Δωρεά ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού στη Γυναικολογική Κλινική του ΓΝ Λάρισας από τον Ροταριανό Όμιλο Ανατολικής Λάρισας

Ο Ροταριανός Όμιλος Ανατολικής Λάρισας, στο πλαίσιο της κοινωνικής του προσφοράς, προχώρησε σε δωρεά ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για τη Γυναικολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας.

Η δωρεά αυτή είναι αφιερωμένη στη μνήμη του ιδρυτή του ομίλου, χειρουργού ιατρού Δημοσθένη Αποστολόπουλου, το έργο του οποίου παραμένει ζωντανό και αποτυπωμένο στην κοινωνία της πόλης.

Βασικός πυλώνας δράσης του Διεθνούς Ρόταρυ αποτελεί η «Μάνα και το Παιδί». Στο πλαίσιο αυτό, ο Όμιλος ήρθε σε επαφή με τη Γυναικολογική Κλινική του ΓΝΛ – Κουτλιμπάνειο & Τριανταφυλλείο, προκειμένου να καταγραφούν οι ανάγκες της, ακολουθώντας τη θεσμική διαδικασία του Διεθνούς Ρόταρυ. Διαπιστώνοντας τη σημασία και την ωφελιμότητα της παρέμβασης, ζητήθηκε και η συνδρομή άλλων ροταριανών ομίλων, ώστε να εγκριθεί η σχετική πρόταση.

Τελικά εγκρίθηκε η Παγκόσμια Επιχορήγηση (Global Grant 2579479), ως έργο υγειονομικής περίθαλψης για τη Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του ΓΝΛ, με συνολική χρηματοδότηση 32.832 δολαρίων.

Στη χρηματοδότηση συνέβαλαν το Διεθνές Ρόταρυ (TRF), η Περιφέρεια Ελλάδας (2475), το Rotary Club of Ragusa (Σικελία, Ιταλία), το Rotary Club of Aspiring Agartala (Ινδία), το Rotary Club of Calcutta Sun City (Ινδία), το Rotary Club of Raffles City (Σιγκαπούρη), καθώς και ο Ροταριανός Όμιλος Ανατολικής Λάρισας.

Η δωρεά περιλαμβάνει υπερηχοτομογράφο, μόνιτορ σύγχρονης compact τεχνολογίας και ηλεκτρική γυναικολογική εξεταστική καρέκλα.

Η υλοποίηση του έργου αναμένεται να ενισχύσει ουσιαστικά την πρόσβαση σε ποιοτική μαιευτική και γυναικολογική φροντίδα για χιλιάδες γυναίκες που εξυπηρετούνται από το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας. Ωφελούμενες είναι γυναίκες όλων των ηλικιών, τόσο από την πόλη όσο και από ημιαστικές και αγροτικές περιοχές του νομού, αλλά και από ευρύτερες περιοχές της Θεσσαλίας.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η συμβολή της δωρεάς για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως γυναίκες Ρομά, γυναίκες σε δομές φιλοξενίας μεταναστών και αιτούντων άσυλο, οικονομικές μετανάστριες, καθώς και γυναίκες χωρίς ασφαλιστική κάλυψη ή με περιορισμένη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας.

Παράλληλα, σημαντικά οφέλη προκύπτουν και για τους επαγγελματίες υγείας της Κλινικής – ιατρούς, μαίες και νοσηλευτικό προσωπικό – καθώς βελτιώνονται οι συνθήκες εργασίας, η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Έμμεσα ωφελούνται και τα νεογνά που θα γεννηθούν σε καλύτερες συνθήκες φροντίδας, καθώς και οι οικογένειές τους, ενώ η αναβάθμιση της Κλινικής αναμένεται να ενισχύσει συνολικά το επίπεδο της δημόσιας υγείας στην περιοχή. Επιπλέον, από τη συγκεκριμένη δωρεά αναμένεται να ωφεληθεί και ο γυναικείος πληθυσμός της αμερικανικής βάσης της 110 Πτέρυγας Μάχης, καθώς στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο της Λάρισας δεν λειτουργεί γυναικολογική κλινική.

Η αναβάθμιση της Κλινικής εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει υποστηρικτικά και για άλλες κοινωνικές δομές, όπως σχολεία και προγράμματα μητρικής φροντίδας, που εξαρτώνται από τη σωστή λειτουργία του υγειονομικού συστήματος.

Η παράδοση της δωρεάς πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 24 Μαρτίου 2026, στον χώρο της Γυναικολογικής Κλινικής, παρουσία του διοικητή της 5ης ΥΠΕ Φώτη Σερέτη, του διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας Γρηγορίου Βλαχάκη, των επιμελητών Α’ της Κλινικής Ιωάννας Μπουρνούδη και Σωτηρίου Κουβέλα, του προσωπικού της Κλινικής, καθώς και μελών του Ροταριανού Ομίλου Ανατολικής Λάρισας.