HomeΙΣΤΟΡΙΑ

3Οη Σεπτεμβρίου – Ημέρα Μνήμης των Εθνικών μας Ευεργετών, ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ ΤΟΥ ΤΥΡΝΑΒΟΥ!

3Οη Σεπτεμβρίου – Ημέρα Μνήμης των Εθνικών μας Ευεργετών, ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ ΤΟΥ ΤΥΡΝΑΒΟΥ!

Ημέρα Μνήμης των Εθνικών μας Ευεργετών η 30η Σεπτεμβρίου. Ο Δήμος Τυρνάβου μέχρι και σήμερα ευτύχησε να δεχτεί τις ευεργεσίες και τις δωρεές άξιων τέκνων του, οι οποίοι από αγάπη, φιλοπατρία, φιλανθρωπία και αισθήματα κοινωνικής αλληλεγγύης προσέφεραν στον τόπο τους.

 
Ως ελάχιστο δείγμα τιμής κρίνουμε πως πρέπει να κάνουμε μια σύντομη αναφορά στους σημαντικούς αυτούς ανθρώπους και στην προσφορά τους στον τόπο μας.

Τη μεταπολεμική ένδεια σε εκπαιδευτικές υποδομές ήλθαν να καλύψουν με τις πλουσιοπάροχες δωρεές τους η Ευθυμία Αστερίου Γουνιτσιώτου και ο γιος της Ιωάννης Γουνιτσιώτης, ανεγείροντας το 3ο και 5ο Δημοτικό Σχολείο, καλύπτοντας το μισό περίπου των τότε αναγκών σε αίθουσες διδασκαλίας.

Αργότερα το ζεύγος Δημητρίου και Άννας Βογιατζή με τη δωρεά όλης της ακίνητης περιουσίας τους συνέβαλαν αποφασιστικά στην ανέγερση του 7ου Δημοτικού Σχολείου.

Πρόσφατα δε οι κληρονόμοι Δημητρίου και Ανδριανής Λουλέ με τη δωρεά οικοπέδου τους δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την ανέγερση ενός νέου Νηπιαγωγείου.

Ιδιαίτερα πλούσια είναι η προσφορά των ευεργετών μας στον τομέα των κοινωνικών υποδομών που ερμηνεύεται από την αγωνία τους και τη θέλησή τους για τη βελτίωση των κοινωνικών συνθηκών στον τόπο μας.

Έτσι έχουμε την ανέγερση συγχρόνου Δημαρχιακού Καταστήματος με τη δωρεά του Σταύρου Αστερίου Καράσσου και την ίδια περίπου εποχή την ανέγερση του Εμμανουήλειου Πνευματικού Κέντρου, δωρεά του Νικολάου Εμμαννουήλ, σημαντικές υποδομές σε μια δύσκολη εποχή, όπως ήταν η 10ετία του ’60, για τα μέτρα μιας επαρχιακής πόλης και που σηματοδότησαν θετικά τη μετέπειτα εξέλιξη της πόλης μας.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφέρουμε ότι γόνοι της οικογένειας Καράσσου δώρισαν πρόσφατα στο Δήμο μας το Αρχοντικό Καράσσου, το οποίο ανακαινισμένο πλέον φιλοξενεί το Λαογραφικό Μουσείο της πόλης μας.

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η δωρεά των αδελφών Άννας και Ευανθίας Σαμουλαδά, που δώρισαν την οικία τους στο Δήμο μας, όπου σήμερα στεγάζεται το σχολείο για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες.

Στην ίδια λογική κινήθηκε και η δωρεά των Ιωάννη και Ευαγγελίας Τσικριτσή που άφησαν όλη την περιουσία τους στο Δήμο μας, με την προϋπόθεση η οικία τους να χρησιμοποιηθεί ως Παιδικός Σταθμός, όπως και έγινε.

Πολύ σημαντική επίσης ήταν η δωρεά μεγάλου χρηματικού ποσού των Αντωνίου και Ευαγγελίας Δεληχά που ανέγειραν το κτίριο στο οποίο στεγάζεται σήμερα το Δελήχειο Ίδρυμα, πρόσφατα δε μάς παραχώρησαν ένα ακόμη ακίνητο στην Αθήνα.

Στο σημείο αυτό, αξίζει να σημειωθεί ιδιαίτερα η ανέγερση και η κάλυψη για αρκετά χρόνια των λειτουργικών εξόδων του πρότυπου βρεφονηπιακού και παιδικού σταθμού με χρηματική δωρεά του εκδότη της εφημερίδας «Ελευθερία» Παναγιώτη-Τάκη Δημητρακόπουλου, ο οποίος έδωσε μια νέα διάσταση στο κοινωνικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Συμπληρώνοντας τις δωρεές στον τομέα των υποδομών, θα θέλαμε να σημειώσουμε την ανέγερση του Πολιτιστικού Κέντρου Νεότητας από την εκποίηση της ακίνητης περιουσίας της Ελένης Χριστοδούλου Τσουκαλά.

