HomeΛΑΡΙΣΑ

ΑΔΗΚ Λάρισας: Επιστολική Ψήφος στις Ευρωεκλογές και Υβριδική Ψηφοφορία στις Εκλογές Συνδικαλιστικών σωματείων

ΑΔΗΚ Λάρισας: Επιστολική Ψήφος στις Ευρωεκλογές και Υβριδική Ψηφοφορία στις Εκλογές Συνδικαλιστικών σωματείων

Η επιστολική ψήφος είναι τις τελευταίες μέρες ένα από τα δεσπόζοντα θέματα της ειδησεογραφίας.

Η παράταξή μας υποδέχεται ασμένως   την μεταρρυθμιστική αυτή πρωτοβουλία της κυβέρνησης, η οποία δίνει τη δυνατότητα συμμετοχής στις επικείμενες ευρωεκλογές σε όλους τους εκλογείς. Πρόκειται για μία ιστορική τομή και γενναία μεταρρύθμιση που θα διευκολύνει τους εκλογείς στην άσκηση του κορυφαίου δημοκρατικού τους  δικαιώματος  ενώ παράλληλα δημιουργεί όλες τις τεχνικές προϋποθέσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος της πολύ μεγάλης αποχής, που παρατηρείται σ’ όλες τις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις.

Με την διασφάλιση της μυστικότητας της ψηφοφορίας και του αδιάβλητου των εκλογών επιτυγχάνεται ένα μεγάλο άλμα για την ενίσχυση της Δημοκρατίας στη χώρας μας.  Το ευχάριστο είναι ότι η πλειοψηφία των κομμάτων της αντιπολίτευσης αντέδρασε θετικά σ’ αυτή την πρωτοβουλία η οποία πολύ σύντομα θα γίνει νόμος τους κράτους.

Η λήψη αυτού του μέτρου και η επικείμενη ψήφισή του από την Βουλή των Ελλήνων δικαιώνει απολύτως την θέση μας σχετικώς και με τις συνδικαλιστικές εκλογές και ως εκ τούτου με την ευκαιρία αυτής της πρωτοβουλίας  να υπενθυμίσουμε στις ηγεσίες της ΟΛΜΕ και της τοπικής ΕΛΜΕ, στις συνδικαλιστικές παρατάξεις και σε όλες τις συναδέλφισσες και όλους τους συναδέλφους ότι τον Ιούνιο του 2021 ψηφίστηκε από την Βουλή ο Νόμος 4808/21 όπου προβλέπεται η υποχρέωση των συνδικαλιστικών σωματείων  να παρέχουν στα μέλη τους την δυνατότητα συμμετοχής στις γενικές συνελεύσεις και στην ψηφοφορία για την ανάδειξη των διοικήσεων τους  είτε δια ζώσης είτε ηλεκτρονικά (Υβριδικό Σύστημα),

ώστε να:

  • δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής στις συνδικαλιστικές εκλογές πολύ μεγαλύτερου αριθμού μελών  και τα αποτελέσματα να είναι πιο αντιπροσωπευτικά.
  • αποφεύγονται άσκοπες μετακινήσεις συναδέλφων που διαμένουν μακριά από τους τόπους που διεξάγεται η δια ζώσης ψηφοφορία
  • εκμηδενίζεται το κόστος των μετακινήσεων

Δυστυχώς όμως μέχρι τώρα ο νόμος αυτός δεν εφαρμόστηκε (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας) από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες. Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες παραβιάζουν τον νόμο διότι θέλουν να ελέγχουν με την διά ζώσης ψηφοφορία τα μέλη τους και δεν επιθυμούν καθόλου την μεγάλη συμμετοχή.

Ως παράταξη προσπαθήσαμε να πείσουμε όλες τις παρατάξεις να εφαρμοστεί ο νόμος  όμως αυτό δεν  επιτεύχθηκε.  Καταφύγαμε στην δικαιοσύνη  η οποία μετά από δυόμιση χρόνια έβγαλε απόφαση με την  οποία απορρίπτει την αγωγή μας, κρίνοντας την αγωγή όχι επί της ουσίας ( παραδέχεται ότι έχουμε δίκιο) αλλά για τυπικούς λόγους (μη κατάθεση της αγωγής εντός του προβλεπόμενου χρόνου).

Καλούμε όλες τις συνδικαλιστικές παρατάξεις, ενόψει των επερχόμενων εκλογών για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. της ΕΛΜΕ ν. Λάρισας και αντιπροσώπων για το συνέδριο της ΑΔΕΔΥ στις 20 Δεκεμβρίου 2023 να πραγματοποιήσουν τις εκλογές με τον υβριδικό τρόπο (και διά ζώσης και ηλεκτρονικά) προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα σε όσο το δυνατόν περισσότερους  συναδέλφους να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία. Ο κόσμος πορεύεται εμπρός και δεν είναι καθόλου προς τιμήν μας να χρησιμοποιούμε ακόμα μεθόδους παλαιοσυνδικαλιστικές, αρνούμενοι την πρόοδο.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

Είναι η ώρα που πρέπει να πάρουμε αποφάσεις

Είναι η ώρα να αποφασίσουμε τι είδους συνδικαλισμό θέλουμε.

Είναι στο χέρι μας να πιέσουμε το Δ.Σ της ΕΛΜΕ ν. Λάρισας να εφαρμόσει τον νόμο και να κάνει εκλογές με υβριδική διαδικασία.

Η συμμετοχή μας στις συνδικαλιστικές εκλογές είναι σημαντική για όλους μας. Διακυβεύονται ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ πράγματα  για το Δημόσιο Σχολείο  και για εμάς τους ίδιους.

Η Συντονιστική Επιτροπή

Εύδαιμον το Ελεύθερον, Ελεύθερον το Εύψυχον (Θουκυδίδη, Περικλέους Επιτάφιος).

Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις στο tirnavospress.gr, ακολουθήστε μας στο FacebookInstagramGoogle News, YouTube και Twitter.  Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν: Αναφέρεται ως πηγή το tirnavospress.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά. – Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή – Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.