HomeΠΑΙΔΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΑΔΗΚ Λάρισας: Ίδρυση Πρότυπου Γυμνασίου & Λυκείου στη Λάρισα

ΑΔΗΚ Λάρισας: Ίδρυση Πρότυπου Γυμνασίου & Λυκείου στη Λάρισα

Ανοικτή Επιστολή προς τους Βουλευτές Ν. Λάρισας, τον Δήμο Λαρισαίων, Δ.Δ.Ε. Λάρισας αποστέλλει η ΑΔΗΚ Λάρισας με θέμα την Ίδρυση Πρότυπου Γυμνασίου & Λυκείου στη Λάρισα.

 

Τον Μαϊο του 2023 με εισήγηση της Δ.Δ.Ε. Λάρισας ζητήθηκε από τον Δήμο Λαρισαίων η θετική γνωμοδότηση του για την ίδρυση Πρότυπου Γυμνασίου Λυκείου στην πόλη της Λάρισας και συγκεκριμένα σε κενές αίθουσες  του 2ου Λυκείου  Λάρισας.

Δυστυχώς, κατά την  συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαρισαίων,  παρά την  θετική εισήγηση της επιτροπής παιδείας του δήμου  για την ίδρυση Πρότυπου Γυμνασίου & Λυκείου στη Λάρισα, η τελική απόφαση της τότε πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου ήταν αρνητική. Μία ευκαιρία για την ίδρυση του Πρότυπου σχολείου στην πόλη της Λάρισας ΧΆΘΗΚΕ.

Οι αντιδράσεις από την πλευρά των μελών της ΕΛΜΕ ν. Λάρισας  που μίλησαν στην συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου ήταν αναμενόμενες . ¨Μεταφέροντας¨ τις θέσεις της ΟΛΜΕ , η οποία είναι αντίθετη από την πρώτη στιγμή της ψήφισης του για την ίδρυση Πρότυπων & Πειραματικών σχολείων ζήτησαν και πέτυχαν να μην υπάρξει θετική εισήγηση για την ίδρυση του Πρότυπου  Γυμνασίου & Λυκείου στην πόλη της Λάρισας.

Οι  αντιδράσεις σχετικά με τον θεσμό των Προτύπων & Πειραματικών Σχολείων,  προέρχονται πρωτίστως ή κυρίως από τα κόμματα της Αριστεράς και τις συνδικαλιστικές παρατάξεις που πρόσκεινται σε αυτά, αλλά και από την συνδικαλιστική παράταξη της ΔΑΚΕ.. Οφείλονται στο γεγονός  ότι  απεχθάνονται την αξιολόγηση, απεχθάνονται την αριστεία, απεχθάνονται τελικά την αξιοκρατία. Όλα για αυτούς πρέπει να είναι ισοπεδωμένα, όλοι να βρίσκονται στην ίδια βαθμίδα και τελικώς όλοι να ομνύουν στην μετριότητα. Ουδέποτε αφομοίωσαν το «Παιδείας άρξασθαι». Απεχθάνονται ακόμη και την προτροπή «Αἰὲν ἀριστεύειν καὶ ὑπείροχον ἔμμεναι ἄλλων», όπως μας είπε στην Ιλιάδα ο Όμηρος, εννοώντας την προσπάθεια για ευγενή άμιλλα, για στόχευση του βέλτιστου αποτελέσματος.

Ως παράταξη είμασταν και είμαστε  ΥΠΕΡ της ποιοτικής αναβάθμισης του δημόσιου σχολείου και της βελτίωσης της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Είμασταν και είμαστε  ΥΠΕΡ της λειτουργίας των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων και της επέκτασης του δικτύου τους, γιατί πιστεύουμε  ότι τα δημόσια αυτά σχολεία συμβάλλουν στην βελτίωση του εκπαιδευτικού σχεδιασμού, στην πιλοτική εφαρμογή της εκπαιδευτικής πολιτικής, ώστε να καλλιεργηθούν και να διαχυθούν οι βέλτιστες εκπαιδευτικές μέθοδοι, πρακτικές, και εργαλεία σε ολόκληρο το εκπαιδευτικό σύστημα. Τα Πρότυπα & Πειραματικά Σχολεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την πρόοδο, την αριστεία, την αξιολόγηση και την αξιοκρατία.

