίφραξή της πραγματοποιήθηκε νόμιμα και στη βάση των προβλεπόμενων αδειοδοτήσεων.

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι πρόκειται για άδεια ανάπτυξης και όχι για οικοδομική άδεια, τονίζοντας ότι κάθε ιδιοκτήτης έχει δικαίωμα να περιφράσσει την περιουσία του.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το αρχικό σχέδιο αξιοποίησης της περιοχής έχει ήδη ακυρωθεί και κατεδαφιστεί από τις αρμόδιες αρχές, καθώς η κυβέρνηση εξετάζει διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης για το συγκεκριμένο σημείο.

Για τη νήσο Sazan, ο Ράμα ανέφερε ότι οι συζητήσεις για την αξιοποίησή της παραμένουν ανοιχτές, καθώς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με στόχο να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του αλβανικού Δημοσίου.

cnn.gr