HomeΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μάξιμος στη Βουλή για μεταναστευτικό: Τέλος η πρακτική του “μπάτε σκύλοι αλέστε”

Μάξιμος στη Βουλή για μεταναστευτικό: Τέλος η πρακτική του “μπάτε σκύλοι αλέστε”

Το μεταναστευτικό «είναι από αυτά τα ζητήματα που δεν μπορεί κάποιος να τα βάλει κάτω από το χαλί και να συμπεριφέρεται σαν μην υπάρχει, θεωρώντας ότι ίσως θα λυθεί δια μαγείας -γιατί μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν». Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, στη συνεδρίαση της εν λόγω επιτροπής την οποία ενημέρωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκη για θέματα της αρμοδιότητάς του.

Ο Θεσσαλός πολιτικός επισήμανε στην παρέμβασή του ότι «η εμπειρία της διαχείρισης του προβλήματος τα τελευταία χρόνια μπορεί να μας οδηγήσει σε έναν ελάχιστο κοινό παρανομαστή παραδοχών:

  • Πρώτον, είναι επιβεβλημένη η αυστηρή φύλαξη των συνόρων. Αν οι δουλέμποροι καταλάβουν ότι τα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της χώρας είναι αδιάτρητα, τότε αναγκαστικά θα μειωθούν και οι ροές. Θα δοθεί το μήνυμα σε όσους πιστεύουν ότι η χώρα μας είναι μια εύκολη επιλογή για το πέρασμα στην Ευρώπη πως τα πράγματα έχουν αλλάξει. Και νομίζω ότι σ’ αυτόν τον τομέα έχει επιτευχθεί τεράστια πρόοδος μετά την αποτροπή τον περασμένο Φεβρουάριο της, οργανωμένης και υποβοηθούμενης από τις τουρκικές αρχές, εισβολής μεταναστών από τον Έβρο. Προς αυτή την κατεύθυνση ευελπιστούμε ότι θα συμβάλει και η επέκταση του φράκτη στον Έβρο που έτυχε ευρύτερης πλειοψηφίας σε σχέση με το αρχικό κομμάτι του φράκτη το 2012. Χρειάζεται, βεβαίως, διαρκής εγρήγορση, όπως δείχνουν και οι ροές που μαθαίνουμε ότι υπάρχουν ακόμη στον Έβρο, από τυφλά σημεία.
  • Δεύτερον, τα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας θα πρέπει να αποκτήσουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης. Να μην υπάρξουν ποτέ ξανά νέες Μόριες, όπου η ανθρώπινη ζωή είχε ευτελιστεί, σε έναν χώρο που επικρατούσε ο νόμος της ζούγκλας, με βιασμούς, κλοπές και μαχαιρώματα. Η τάξη εντός των κέντρων να εξασφαλισθεί με την επιβολή συγκεκριμένων κανόνων λειτουργίας και να πάψει η πρακτική του “μπάτε σκύλοι αλέστε”. Το κράτος φαίνεται να λειτούργησε έγκαιρα στη δημιουργία του Καρά Τεπέ, και η πλειοψηφία των αιτούντων άσυλο που βρίσκονταν στους δρόμους της Λέσβου, έχουν εγκατασταθεί εκεί. Ωστόσο, τα συμβάντα και εκεί και στη Σάμο και στη Χίο δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού.
  • Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται αναμφίβολα και η διαχείριση των διαφόρων ΜΚΟ, που εκμεταλλεύονται την έκτακτη κατάσταση για αλλότριους σκοπούς και βλέπουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες ως μέσο αύξησης των εσόδων τους. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δημιουργείται η εντύπωση ότι το κράτος παρακολουθεί τη δράση τους χωρίς να παρεμβαίνει αποφασιστικά, επαναφέροντας στην τάξη όσους θεωρούν ότι μπορούν να ασκούν ακόμη και κυριαρχία επί ελληνικού εδάφους. Είναι θετικό ότι υπήρξε ένα “ξεσκαρτάρισμα” των ΜΚΟ που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που θέτει η πολιτεία.
  • Τέλος, το πρόβλημα παραμένει και στην ηπειρωτική Ελλάδα. Βεβαίως δεν έχουν δημιουργηθεί νέες δομές, ωστόσο υπάρχει ερωτηματικό τι γίνεται με όσους λαμβάνουν το καθεστώς του ασυλούχου.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής ολοκλήρωσε την εισήγησή του λέγοντας ότι «αναμένουμε από την ΕΕ να προχωρήσει σε γενναίες αποφάσεις, δείχνοντας την ουσιαστική αλληλεγγύη της προς τις χώρες της πρώτης υποδοχής, αλλάζοντας τον “κανονισμό του Δουβλίνου” και αυξάνοντας τον αριθμό των προσφύγων που θα κατανεμηθούν αναλογικά».

 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την παρέμβαση του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: 

ΕΔΩ