HomeΕπιχείρηση

Πώς με ένα γεωθερμικό σύστημα κλιματισμού μπορεί να εξοικονομηθεί ενέργεια στις σύγχρονες κατοικίες;

Πώς με ένα γεωθερμικό σύστημα κλιματισμού μπορεί να εξοικονομηθεί ενέργεια στις σύγχρονες κατοικίες;

Στην περιοχή του  Χαλανδρίου σε συγκρότημα τεσσάρων κατοικιών συνολικής κάλυψης της καθεμίας περίπου 140 τμ., ξεκίνησε η εφαρμογή γεωθερμικού συστήματος κλιματισμού, το οποίο προσφέρει θέρμανση και ψύξη του χώρου μέσω μονάδων εξαναγκασμένης ανακυκλοφορίας αέρα, καθώς και ζεστό νερό χρήσης.

Η κάθε κατοικία διαθέτει αυτόνομο μηχανοστάσιο το οποίο καλύπτει πλήρως τα θερμικά και ψυκτικά της φορτία.

Το κάθε μηχανοστάσιο αποτελείται από μία Γεωθερμική Αντλία Θερμότητας η οποία συνδέεται με κλειστό κάθετο κύκλωμα γεωσυλλέκτη τοποθετημένο σε οπές βάθους 75 μέτρων κάτω από τη θεμελίωση του κάθε κτιρίου. Η κάθε κατοικία καλύπτει τα απαιτούμενα φορτία της από δύο κάθετες οπές καθώς και από ένα τμήμα οριζόντιου γεωσυλλέκτη στρωμένο στα θεμέλια της κάθε κατοικίας. Ο γεωσυλλέκτης αποδίδει τα θερμικά φορτία από το υπέδαφος προς τη Γεωθερμική Αντλία Θερμότητας και κατ’ επέκταση προς την κατοικία κατά το χειμώνα ή αντίστοιχα απορρίπτει τα θερμικά φορτία έκαστης κατοικίας στο υπέδαφος κατά το καλοκαίρι. Συνολικά λοιπόν για τις τέσσερις κατοικίες χρειάστηκαν οκτώ κάθετες οπές για την ταφή γεωσυλλέκτη, αλλά και εικοσιτέσσερις οριζόντιοι γεωσυλλέκτες σε διαμόρφωση slinkys (έξι για κάθε κατοικία).

Το κάθε μηχανοστάσιο κατασκευάστηκε με την ίδια αρχή λειτουργίας. Στην προσαγωγή νερού του γεωσυλλέκτη προς τη Γεωθερμική Αντλία Θερμότητας, τοποθετήθηκε δοχείο αδρανείας διπλής ενέργειας, με σκοπό την αύξηση του βαθμού απόδοσης του συστήματος. Το χειμώνα, ο αυτοματισμός του συστήματος προμηθεύει το εν λόγω δοχείο αδρανείας με ζεστό νερό που προέρχεται από τους ηλιακούς συλλέκτες με σκοπό την επίτευξη ακόμα καλύτερης απόδοσης της Γεωθερμικής Αντλίας Θερμότητας. Όμοιο δοχείο αδρανείας διπλής ενέργειας που συνδυάζεται με τους ηλιακούς συλλέκτες τοποθετήθηκε και στην προσαγωγή του νερού προς το εσωτερικό δίκτυο του κτιρίου ούτως ώστε να μειωθούν κατά το δυνατόν περισσότερο οι επενεργοποιήσεις της Γεωθερμικής Αντλίας Θερμότητας. Σημειώνεται ότι τα δύο αυτά κυκλώματα είναι διαφορετικά μεταξύ τους. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνουμε την ελαχιστοποίηση του κόστους λειτουργίας του.

Το ζεστό νερό χρήσης παράγεται μέσω ενός Boiler τριπλής ενέργειας. Η θέρμανση του νερού χρήσης επιτυγχάνεται με τον εξής τρόπο. Από το σύστημα με γεωθερμία https://nikolaospsarras.com/ κατά το χειμώνα, το νερό αποκτά μια θερμοκρασία της τάξεως των 55 ºC. Κατόπιν συμπληρώνει την απαιτούμενη ενέργεια είτε από τους ηλιακούς συλλέκτες είτε από την ηλεκτρική αντίσταση που διαθέτει. Το καλοκαίρι το ζεστό νερό χρήσης παράγεται μόνο από τους ηλιακούς συλλέκτες και την ηλεκτρική αντίσταση.

Η εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων που επιτυγχάνεται από το σύστημα έναντι σε συμβατικό σύστημα θέρμανσης  και ψύξης με πετρέλαιο και με συμβατικά κλιματιστικά, αγγίζει το 55 % κατά τη θέρμανση και το 45 % κατά την ψύξη.

Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις στο tirnavospress.gr, ακολουθήστε μας στα social media: FacebookInstagramGoogle News, YouTube,  X  και  TikTok. Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν: Αναφέρεται ως πηγή το tirnavospress.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά. – Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή – Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.