HomeΓΥΝΑΙΚΑ

Κάθε 60 λεπτά, 6 γυναίκες δολοφονούνται απ’ αυτούς που τις «αγαπούσαν»

Κάθε 60 λεπτά, 6 γυναίκες δολοφονούνται απ’ αυτούς που τις «αγαπούσαν»

Το φαινόμενο της «γυναικοκτονίας» είναι παγκόσμιο. Πόσες γυναίκες δολοφονούνται καθημερινά και πόσες έχουν δολοφονηθεί στην Ελλάδα την τελευταία 5ετία.

Από τη στιγμή που θα αρχίσεις να διαβάζεις αυτό το κείμενο μέτρα 60′.

Τόσα είναι αρκετά για να χάσουν τη ζωή τους 6 γυναίκες παγκοσμίως από κάποιο μέλος της οικογένειάς τους.

Από κάποιον άνθρωπο που τις «αγαπούσε», που τις «λάτρευε».

Το φαινόμενο της «γυναικοκτονίας», σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει μετατραπεί σε μια πελώρια μαύρη τρύπα που καθημερινά ρουφάει ψυχές.

Κι όλο αυτό μοιάζει να μην έχει τέλος.

Οφείλουμε όμως να κατανοήσουμε το πρόβλημα, να βρούμε λύσεις σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο και να δράσουμε για να μπει μια τελεία.

Κάθε ημέρα δολοφονούνται 137 γυναίκες παγκοσμίως

Γυναικοκτονίες από σύντροφο/σύζυγο ή μέλος της οικογένειας (έτος 2017)

Κατά τη διάρκεια του έτους 2017, διαπράχθηκαν παγκοσμίως 87.000 εκ προθέσεως δολοφονίες γυναικών.

Δράστης της γυναικοκτονίας ήταν ο πιο κοντινός τους άνθρωπος (σύντροφος/σύζυγος) για περισσότερες από το 1/3 των δολοφονημένων (30.000 γυναίκες).

Εάν σε αυτές προσθέσουμε και όσες δολοφονήθηκαν από άλλο μέλος της οικογένειάς τους, διαπιστώνουμε ότι πάνω από τις μισές γυναίκες (58% ̶ 50.000δολοφονήθηκαν από τον σύντροφό/σύζυγό τους ή μέλη της οικογένειάς τους.

Με άλλα λόγια, παγκοσμίως, κάθε ημέρα δολοφονούνται 137 γυναίκες από κάποιο μέλος της οικογένειάς τους, σχεδόν 6 γυναίκες κάθε ώρα που περνάει…

Μία στις πέντε (1:5) ανθρωποκτονίες παγκοσμίως διαπράττεται από σύντροφο/σύζυγο ή άλλο μέλος της οικογένειας του θύματος.

Και ενώ, στο σύνολο των ανθρωποκτονιών, οι γυναίκες-θύματα αποτελούν μόλις το 19%, όταν η δολοφονία διαπράττεται από σύντροφο/σύζυγο ή άλλο μέλος της οικογένειας, τα θύματα είναι 36% άνδρες και 64% γυναίκες.

Επιπρόσθετα, εάν εξετάσουμε μόνο τις δολοφονίες με δράστη σύντροφο/σύζυγο, οι γυναίκες αποτελούν την συντριπτική πλειονότητα των θυμάτων (82%) ενώ οι άνδρες μόλις το 18%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα δεδομένα παρουσιάζουν το πρόβλημα οπωσδήποτε υποεκτιμημένο, καθώς:

  1. η συλλογή των δεδομένων έχει αρχίσει μόλις τα τελευταία χρόνια,
  2. τα δεδομένα περιλαμβάνουν μόνο τις εξιχνιασθείσες δολοφονίες γυναικών
  3. ταξινομούνται ως γυναικοκτονίες μόνο εκείνες οι δολοφονίες γυναικών για τις οποίες υπάρχουν αρκετά στοιχεία ώστε να μπορούν να αξιολογηθούν ως τέτοιες
  4. σε κάποιες χώρες (όπως και η Ελλάδα), ανάλογα με την νομοθεσία τους, καταγράφουν τις ανθρωποκτονίες συνολικά, χωρίς να τις ταξινομούν κατά φύλο θύματος και δράστη και χωρίς να καταγράφουν το είδος της σχέσης δράστη-θύματος, εφόσον υπάρχει. Για παράδειγμα, στην Ελλάδα, παρέχονται δεδομένα μόνο για τις ανθρωποκτονίες γυναικών που συμβαίνουν σε ενδοοικογενειακό πλαίσιο ενώ άλλες μορφές έμφυλης βίας που καταλήγουν σε γυναικοκτονία, όπως της Ελένης Τοπαλούδη, της Σούζαν Ίτον και άλλων, δεν καταγράφονται με συστηματικό τρόπο και, επομένως, είναι αδύνατος ο καθορισμός του μεγέθους του προβλήματος της γυναικοκτονίας.

Σε 5 χρόνια δολοφονήθηκαν 70 γυναίκες στην Ελλάδα

Με βάση τα δεδομένα της Έκθεσης Απολογισμού Έργου του Τμήματος Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ, κατά το έτος 2020 καταγράφηκαν 16 τελεσμένες ανθρωποκτονίες (οι 9 με θύμα γυναίκα) και 16 απόπειρες ανθρωποκτονίας (οι 9 με θύμα γυναίκα).

Από σύζυγο/σύντροφο διαπράχθηκαν οι 5 ανθρωποκτονίες (31,2%) και οι 8 απόπειρες (50%): τα θύματα στις τελεσμένες ανθρωποκτονίες ήταν 4 γυναίκες και 1 άνδρας (δηλαδή ποσοστά 80%-20%) και στις απόπειρες 7 γυναίκες και 1 άνδρας (δηλαδή ποσοστά 87,5%-12,5%).

Σε ότι αφορά στους δράστες των ενδοοικογενειακών ανθρωποκτονιών, φαίνεται να είναι στην συντριπτική πλειονότητα άνδρες: από σύνολο 25 δραστών στις τελεσμένες ανθρωποκτονίες, οι 22 (88%) διαπράχθηκαν από άνδρες και στις απόπειρες, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 18 δράστες, οι 15 ήταν άνδρες (83,3%).

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα τα οποία, κατά κανένα τρόπο δεν μπορούν να θεωρηθούν ότι αποτελούν ακριβή απεικόνιση του προβλήματος για την Ελλάδα, λόγω των περιορισμών που αναφέρθηκαν προηγουμένως, φαίνεται:

σε διάστημα 5 ετών, 70 γυναίκες δολοφονήθηκαν από άνδρα, μέλος της οικογένειάς τους, δηλαδή, κατά μέσο όρο, πάνω από μία γυναίκα το μήνα.

από τις 73 γυναίκες που δολοφονήθηκαν από μέλος της οικογένειάς τους κατά τα έτη 2007-2011, σχεδόν όλες (70 γυναίκες, 95,9%) έχουν δολοφονηθεί από άνδρα δράστη (Πίνακας 1), με την πλειονότητα (46 γυναίκες, 63,01%) να έχει δολοφονηθεί από τον σύντροφο/σύζυγό της: πιο συγκεκριμένα, το 35,6% από τον σύζυγό της 8,2% από τον πρώην σύζυγο και 19,2% από τον σύντροφό της με τον οποίο συγκατοικούσε.

 

Πηγή