Το σχέδιο για τη βία των ανηλίκων
Μεταξύ των παρεμβάσεων που παρουσιάστηκαν για την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού είναι η υλοποίηση του μέτρου της αποβολής εντός σχολείου, η θεσμοθέτηση της «κοινωνικής εργασίας» στο σχολείο και η δημιουργία πιλοτικά δέκα τεχνικών γυμνασίων.
Παράλληλα, όσον αφορά τη διαδικτυακή βία, τίθεται ως στόχος η θεσμοθέτηση της «ψηφιακής ενηλικίωσης» στα 15 έτη, καθώς και η διαμόρφωση μηχανισμών ελέγχου για την ηλικιακή ταυτοποίηση των χρηστών.
Παρουσιάστηκε, επίσης, η ψηφιακή εφαρμογή ανηλίκων «Kids Wallet» από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου.
Το Kids Wallet στοχεύει σε τρία πράγματα:
- Parental Control
- Age Verification
- Εργαλείο ταυτοποίησης
Σύμφωνα με τον κ. Παπαστεργίου, η εφαρμογή είναι προσβάσιμη μέσω των κωδικών TaxisNet του γονέα. Μόλις γίνει η είσοδος, εμφανίζονται αυτόματα τα ανήλικα τέκνα από το Μητρώο Πολιτών.
Ο γονέας μπορεί να προχωρήσει σε ρυθμίσεις ασφαλείας, να δημιουργήσει προσωπικό κωδικό και να διαμορφώσει εξατομικευμένο πρόγραμμα χρήσης ανάλογα με τις ώρες, τις ημέρες και τις συνήθειες του παιδιού. Σημείωσε, μάλιστα, ότι το Kids Wallet παρέχει στατιστικά στοιχεία για τη χρήση των κινητών, δίνοντας στους γονείς πληρέστερη εικόνα για τη συμπεριφορά των παιδιών τους στον ψηφιακό χώρο.
Με το Kids Wallet ο γονιός μπορεί να επιτρέπει στο παιδί μία ώρα Instagram την ημέρα
Κατά την ομιλία του, ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε καταρχήν στο Kids Wallet και συνολικά τις πολιτικές για τον περιορισμό του εθισμού των νέων στο διαδίκτυο. Τόνισε ότι η εφαρμογή Kids Wallet δίνει στο γονιό σε συνεργασία με το παιδί τη δυνατότητα να ελέγξει όχι τόσο το περιεχόμενο, αλλά να περιορίσει χρονικά ή να μπλοκάρει για συγκεκριμένες χρονικές περιόδους την πρόσβαση σε συγκεκριμένες εφαρμογές. Ενώ ταυτόχρονα αποτελεί εργαλείο ψηφιακής βεβαίωσης της ηλικίας του χρήστη, κάτι που όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός θα είναι χρήσιμο στις συζητήσεις που θέλει η κυβέρνηση να ξεκινήσει με τις πλατφόρμες.
“Αναγνωρίζουμε το πρόβλημα τον διαδικτυακού εθισμού. Όταν ασκόπως σκρολάρουμε σε μία εφαρμογή χωρίς νόημα και λόγο, επειδή ο αλγόριθμος είναι έξυπνος και προσφέρει περιεχόμενο που ξέρει ότι θα βρούμε ενδιαφέρον. Μέσα από αυτό το υλικό μπορεί μάλιστα να προβάλλονται συμπεριφορές παραβατικές”, είπε ο κ.Μητσοτάκης.
“Ο εγκέφαλος του παιδιού στη φάση της προεφηβείας και της εφηβείας αλλάζει γρήγορα. Ξέρουμε ότι η ανάληψη ρίσκου, τα παρακινδυνευμένα παιχνίδια και σε ένα βαθμό η αμφισβήτηση της εξουσίας αποτελούν μέρος της διαδικασίας ενηλικίωσης. Όμως εδώ το θέμα είναι να μη ρίχνουμε λάδι στη φωτιά, όπως συχνά συμβαίνει με αυτές τις πλατφόρμες.
Ενθαρρύνω τους γονείς να αξιοποιήσουν αυτό το εργαλείο και κυρίως να συζητήσουν με τα παιδιά τους”, πρόσθεσε και σχολίασε: “Πηγαίνεις σε εστιατόριο και βλέπεις οικογένεια όπου και οι γονείς και τα παιδιά είναι στο κινητό”.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι γονείς πρέπει να βάζουν όρια στα παιδιά τους και επισήμανε ότι το Kids Wallet είναι ένα πλαίσιο. Ανέφερε για παράδειγμα ότι μπορεί να ορίσει ο γονιός ότι το παιδί θα μπορει να χρησιμοποιήσει το Instagram μία ώρα την ημέρα. “Κανένα παιδί δεν μπορεί να μεγαλώσει χωρίς όρια και κανένας γονιός δεν μπορεί να αποστεί την ευθύνη να βάλει όρια”, υπογράμμισε.
“Ως αθλητής και ο ίδιος γνωρίζω τι προσφέρει η άθληση στα παιδιά”
Η δεύτερη δράση στην οποία ο κ.Μητσοτάκης στάθηκε ιδιαίτερα αφορά τον αθλητισμό. “Ως αθλητής και ο ίδιος γνωρίζω και βιωματικά η άθληση τι προσφέρει σε παιδιά και εφήβους. Δημιουργική εκτόνωση και πλαίσιο αντίληψης βασικών αξιών, τι σημαίνει να συμμετέχει σε μία ομάδα με δικαιώματα και υποχρεώσεις”, σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Εξήγγειλε περισσότερες αθλητικές υποδομές για παιδία και εφήβους, από γήπεδα στα σχολεία μέχρι οργανωμένες αθλητικές εγκαταστάσεις. “Θέλουν δε θέλουν την ώρα που αθλούνται δεν έχουν πρόσβαση στο κινητό. Με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια” σχολίασε μάλιστα.
Ο πρωθυπουργός τέλος αναφέρθηκε στην ψυχική υγεία. “Χαίρομαι γιατί η νέα γενιά μιλάει πιο εύκολα. Δεν υπάρχει το ταμπού που υπήρχε όταν μεγαλώναμε εμείς. Αυτό όμως απαιτεί από την πολιτεία ανάλογη υποστήριξη με δομές για παιδιά και εφήβους”, είπε και πρόσθεσε: “Δεν είμαστε ακόμη εκεί που θέλουμε, αλλά αυτή η εθνική στρατηγική περιγράφει έναν οδικό χάρτη για το που θέλουμε να φτάσουμε και συγκεκριμένα ορόσημα”.
Κλείνοντας, ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε: “Είναι εύκολο να γίνεις γονιός αλλά το να είσαι γονιός είναι δύσκολο” και υπογράμμισε: “Τίποτε από αυτά που δρομολογούμε δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη συμμετοχή των γονιών.”