HomeΕπικαιρότητα

Ένοπλες Δυνάμεις: Στόχος οι 150.000 ενεργοί έφεδροι έως το 2030

Ένοπλες Δυνάμεις: Στόχος οι 150.000 ενεργοί έφεδροι έως το 2030

Μοντέλο εφεδρείας το οποίο θα οδηγεί σε αρτιότερη και συχνότερη εκπαίδευση όλων όσοι εθελοντικά το επιλέξουν, παρουσιάζεται σήμερα το πρωί στο αμφιθέατρο της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων (ΣΣΕ) παρόντος του υπουργού Εθνικής Αμυνας Νίκου Δένδια.

 

Η πρωτοβουλία εντάσσεται στην «Ατζέντα 2030» και στόχος της είναι ώς το τέλος της δεκαετίας να έχει δημιουργηθεί ένας ισχυρός πυρήνας 150.000 ενεργών εφέδρων, οι οποίοι –σε περίπτωση ανάγκης– θα μπορούν να συνδράμουν στην προσπάθεια όλων όσοι ήδη υπηρετούν τη θητεία τους στις Ενοπλες Δυνάμεις και, φυσικά, το μόνιμο προσωπικό, προκειμένου να καλυφθούν επαρκώς οι επιχειρησιακές ανάγκες για την αποτροπή πιθανής απειλής.

Θα καλούνται να μετεκπαιδεύονται για 3 έως 6 ημέρες ανά 3 έως 5 χρόνια – Ο οπλίτης θητείας κατά την απόλυσή του θα δηλώνει αν επιθυμεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα.

Ο αριθμός είναι ιδιαίτερα φιλόδοξος, ωστόσο η επίτευξη του στόχου είναι απολύτως απαραίτητη προκειμένου οι Ενοπλες Δυνάμεις να είναι λειτουργικές σε περίπτωση απειλής. Ενδεικτικό για το πόσο λανθασμένα λειτουργεί αυτή τη στιγμή ο θεσμός της εφεδρείας είναι το παράδειγμα του χρόνου που πέρασε. Το 2024 κλήθηκαν 28.455 έφεδροι για μετεκπαίδευση και από αυτούς παρουσιάσθηκαν για διάφορους λόγους περίπου οι μισοί, δηλαδή 14.203. Παρότι θεωρητικά όλοι όσοι ολοκληρώνουν τη θητεία τους στις Ενοπλες Δυνάμεις θεωρούνται έφεδροι, στην πραγματικότητα μικρός μόνο αριθμός αυτών μετεκπαιδεύεται μετά την απόλυσή τους, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν, σε περίπτωση που χρειαστεί, στα καθήκοντά τους. Χαρακτηριστικό είναι ότι στη μεγάλη πλειονότητά τους όλοι όσοι ολοκληρώνουν τη θητεία τους δεν καλούνται ποτέ για μετεκπαίδευση.

Στο επίκεντρο των αλλαγών που θα παρουσιαστούν σήμερα το πρωί στη ΣΣΕ είναι η εθελοντική συμμετοχή στην εφεδρεία. Ο οπλίτης θητείας κατά την απόλυσή του θα καλείται να δηλώσει αν επιθυμεί να συμμετάσχει σε κλήσεις ως έφεδρος. Στον σχεδιασμό που θα παρουσιαστεί περιλαμβάνονται και έκτακτες προβλέψεις που αφορούν συγκεκριμένες ειδικότητες. Αν σε αυτές τις ειδικότητες δεν καλύπτεται ο αριθμός των εφέδρων, τότε θα καλούνται και κάποιοι που δεν είχαν δηλώσει εθελοντικά. Από τη συμμετοχή στον θεσμό του ενεργού εφέδρου θα αποκλείονται εξ ορισμού όλοι όσοι έχουν καταδικαστεί για σοβαρά ποινικά αδικήματα.

Σύγχρονα τεχνικά μέσα

Οι έφεδροι θα καλούνται να μετεκπαιδεύονται για 3 έως 6 ημέρες ανά 3 έως 5 χρόνια. Συνολικά οι έφεδροι οπλίτες θα μπορούν να μετεκπαιδευθούν συνολικά έως 80 ημέρες, ενώ για τους έφεδρους αξιωματικούς ο χρόνος αυτός θα είναι τουλάχιστον 150 ημέρες (ήτοι μπορούν και περισσότερες). Επιπλέον, θα αναβαθμιστεί και το περιεχόμενο της εκπαίδευσης για τους εφέδρους, με προσαρμογές οι οποίες θα γίνουν με βασικά μοντέλα εκείνα του Ισραήλ και της Φινλανδίας. Θα χρησιμοποιηθούν σύγχρονα τεχνικά μέσα (για παράδειγμα εξομοιωτές), ώστε οι έφεδροι να μπορούν να παρακολουθήσουν και τις τεχνολογικές εξελίξεις, όπως να έχουν τη δυνατότητα να χειριστούν drones.

Προκειμένου η εφεδρεία να εξελίσσεται ομαλά θα δοθούν και κίνητρα στις επιχειρήσεις. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας θα έχει το επόμενο χρονικό διάστημα συναντήσεις με τους εκπροσώπους των εργοδοτικών οργανώσεων προκειμένου να τους ζητηθεί να συνδράμουν οικονομικά στην κάλυψη από πλευράς τους του κόστους αποζημίωσης των εργαζομένων που θα κληθούν να μετεκπαιδευθούν. Από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας σημειώνουν ότι με δεδομένο πως δεν μπορεί να υπάρξει ισχυρή οικονομική ανάπτυξη χωρίς ισχυρή εθνική άμυνα και ασφάλεια, εκτιμάται ότι οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών φορέων θα ανταποκριθούν θετικά και θα συμβάλουν στον βαθμό που τους αναλογεί, στην αναβάθμιση του θεσμού της εφεδρείας.

Αλλάζει, επίσης, ο τρόπος πρόσκλησης των εφέδρων. Τα επιστρατευτικά έγγραφα θα έρχονται μέσω του gov.gr στην ειδική εφαρμογή «Εφεδρος». Επιπλέον, θα δημιουργηθούν δύο Κέντρα Μετεκπαίδευσης Εφεδρείας, ένα στη νότια Ελλάδα στον νομό Αττικής και ένα δεύτερο στη Βόρεια Ελλάδα, κοντά στη Θεσσαλονίκη.

πηγή