Το ιδανικό θα ήταν να δημιουργηθούν Πρότυπα & Πειραματικά  σχολεία σε  νέα σχολικά κτίρια  με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές, χωρίς να διαταραχτεί η λειτουργία κανενός από τα ήδη λειτουργούντα σχολεία. Επίσης, ιδανικό θα ήταν η απόφαση για την ίδρυση τους να είναι απόφαση συλλόγου διδασκόντων . Όμως, όπως όλα δείχνουν, ούτε η επικρατούσα οικονομική κατάσταση στη χώρα μας επιτρέπει άμεσα το κτίσιμο νέων διδακτηρίων, ούτε κάποιος σύλλογος διδασκόντων προτείνει τον χαρακτηρισμό του σχολείου του ως Πρότυπο για λόγους τους οποίους σεβόμαστε απόλυτα .

Οι ίδιες αντιδράσεις υπήρχαν και στην ίδρυση του Πειραματικού Γυμνασίου και Λυκείου στο 1ο Γυμνάσιο και 1ο Λύκειο Λάρισας. Σήμερα εκπαιδευτικοί , γονείς και μαθητές αναγνωρίζουν το σπουδαίο έργο που επιτελείται στα σχολεία αυτά. Πάρα πολλοί εκπαιδευτικοί υποβάλλουν αιτήσεις, για να δουλέψουν σε αυτά τα σχολεία και πάρα πολλοί γονείς επιθυμούν να φοιτήσουν τα παιδιά τους στα σχολεία αυτά .

Για να αποφευχθούν όμως  τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν  στους συναδέλφους από τον χαρακτηρισμό  του 1ου Γυμνασίου & Λυκείου Λάρισας ως Πειραματικά προτείνουμε:

  • η Δ.Δ.Ε Λάρισας να επαναφέρει την εισήγησή της για την ίδρυση Πρότυπου Γυμνασίου & Λυκείου στην πόλη της Λάρισας αναζητώντας λύσεις σε άλλα σχολεία της πόλης  που έχουν την δυνατότητα να φιλοξενήσουν την ίδρυση του Πρότυπου σχολείου ή να αξιοποιηθούν σχολικά συγκροτήματα που είναι κλειστά.
  • οι Βουλευτές του Νομού να πιέσουν την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να επαναφέρει το θέμα της ίδρυσης του Πρότυπου σχολείου στην πόλη της Λάρισας.
  • η νέα δημοτική αρχή να είναι θετική στην ίδρυση του Πρότυπου σχολείου της πόλης και σε συνεργασία με την ΔΔΕ Λάρισας να βρουν λύση στο θέμα της στέγασης  του.
  • σε περίπτωση που δεν είναι εφικτό να βρεθεί χώρος για την στέγασή του στην πόλη της Λάρισας, η ΔΔΕ Λάρισας να αναζητήσει και να αξιοποιήσει σχολικούς χώρους  σε όμορους δήμους.

Ελπίζουμε ότι η πρόταση μας θα τύχει θετικής στάσης από όλους τους εμπλεκόμενους  φορείς και τον Σεπτέμβριο  του 2024 με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς θα έχει και η πόλη της Λάρισας το δικό της Πρότυπο Γυμνάσιο και Λύκειο, όπως έχουν και άλλες πόλεις της χώρας.

Το οφείλουμε στους μαθητές του Νομού μας

Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις στο  tirnavospress.gr , ακολουθήστε μας στο  Facebook ,  Instagram ,  Google News,  YouTube  και  Twitter . Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν: Αναφέρεται ως πηγή το  tirnavospress.gr  στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά. – Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή – Σε ένα από τα δύο σημεία που δεν υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.