Μια ιδιαίτερη κατηγορία ευεργετών μας θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι οι αδελφοί Κούβαρου που με τη σύσταση του «Ίδρύματος Κούβαρου», μεριμνούν για τις σπουδές φτωχών φοιτητών.

Στην ίδια λογική κινείται η δωρεά της Ζωής Ζιάμπου ή Ζάμπου με την παραχώρηση μέρους της περιουσίας της.

Στην ίδια κατηγορία εντάσσεται και ο Ηλίας Τριανταφύλλου, ο οποίος υπήρξε μεγάλος ευεργέτης της Λαρίσης, του Τυρνάβου και του Νομού, συμμετέχοντας στις δαπάνες ανέγερσης του Νοσοκομείου Λάρισας και συστήνοντας το Τριανταφύλλειο Ίδρυμα, που παρέχει χρηματικά βοηθήματα σε άπορα κορίτσια στα πλαίσια δημιουργίας οικογένειας.

Θα πρέπει να αναφέρουμε τον συμπολίτη μας κ. Μακρή ο οποίος με τη δημιουργία του Ιδρύματος Μακρή, στο Δ.Σ. του οποίου συμμετέχει ο εκάστοτε δήμαρχος Τυρνάβου συνεισέφερε σημαντικά στη λειτουργία του Αστεροσκοπείου Λαρίσης.

Ιδιαίτερη αξία έχει η παραχώρηση έργων τέχνης του συμπατριώτη μας Δανιήλ Δανιήλ, από τους σημαντικούς νεότερους ζωγράφους της Ελλάδας που δώρισε πάρα πολλά έργα του στον Δήμο μας, που εκτείθενται στο Εμμανουήλειο Πνευματικό Κέντρο. Άξια αναφοράς είναι και η δωρεά ενός πιάνου εκ μέρους του Αθανασίου Ντόβα που κοσμεί το Δημαρχιακό μας Μέγαρο.

Τέλος, μια ιδιαίτερη κατηγορία δωρητών αποτελούν ο Περικλής Δουλμές, ο οποίος εκτός από τις πολύτιμες ιατρικές υπηρεσίες που προσέφερε στην πόλη μας για πολλά χρόνια, δώρισε στο Δήμο μας τη βιβλιοθήκη του με ιατρικά βιβλία και συγγράμματα, και ο Γεώργιος Κατσίγρας που επίσης μας δώρισε ιατρικά συγγράμματα.

Σε μια παρόμοια λογική μπορούμε να κατατάξουμε τον Κώστα Γερμανίδη, οι συγγενείς του οποίου μας δώρισαν την πλούσια βιβλιοθήκη του και το Νίκο Κιτσίδη στη μνήμη του οποίου οι αδελφές του με χρηματική δωρεά συνέβαλαν στον εμπλουτισμό της Δημοτικής Βιβλιοθήκης.

Δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε την προσφορά-δωρεά των κληρονόμων του Πελοπίδα Κοντογιάννη που διέθεσαν ένα ιατρικό κρεβάτι και άλλα χρήσιμα αντικείμενα στο ΚΑΠΗ του Δήμου Τυρνάβου, καθώς και τη δωρεά ασθενοφόρου στο Κέντρο Υγείας Τυρνάβου από το ζεύγος Τζέιμς και Έθελ Γκόλτσιου.

Αφήσαμε στο τέλος τη δωρεά των Θεόφιλου και Θεοδώρας Χατζηρεπάνη, οι οποίοι πιστοί στα ιδανικά τους, συνέβαλαν με ένα αρκετά μεγάλο χρηματικό ποσό στη φιλοτέχνηση του μνημείου της Εθνικής Αντίστασης από τον συμπολίτη μας, γλύπτη και καθηγητή της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Γιώργου Καλακαλά, αναδεικνύοντας έτσι το έπος της Αντίστασης με την οποία άρρηκτα συνδεδεμένη ήταν η πόλη του Τυρνάβου.

Καταβάλλαμε μεγάλες προσπάθειες ώστε να μη παραλείψουμε κανένα από τους ανθρώπους που σε μικρό ή μεγάλο βαθμό και ανάλογα με τις δυνατότητές τους προσέφεραν στο Δήμο μας. Μερικούς απ’ αυτούς, όπως το ζεύγος Τζέιμς και Έθελ Γκόλτσιου και Φαίδωνα Χατζηγεωργίου, δεν μπορέσαμε να βρούμε συγγενείς. Ζητούμε συγγνώμη αν κάποιον παραλείψαμε. Δεν ήταν στις προθέσεις μας.

Στόχος μας είναι να προβληθεί και να αξιοποιηθεί η περιουσία που μας κατέλειπαν οι συμπατριώτες μας, αναδεικνύοντας συγχρόνως την αξία της προσφοράς. Αιωνία τους η μνήμη!

Η πατρίδα τους, ο Τύρναβος τους τιμά και τους ευγνωμονεί».

πηγή Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις στο tirnavospress.gr, ακολουθήστε μας στο FacebookInstagramGoogle News, YouTube και Twitter.  Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν: Αναφέρεται ως πηγή το tirnavospress.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά. – Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή – Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.