
Ο καιρός τη Δευτέρα: Γενικά αίθριος με μεσημεριανές μπόρες στα ορεινά και μικρή πτώση της θερμοκρασίας
Γενικά αίθριος αναμένεται να είναι ο καιρός σε ολόκληρη τη χώρα τη Δευτέρα 8 Ιουνίου, με την καλοκαιρινή διάθεση να κυριαρχεί, αν και δεν θα λείψουν οι πρόσκαιρες συννεφιές και οι τοπικές βροχές κατά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά. Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία, τα φαινόμενα αυτά θα εντοπιστούν κυρίως στα ορεινά, όπου θα σημειωθούν όμβροι, ενώ στα δυτικά ορεινά είναι πολύ πιθανό να εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Παράλληλα, η ορατότητα κατά τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη, ιδιαίτερα στα βόρεια τμήματα της χώρας.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με ένταση 4 έως 5 μποφόρ, ενώ στα πελάγη θα είναι ενισχυμένοι, φτάνοντας τοπικά τα 6 μποφόρ. Όσον αφορά τον υδράργυρο, θα σημειώσει μικρή πτώση στα ανατολικά. Στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας η θερμοκρασία θα κυμανθεί κοντά στους 30 με 31 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα ηπειρωτικά θα αγγίξει κατά τόπους τους 32 με 33 βαθμούς.
Στη Μακεδονία και τη Θράκη ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος, όμως το μεσημέρι και το απόγευμα θα αναπτυχθούν νεφώσεις που θα φέρουν τοπικές βροχές, ενώ στα ορεινά της δυτικής Μακεδονίας θα ξεσπάσουν σποραδικές καταιγίδες. Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17 έως 32 βαθμούς. Στη Θεσσαλονίκη το σκηνικό θα είναι παρόμοιο, με πιθανούς όμβρους στα γύρω ορεινά το απόγευμα και το θερμόμετρο να δείχνει έως 30 βαθμούς.
Στην Αττική ο καιρός θα διατηρηθεί γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις θερμές ώρες της ημέρας. Οι βόρειοι-βορειοανατολικοί άνεμοι θα πνέουν στα 4 με 5 μποφόρ, φτάνοντας στα ανατολικά παράλια τα 6 μποφόρ, γεγονός που θα κρατήσει εκεί τη θερμοκρασία στους 29 βαθμούς, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές του νομού θα φτάσει τους 31 βαθμούς Κελσίου.
Στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά και Πελοπόννησο, η λιακάδα θα δώσει τη θέση της σε τοπικές μπόρες και σποραδικές καταιγίδες το μεσημέρι, κυρίως στα ορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς, με το θερμόμετρο στα ηπειρωτικά να αγγίζει τους 33 βαθμούς. Ανάλογη θα είναι η εικόνα στη Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά, με μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά τμήματα και βόρειους ανέμους έως 6 μποφόρ στα ανατολικά. Στο Αιγαίο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος με κάποιες αραιές συννεφιές από το απόγευμα, ισχυρούς βοριάδες 5 με 6 μποφόρ και τη θερμοκρασία να φτάνει έως τους 31 με 32 βαθμούς Κελσίου.
Σχετικά με την εξέλιξη του καιρού την Τρίτη 9 Ιουνίου, το σκηνικό αναμένεται ελαφρώς πιο άστατο, καθώς στην κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλία θα σημειωθούν τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες από νωρίς το πρωί, και εκ νέου το απόγευμα στα ορεινά. Στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις που το μεσημέρι θα πυκνώσουν στα ηπειρωτικά, προκαλώντας τοπικούς όμβρους και καταιγίδες στα ορεινά. Οι βοριάδες θα επιμείνουν στα 6 μποφόρ στο Αιγαίο, ενώ η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή, διατηρώντας το ζεστό μεσημεριανό σκηνικό στα ηπειρωτικά.



