Ρωσικός χιονιάς κατεβαίνει στα Βαλκάνια: Από την άνοιξη στον χειμώνα μπαίνει η Ελλάδα

Η Θεσσαλία μέσα στις περιοχές που θα δουν απότομη αλλαγή του καιρού. Βροχές, καταιγίδες, πτώση θερμοκρασίας και χιόνια στα ορεινά της βόρειας χώρας

Σε τροχιά έντονης καιρικής μεταβολής μπαίνει η Ευρώπη, καθώς ψυχρές αέριες μάζες από τη Ρωσία κατεβαίνουν προς τα Βαλκάνια, ανατρέποντας το ανοιξιάτικο σκηνικό των τελευταίων ημερών. Η αλλαγή αναμένεται να γίνει αισθητή από την Πρωτομαγιά και κυρίως το Σαββατοκύριακο, με βροχές, καταιγίδες, ισχυρούς ανέμους και σημαντική πτώση της θερμοκρασίας.

Η ψυχρή εισβολή θα επηρεάσει αρχικά περιοχές της ανατολικής και νοτιοανατολικής Ευρώπης, με τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μεταβολής. Στα βόρεια Βαλκάνια αναμένονται έντονα φαινόμενα, ακόμη και χιονοπτώσεις σε ορεινές περιοχές, ενώ στη συνέχεια η αστάθεια θα κινηθεί νοτιότερα.

Αλλάζει ο καιρός και στην Ελλάδα

Η Ελλάδα δεν θα μείνει ανεπηρέαστη από αυτή την ατμοσφαιρική μεταβολή. Από το τέλος της εβδομάδας, ο καιρός θα παρουσιάσει σταδιακή επιδείνωση, κυρίως στα βόρεια και κεντρικά τμήματα της χώρας.

Στη Μακεδονία και τη Θράκη, τα φαινόμενα θα είναι πιο έντονα, με βροχές, καταιγίδες και πιθανές χιονοπτώσεις στα ορεινά. Η θερμοκρασία θα υποχωρήσει αισθητά, δίνοντας στον καιρό χαρακτηριστικά που θυμίζουν περισσότερο Μάρτιο παρά αρχές Μαΐου.

Τι θα γίνει στη Θεσσαλία

Στη Θεσσαλία, η μεταβολή θα γίνει αισθητή κυρίως με αυξημένες νεφώσεις, τοπικές βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα. Τα φαινόμενα δεν αποκλείεται να είναι πρόσκαιρα έντονα, ιδιαίτερα τις θερμές ώρες της ημέρας, ενώ σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση.

Πιθανότητα χαλαζόπτωσης υπάρχει τοπικά, όπως συμβαίνει συχνά σε επεισόδια έντονης ανοιξιάτικης αστάθειας, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι όλη η Θεσσαλία θα βρεθεί στο επίκεντρο της κακοκαιρίας.

Αττική, Αιγαίο και νότια Ελλάδα

Στην Αττική, η αλλαγή του καιρού θα γίνει αισθητή με συννεφιά, τοπικές βροχές και ενίσχυση των βορείων ανέμων. Δεν αποκλείονται πρόσκαιρες καταιγίδες, κυρίως σε περιόδους μεγαλύτερης αστάθειας.

Στο Αιγαίο και ιδιαίτερα στην Κρήτη, οι βοριάδες θα ενισχυθούν, ενώ η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση. Τα φαινόμενα θα είναι πιο τοπικά, όμως η αίσθηση του καιρού θα αλλάξει σημαντικά σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες.

Σύντομη αλλά αισθητή ψυχρή εισβολή

Το κύριο χαρακτηριστικό της μεταβολής θα είναι η απότομη μετάβαση από την ανοιξιάτικη ζέστη σε πιο ψυχρές και άστατες συνθήκες. Η διάρκεια του φαινομένου φαίνεται να είναι περιορισμένη, ωστόσο η πτώση της θερμοκρασίας και οι βροχές θα κάνουν την αλλαγή ιδιαίτερα αισθητή.

Η αρχή του Μαΐου αναμένεται, λοιπόν, να θυμίσει περισσότερο χειμώνα σε αρκετές περιοχές της Ευρώπης και των Βαλκανίων, ενώ στην Ελλάδα το σκηνικό θα γίνει πιο άστατο, ψυχρό και βροχερό, κυρίως στα βόρεια και κεντρικά τμήματα της χώρας.

Σημείωση: Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου (όχι αυτολεξεί) μόνο με αναφορά στην πηγή tirnavospress.gr και ενεργό σύνδεσμο.