HomeΑγροτικά – Κτηνοτροφικά

ΟΠΕΚΕΠΕ: Το αμαρτωλό πάρτι με τα κοινοτικά κονδύλια

ΟΠΕΚΕΠΕ: Το αμαρτωλό πάρτι με τα κοινοτικά κονδύλια

Η έρευνα για τις απάτες με τις αγροτικές επιδοτήσεις και το σύστημα που στήθηκε στον ΟΠΕΚΕΠΕ ξεκίνησε ουσιαστικά από το 2017

 

Το σαθρό και διαβλητό μηχανογραφικό και σύστημα ελέγχου του ΟΠΕΚΕΠΕ ήρθε ξανά στο προσκήνιο με αφορμή τις εφόδους της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στα κεντρικά του Οργανισμού στην Αθήνα και την Κρήτη. Ένα σύστημα, που ενώ καλείται να διαχειριστεί ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους 3 δισ. ευρώ ετησίως και να αποδοθούν σε 680.000 αγρότες και κτηνοτρόφους, που πραγματικά παράγουν, βρίθει κενών και αστοχιών, τα οποία εντέχνως εκμεταλλεύονται επιτήδειοι για να αποκομίσουν παράνομα ιδίων όφελος.

Αυτό ακριβώς εντόπισε και η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, η οποία ερεύνησε φακέλους των τελευταίων ετών, αν και η «κολόνια» της διασπάθισης κοινοτικών κονδυλίων, κρατά εδώ και χρόνια. Ανύπαρκτα βοσκοτόπια, ζωικό κεφάλαιο που υπερβαίνει την ελληνική πραγματικότητα και δηλωμένες εκτάσεις και χωράφια που δεν υπάρχουν συνθέτουν το παζλ της απάτης, που έχει στηθεί με στόχο τις αγροτικές επιδοτήσεις.

Οι παραγωγικοί αγρότες και οι κτηνοτρόφοι εδώ και αρκετά χρόνια είχαν επισημάνει το όργιο της απάτης με τα βοσκοτόπια δίχως ζώα

Το σύστημα που έχει στηθεί και έθεσε τον Οργανισμό των πληρωμών σε εποπτεία από τον Σεπτέμβριο του 2024 και υπό το άγρυπνο βλέμμα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, – όπως χαρακτηριστικά σχολιάζουν στον ΟΤ εκπρόσωποι του αγροτικού κόσμου – «επέτρεπε σε παράγοντες της διοίκησης και όχι μόνο, να παίζουν παιχνίδια με τις επιδοτήσεις για τα βοσκοτόπια, με αποτέλεσμα το όλο οικοδόμημα να καταρρεύσει».

Έτσι, «αντί για ωφεληθούν οι πραγματικοί αγρότες και κτηνοτρόφοι, εξυπηρετήθηκαν ιδιοτελή ιδιωτικά συμφέροντα, τα οποία με τη σειρά τους φρόντιζαν το στάτους του σαθρού συστήματος να μένει μακριά από τους προβολείς. Μέχρι που το παράκαναν και δεν υπήρχε πλέον αθέατη πλευρά», λένε χαρακτηριστικά στον ΟΤ οι ίδιες πηγές.

Οι παραγωγικοί αγρότες και οι κτηνοτρόφοι εδώ και αρκετά χρόνια είχαν επισημάνει το όργιο της απάτης με τα βοσκοτόπια δίχως ζώα. Τώρα όμως, αναμένουν να αποδοθούν οι ευθύνες αλλά και να ληφθούν μέτρα ώστε να αποτραπεί η επανάληψη ανάλογων περιπτώσεων και στο μέλλον.

Η έρευνα για τις απάτες με τις αγροτικές επιδοτήσεις ξεκίνησε ουσιαστικά από το 2017, όταν δεκάδες Έλληνες πολίτες φέρονται να έλαβαν κονδύλια για βοσκοτόπια που δεν κατείχαν ή δεν είχαν μισθώσει, αλλά και για αγροτικές εργασίες που ουδέποτε πραγματοποιήθηκαν. Το αποτέλεσμα ήταν η στέρηση χρημάτων από τους πραγματικούς αγρότες και η ζημία εκατομμυρίων ευρώ στα ευρωπαϊκά ταμεία.

Μέχρι σήμερα για την περίοδο από το 2017 έως το 2020 η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία εντόπισε και οδηγεί στο δικαστήριο 100 ύποπτες υποθέσεις για απάτη συνολικού ύψους 2,9 εκατ. ευρώ.

Οι 100 υποθέσεις που ερεύνησε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, σύμφωνα με όσους γνωρίζουν καλά την υπόθεση, αποτέλεσαν την «κορυφή του παγόβουνου», από τις οποίες επί της ουσίας ξεκαθάρισε το τοπίο για το μέγεθος, την έκταση και τους συντελεστές της απάτης που στήθηκε από το 2017, εκφράζοντας μάλιστα την πεποίθηση ότι έπεται και συνέχεια.

Η περίοδος 2019 -2022

Στη συνέχεια στην πρωτοφανή επιχείρηση, που στήθηκε στα κεντρικά του ΟΠΕΚΕΠΕ σε Αθήνα και Κρήτη στις 19 Μαΐου, από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία με τη συνδρομή των «αδιάφθορων» της ελληνικής αστυνομίας, εξετάστηκαν φάκελοι της περιόδου 2019 – 2022.

Τη συγκεκριμένη περίοδο, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, ένας σημαντικός αριθμός ατόμων παρουσιάστηκαν ως νέοι αγρότες και με ψευδείς δηλώσεις που υπέβαλαν,  έλαβαν δικαιώματα ενίσχυσης από το εθνικό απόθεμα, το οποίο χρηματοδοτείται από την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ).

Οι δηλώσεις αυτές περιλάμβαναν ψευδή στοιχεία σχετικά με την ιδιοκτησία ή τη μίσθωση βοσκοτόπων, που ήταν επιλέξιμοι για επιδοτήσεις, δίνοντας την επίσης, ψευδή εντύπωση ενεργών αγροτικών δραστηριοτήτων.

Μάλιστα, στις περισσότερες περιπτώσεις, τα δηλωθέντα βοσκοτόπια ήταν στην πραγματικότητα δημόσιες εκτάσεις, οι οποίες προηγουμένως είχαν διατεθεί μόνο για χρήση από κτηνοτρόφους που δεν διέθεταν δική τους αγροτική γη.  Αυτά τα βοσκοτόπια βρίσκονταν συχνά μακριά από τον πραγματικό τόπο κατοικίας των ατόμων που ισχυρίζονταν ότι τα κατείχαν ή τα μισθώνουν.

Τα επόμενα χρόνια, έως το 2024, τα ίδια άτομα συνέχισαν να υποβάλλουν ψευδείς δηλώσεις ζώων, επιτρέποντάς τους να τους παραχωρηθούν δημόσιοι βοσκότοποι, οι οποίοι στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν για την ενεργοποίηση και διατήρηση των δικαιωμάτων ενίσχυσης που τους παρείχαν.

Πηγή