Επίσκεψη στον Μεγαλοπρεπή Καθεδρικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος προστάτη και Πολιούχου της Κέρκυρας που οι Κερκυραίοι αποκαλούν ο Άγιος μας.
Εντυπωσιάζουν τα ψηφιδωτά και γλυπτά που κοσμούν τον Ναό καθώς και η εκπληκτική του ακουστική. Χτίστηκε τη δεκαετία του 1580. Στεγάζει τα λείψανα του Αγίου Σπυρίδωνα και βρίσκεται στην παλιά πόλη της Κέρκυρας. Είναι μονόχωρη βασιλική και το ύψους 40 μέτρων καμπαναριό της είναι το ψηλότερο στα Επτάνησα.
Σύμφωνα με την παράδοση, το 1489, μετά την πτώση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, τα λείψανα του Αγίου Σπυρίδωνα και της Αγίας Θεοδώρας μεταφέρθηκαν στην Κέρκυρα από την Κωνσταντινούπολη από τον Έλληνα μοναχό Γεώργιο Καλοχαιρέτη, ο οποίος ήταν επίσης πλούσιος, και παρέμειναν ιδιοκτησία της οικογένειάς του. Αργότερα, όταν η κόρη του Ασημία παντρεύτηκε έναν από τους γόνους της οικογένειας Βούλγαρη στην Κέρκυρα, της δόθηκε το λείψανο του αγίου ως μέρος της προίκας της.
Στη συνέχεια, τα λείψανα του Αγίου Σπυρίδωνα στεγάστηκαν σε ιδιωτικό ναό της οικογένειας Βούλγαρη. Η εκκλησία του Βούλγαρη βρισκόταν στο προάστιο Σαν Ρόκκο της πόλης της Κέρκυρας αλλά χρειάστηκε να κατεδαφιστεί όταν οι Ενετοί έχτισαν τα εξωτερικά οχυρά της πόλης για να προστατεύσουν την κεντρικό φρούριο μετά την πρώτη μεγάλη πολιορκία της Κέρκυρας από τους Οθωμανούς το 1537. Στη δεκαετία του 1580, μετά την κατεδάφιση της ιδιωτικής εκκλησίας, τα λείψανα του αγίου μεταφέρθηκαν στη σημερινή τους θέση σε μια νέα εκκλησία που χτίστηκε εντός των οχυρώσεων της πόλης στην περιοχή Καμπιέλλο της παλιάς πόλης. Το καμπαναριό της εκκλησίας έχει παρόμοιο σχεδιασμό με τη σύγχρονη ελληνορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων στη Βενετία
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις στο tirnavospress.gr, ακολουθήστε μας στο Facebook, Instagram, Google News, YouTube και Twitter. Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν: Αναφέρεται ως πηγή το tirnavospress.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά. – Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή – Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.