Με τον καλύτερο τρόπο ξεκινάει το νέο κεφάλαιο της ζωής του ο Στράτος Παπατσίμπας, παιδί πολύτεκνης οικογένειας και μαθητής του 6ου Λυκείου Λάρισας, αφού διέπρεψε στις πανελλαδικές, συγκεντρώνοντας 18.440 μόρια και ανοίγουν διάπλατα οι πόρτες για να επιλέξει τον δρόμο που θα ακολουθήσει. 15,6 Έκθεση, 18,3 Μαθηματικά, 19,3 Φυσική και 19,5 Χημεία, ήταν οι βαθμολογίες του στα εξεταζόμενα μαθήματα. Οι επιδόσεις αυτές ήταν φυσική απόρροια μιας συνεχούς προσπάθειας από ένα παιδί που αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για τη νεολαία μας. Φωτεινό παράδειγμα όχι μόνο για τις επιδόσεις του, αλλά κυρίως για τον χαρακτήρα του. Γιατί ο Στράτος πατάει γερά στα πόδια του και με ωριμότητα είναι έτοιμος να ανεβάσει το επίπεδο της κοινωνίας μας, που χρειάζεται απεγνωσμένα ανθρώπους σαν εκείνον.
- Έχεις αποφασίσει σε ποια σχολή θέλεις να πας;
Δεν έχω αποφασίσει με σιγουριά σε ποια σχολή θέλω να πάω, πάντως θα δηλώσω είτε ηλεκτρολόγων είτε μηχανολόγων μηχανικών.
-
Στα 18 καλείστε τα παιδιά να επιλέξετε το μονοπάτι που θα ακολουθήσετε τουλάχιστον στον τομέα των σπουδών. Θεωρείς ότι τα παιδιά αυτής της ηλικίας είναι έτοιμα για τέτοιου είδους αποφάσεις; Εσύ προσωπικά πώς βλέπεις το μέλλον σου;
Θεωρώ σχεδόν αδύνατο ένα παιδί στα 18 του να ξέρει με τι θα ασχοληθεί για την υπόλοιπη ζωή του, ειδικά με τα τόσα στερεότυπα που υπάρχουν στην Ελλάδα ως προς την αξία ή μη σχολών και επαγγελμάτων που επηρεάζουν τις επιλογές των παιδιών. Προσωπικά, επιλέγω το πολυτεχνείο διότι μου φαίνεται πολύ ενδιαφέρον και έχει τόσες πολλές προεκτάσεις που σίγουρα θα βρω έναν τομέα που να με συναρπάζει.
-
Πόσο δύσκολη ήταν η χρονιά που πέρασε με δεδομένο το γεγονός ότι είχες βάλει ψηλά τον πήχυ;
Σίγουρα η χρονιά είναι πιεστική και κουραστική, ειδικά αν έχει θέσει κάποιος υψηλούς στόχους. Θεωρώ όμως ότι αξίζει να γίνει μια υπέρβαση για την επίτευξη τους.
-
Είσαι μέλος μιας πολύτεκνης οικογένειας και μάλιστα το μεγαλύτερο παιδί. Στο κομμάτι καθαρά των εξετάσεων, υπήρξαν δυσκολίες λόγω και των πιο έντονων ρυθμών μια πολυμελούς οικογένειας;
Την δύσκολη αυτή χρονιά σίγουρα ήμουν πιο απομονωμένος από τα αδέρφια μου για να συγκεντρωθώ στο διάβασμα οπότε πρακτικά δεν ακολουθούσα τους ρυθμούς της οικογένειας.
-
Όταν έφτασε η μεγάλη στιγμή των εξετάσεων, σε κατέβαλλε καθόλου το άγχος;
Προσωπικά δεν είχα σχεδόν καθόλου άγχος κατά τη διάρκεια των εξετάσεων με εξαίρεση ίσως το μάθημα της έκθεσης που ήταν το πρώτο και η πρωτόγνωρη αυτή διαδικασία ήταν λίγο πιο αγχωτική. Πέρα από το ότι γενικά στη ζωή μου δεν διακατέχομαι από έντονο άγχος, ένιωθα ότι ήμουν επαρκώς προετοιμασμένος και ήξερα ότι σε περίπτωση που τα πράγματα δεν πήγαιναν όπως περίμενα υπήρχαν εναλλακτικές πολυτεχνικές σχολές που θα μπορούσα να δηλώσω.
