HomeΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Ημερήσια Προσκυνηματική Εκδρομή στην Αθήνα για την Άξιον Εστί

Ημερήσια Προσκυνηματική Εκδρομή στην Αθήνα για την Άξιον Εστί

Ο Φιλανθρωπικός & Πολιτιστικός Σύλλογος Αμπελώνα ” Η ΑΡΩΓΗ” διοργανώνει ημερήσια προσκυνηματική εκδρομή, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα να προσκυνήσουν την εικόνα της δεξιοκρατούσας Παναγίας Άξιον Εστί στην Μητρόπολη Αθηνών  πολίτες όλου του Δήμου Τυρνάβου και όχι μόνο, την Σάββατο  13 Μαϊου 2023

 

Η εικόνα της Παναγίας φιλοξενείται στο  Ιερό Σύνθρονο του Ναού του  Πρωτάτου,  στις Καρυές του Αγίου Όρους και θεωρείται η σημαντικότερη εικόνα που βρίσκεται στο περιβόλι της Παναγιάς, μιας και είναι  «Εφέστιος» και  «Προστάτις»  των  20 Αγιορείτικων Μονών, αντίγραφο της οποίας βρίσκεται σε κάθε Μονή. .

Αγιογραφήθηκε πιθανότατα στην Κωνσταντινούπολη πριν το 982 μ.Χ., ενώ το 1836 προστέθηκε το αργυρό πουκάμισό της (96Χ67 εκ) που φιλοτεχνήθηκε στη Μονή Βατοπεδίου. Το κύριο χαρακτηριστικό της είναι ότι η Υπέραγνη Μητέρα του Θεού κρατά τον Ιησού Χριστό (παιδί) στη δεξιά αγκαλιά της. Είναι ο τύπος της Θεοτόκου της Δεξιοκρατούσας. Το αριστερό χέρι του Ιησού εισχωρεί κάτω από το μαφόριο και το κουκούλιο της Θεοτόκου, προς τον κόρφο και την καρδιά της. Αυτό δείχνει και την εξάρτηση της ανθρώπινης φύσεως του Χριστού από την τροφό Μητέρα Του.

“Άξιον Εστίν ως αληθώς μακαρίζειν σε την Θεοτόκον την αειμακάριστον και παναμώμητον και Μητέρα του Θεού ημών”.

Η έξοδος του Άξιον Εστί  από το Άγιο Όρος έχει καταγραφεί επτά φορές στο παρελθόν και αυτή είναι η όγδοη  φορά.

Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι την Τετάρτη 10/5/2023 στον κ Κουκούλη Γεώργιο.

Τηλέφωνο 6937287172

Τιμή συμμετοχής 20 Ευρώ

Αναχώρηση: από Τύρναβο 06:30 από  το 1ο Γυμνάσιο  Τυρνάβου , από Αμπελώνα 07:00 από το καφέ DE TOX .

Μέσος χρόνος αναμονής για να προσκυνήσουμε  μία ώρα και τριάντα λεπτά (1ώρα & 30΄)

Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις στο tirnavospress.gr, ακολουθήστε μας στο FacebookInstagramGoogle News, YouTube και Twitter.  Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν: Αναφέρεται ως πηγή το tirnavospress.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά. – Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή – Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.