HomeΛΑΡΙΣΑΑΠΟΨΕΙΣ

Το Αγιον Φως δεν έφθασε στη Λάρισα….

Το Αγιον Φως δεν έφθασε στη Λάρισα….

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ……

Μεγάλο Σάββατο βράδυ λίγο πριν το ρολόι δείξει 9:00μμ,όλα έτοιμα όπως ορίζουν τα έθιμα. Η μαγειρίτσα με την προσθήκη του αυγολέμονου τελευταία στιγμή ,το γιορτινό τραπέζι για να μας υποδεχθεί μετά την εκκλησία, τα αυγά κόκκινα και χρωματιστά τοποθετημένα στη πιατέλα σε αναμονή για το πατροπαράδοτο τσούγκρισμα όλα μελετημένα όπως μας έμαθαν οι παλιότεροι. Η τηλεόραση έδειχνε την άφιξη του Αγίου Φωτός στην εξαρχία του Πανάγιου τάφου στην Αθήνα, στην εκκλησία των Αγίων Αναργύρων στα αναφιώτικα στη Πλάκα .Ενώ λοιπόν το Χριστός Ανέστη ακουγόταν από την Μητρόπολη των Αθηνών ,Πάτρας και άλλων πόλεων πληροφορούμαστε τυχαία ότι το Αγιο Φως δεν ήρθε στη Λάρισα ….μια ανατροπή όπως έγραψαν τα ηλεκτρονικά μέσα της τελευταίας στιγμής. Στην αρχή το θεωρήσαμε fake news αλλά ήταν truth news.Στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας η επιβεβαίωση ήρθε με την απάντηση ότι το φως που θα μοιραστεί είναι το προπέρσινο .

Η αφή του Αγίου φωτός είναι σημαντική στιγμή για τους Ορθοδόξους σε όλο τον Πλανήτη .Αποτελεί όχι απλά ένα εθιμοτυπικό τελετουργικό αλλά μια κίνηση ουσίας. Είναι το δώρο της Ανάστασης στους Πιστούς όπου ο καθένας το περιμένει με ευλάβεια  για το πάει στην οικογενειακή εστία για υγεία και καλοτυχία. Είναι αυτό που ο καθένας θα πάει να ανάψει τα καντηλάκια στην μνήμη των ψυχών αυτών που έφυγαν. Στο απλό άνθρωπο η υποδοχή του Αγίου Φωτός δεν τον ενδιαφέρει ο τρόπος της υποδοχής αλλά η υποδοχή και η διανομή αυτού στο πιο απομακρυσμένο σπίτι του πλανήτη. Το φως έχει την ιδιότητα να δημιουργεί προσδοκίες ,ευφορία, αισιοδοξία και κυρίως ότι κάθε χρόνο η αγιότητα του θα φωτίσει τα σπιτικά και τις καρδιές μας,.

Θα πει κάποιος αφού η κάθε εκκλησία έχει φως που φυλάσσει αναμμένο σε καντήλα ,  δεν χρειαζόταν κάθε χρόνο να γίνει η παραλαβή και η διανομή στις εκκλησίες ……η κάθε χρόνο αφή του φωτός είναι ουσία και όχι κοσμικό  event…..

Χρόνια Πολλά ,το φως  φετινής σοδειάς ή παλαιότερης μπήκε στα σπίτια μας και φώτισε τις καρδιές μας ……

Γράφει Μαλίτα Κατερίνα.