-
Ποιο ήταν το πρώτο πράγμα που έκανες όταν έμαθες τι έγραψες; Πώς αισθάνθηκες εκείνη τη στιγμή;
Μετά την ανακοίνωση των βαθμών εκτέλεσα χρέη υπαλλήλου εξυπηρέτησης πελατών, αφού μίλησα στο τηλέφωνο με όλο το σόι! Σίγουρα ένιωσα ικανοποίηση και χαρά, γιατί ανταμείφτηκε η προσπάθεια μου. Για να είμαι ειλικρινής, νομίζω ότι είχα χαρεί εντονότερα μετά την ολοκλήρωση των εξετάσεων, γνωρίζοντας ότι έχω πάει καλά και περίμενα μόνο να σιγουρευτώ.
-
Πιστεύεις ότι στερήθηκες πολλά για να πετύχεις τον στόχο σου;
Θεωρώ ότι έχοντας σωστό πρόγραμμα με μεθοδικό διάβασμα δεν χρειάζεται κανείς να κάνει υπερβολές. Οπότε δεν θεωρώ ότι στερήθηκα πολλά . Πήγα σε σχολικές εκδρομές, έβγαινα συνήθως μια φορά τη βδομάδα , δεν στερήθηκα ύπνο και παρακολουθούσα αγώνες μπάσκετ της ομάδας μου κάθε βδομάδα.
-
Η οικογένειά σου τι ρόλο έπαιξε σε αυτό το σημαντικό βήμα για το νέο κεφάλαιο της ζωής σου;
Χαίρομαι που η οικογένεια μου δεν χρησιμοποιούσε τις εκφράσεις όπως «διαβάζουμε πολύ» , «γράφουμε καλά στα διαγωνίσματα» ή «περάσαμε». Η προσπάθεια κάθε παιδιού γίνεται από το ίδιο . Σίγουρα πάντως η οικογένεια μου με βοηθούσε ψυχολογικά πιστεύοντας στις δυνατότητες μου και είμαι ευγνώμων που σεβάστηκαν την επιλογή μου και δεν πιέστηκα από τους γονείς μου να ακολουθήσω το επάγγελμα κανενός τους , όπως συχνά συμβαίνει στην Ελλάδα.
-
Ποια συμβουλή δίνεις στα παιδιά που ξεκινούν τώρα τον αγώνα τους;
Γερές βάσεις από την οικογένεια
- Πόσο δύσκολο είναι στην εποχή μας μια πολύτεκνη οικογένεια να μπορέσει να δώσει τα απαραίτητα εφόδια στα παιδιά της, ειδικά όταν μιλάμε για παιδιά που θέτουν ψηλούς στόχους;
- Ο Στράτος είναι το πρώτο παιδί. Πόσο δύσκολο ήταν να συνδυάσετε την απαιτητική καθημερινότητα;
ΓΙΩΡΓΟΣ: Ο Στράτος είναι το πρώτο μας παιδί, που μας έμαθε να μεγαλώνουμε μαζί του. Επειδή έχει αρκετά χρόνια διαφορά με τα αδέρφια του, το πιο δύσκολο ήταν να ανταπεξέλθουμε στο καθημερινό πρακτικό κομμάτι, αλλά και να κρατήσουμε ισορροπίες, να δώσουμε στο κάθε παιδί αυτό που χρειάζεται, χωρίς να νιώσει παραμελημένο. Να είμαστε δίκαιοι, τρυφεροί, παρόντες και σταθεροί για όλους. Και να μη “χάνουμε τον εαυτό μας” μέσα σε όλα αυτά.
- Ποια είναι η πρώτη συμβουλή που δίνετε στον Στράτο και στα υπόλοιπα παιδιά που ξεκινούν αυτό το νέο κεφάλαιο;
Μ.: Στράτο μου και παιδιά που μόλις ανοίγετε τα φτερά σας, να κυνηγάτε τα όνειρά σας, όσο μακρινά κι αν φαίνονται. Να είστε δίκαιοι, γενναίοι και θετικοί με τους ανθρώπους που θα συναντήσετε στον δρόμο σας. Να θυμάστε ότι η αξία σας δεν μετριέται με βαθμούς, πτυχία ή τίτλους. Μετριέται με το ήθος, την καρδιά σας και την διάθεσή σας να προσφέρετε.
Γ.: Κι όταν οι δυσκολίες, σας φανούν ανυπέρβλητες, να μην ξεχνάτε ότι η οικογένειά σας είναι το λιμάνι σας.